News

Cutremur în România, vineri, 15 decembrie 2023. Ce magnitudine a avut seismul din zona Vrancea

La primele ore ale dimineții zilei de vineri, 15 decembrie, un nou cutremur s-a produs în România. Magnitudinea seismului din zona Vrancea.
15.12.2023 | 06:55
Cutremur in Romania vineri 15 decembrie 2023 Ce magnitudine a avut seismul din zona Vrancea
Cutremur în România, vineri, 15 decembrie 2023. Cel mai important seism din această săptămână. Sursa foto: INFP / EMSC / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La mijlocul lunii decembrie, un nou cutremur de intensitate I este consemnat în România, tot în Zona Seismică Vrancea. Seismul de vineri dimineața este cel mai important din ultima săptămână.

Cutremur în România, vineri, 15 decembrie 2023. Cel mai important seism din această săptămână

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) informează că un nou cutremur a avut loc în Zona Seismică Vrancea. Seismul de vineri a fost înregistrat la ora 04:16:02, pe raza județului Buzău, la adâncimea de 116,4 kilometri.

ADVERTISEMENT

Mișcarea telurică din această dimineață a avut magnitudinea de 3.6 pe scara Richter și intensitatea de I grad pe scara Mercalli. Potrivit seismologilor de la INFP, cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54 km NV de Buzău, 57 km E de Brașov, 60 km N de Ploiești, 60 km SE de Sfântu-Gheorghe, 74 km V de Focșani, 88 km NE de Târgoviște.

Reamintim că săptămâna în curs a debutat cu un cutremur produs în România aproximativ la aceeași oră. Luni, 11 decembrie, un cutremur slab cu magnitudinea 3.2, a fost raportat în aceeași regiuni a țării.

ADVERTISEMENT

Produs la adâncimea de 115.5 km, acesta s-a resimțit în apropierea următoarelor orașe: 49 km NV de Buzău, 55 km V de Focșani, 67 km SE de Sfântu-Gheorghe, 72 km E de Brașov, 75 km NE de Ploiești.

Cel mai important cutremur produs în România în decembrie, 4.8 magnitudine

Luna decembrie a acestui an a fost una destul de activă din punct de vedere seismic în țara noastră. Cele mai importante cutremure au avut loc în Zona Seismică Vrancea.

ADVERTISEMENT

Pe 4 decembrie, un cutremur cu magnitudinea de 4.8 s-a produs în România. Mișcarea tectonică a avut loc imediat după miezul nopţii, în zona seismică Vrancea, Buzău, conform Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a avut epicentrul la 53 de kilometri vest de Focşani, 59 kilometru nord-vest de Buzău, 61 kilometri sud-est de Sfântu Gheorghe, 70 de kilometri est de Braşov şi 85 de kilometri nord-est de Ploieşti.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs la adâncimea de 132.5 kilometri, conform măsurătorilor fizicienilor de la INFP. Iniţial, magnitudinea prezentată a fost de 4.7, însă experții au făcut rectificarea la 4.8.

ADVERTISEMENT