News

Cutremur în Vrancea. Seismul de adâncime medie a intrat în categoria celor resimțite

În dimineața zilei de sâmbătă, un cutremur a avut loc în zona seismică Vrancea, având magnitudinea de 3,1 grade. Seismul a fost resimțit de locuitorii din zonă.
10.02.2024 | 09:46
Cutremur in Vrancea Seismul de adancime medie a intrat in categoria celor resimtite
Harta activității seismice din România în ultimul mileniu/ Sursa: INFP
ADVERTISEMENT

Potrivit anunțului făcut de către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul a avut loc la o adâncime intermediară și, chiar dacă este considerat un cutremur slab, a putut fi resimțit de locuitorii din apropierea epicentrului.

În ziua de 10 februarie 2024 la ora 05:29:04 (ora locală a României) s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.1, la adâncimea de 73.9km.

ADVERTISEMENT

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 38km V de Focșani, 72km E de Sfântu-Gheorghe, 72km N de Buzău, 87km E de Brașov, 87km S de Bacău, 89km SV de Bârlad”, a anunțat INFP.

Precedentul cutremur care a avut loc în România a fost anunțat pe 29 ianuarie, epicentrul fiind localizat tot n zona seismică Vrancea. Mișcarea tectonică s-a produs la 15:59:08 (ora locală a României), INFP precizând că seismul a fost unul slab, cu magnitudinea ml 3.4, la o adâncime de 122,8 km.

ADVERTISEMENT

În ziua de 29 ianuarie 2024, la ora 15:59:08 (ora locală a României), s-a produs în ZONA SEISMICA VRANCEA, VRANCEA un cutremur slab cu magnitudinea ml 3.4, la adâncimea de 122,8 km”, precizau experții seismologi. Cu doar o zi în urmă, pe 28 ianuarie, un alt seism slab a avut loc în Vrancea, cu magnitudinea de 2,4.

Zona seismică Vrancea, cu o seismicitate aflată la adâncimi intermediare, între 60 și 170 de kilometri, este de departe cea mai periculoasă afectând nu mai puțin de două treimi din teritoriul național, precum și o parte din Republica Moldova şi Bulgaria, potrivit hărții riscului seismic elaborate de către autorități.

ADVERTISEMENT

Însă pe lângă Vrancea, există nu mai puțin de 13 surse seismice crustale (superficiale), care pot produce cutremure resimțite pe teritoriul național, chiar dacă unele sunt în țări învecinate: Bulgaria, Serbia și Ungaria.

Este vorba de Depresiunea Bârlad, Depresiunea Predobrogeană, Falia Intramoesică, Depresiunea Transilvaniei, Danubiană, Gorj, zona Făgăraş – Câmpulung Muscel, Crişana – Maramureş, Șabla, Banat, Satu Mare, Porțile de Fier, zona Dobrogei).

ADVERTISEMENT

Județele cele mai puțin expuse la cutremur sunt cele din centrul Transilvaniei: Hunedoara, Alba, Arad, Cluj, Bistrița și Sălaj. Riscul este mic și în județe precum Caraș-Severin, Gorj, Mehedinți, Dolj, Bihor, Suceava, Mureș sau Harghita.

ADVERTISEMENT