News

Profit incredibil înregistrat de bănci, pentru prima dată de la criza din 2008. Cum explică rezultatele bune

Băncile o duc tot mai bine, cu toate că existau prognoze care anunțau o criză economică iminentă din cauza pandemiei sau a războiului din Ucraina.
04.02.2023 | 19:42
Profit incredibil inregistrat de banci pentru prima data de la criza din 2008 Cum explica rezultatele bune
Rate la bănci tot mai mari, cheia succesului. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, băncile din Europa anunță cel mai mare profit obținut de la criza financiară din 2008, lucru comentat pe larg de specialiști.

Profit incredibil înregistrat de bănci

Conform Observatornews.ro, băncile se bucură și beneficiază de pe urma majorărilor fără precedent a dobânzilor, care au dus la creșterea veniturilor din creditare. Potrivit Bloomberg această situație ar putea să nu dureze mult.

ADVERTISEMENT

Cert e că până acum zece din cele mai mari bănci din Europa au raportat majorarea veniturilor nete din creditare în 2022 cu 16%, fiind vorba de un nivel record de 120.8 miliarde de euro (131.6 miliarde de dolari). Specialiștii vorbesc de cele mai ridicate profituri ale băncilor din 2007, lucru care a dus la majorarea dividendelor și răscumpărări de acțiuni.

Dobânzile vor crește în continuare, astfel că directorii de la Deutsche Bank AG și Nordea Bank Abp cred că ”vremurile bune nu s-au încheiat deocamdată”. Problema e că ratele mai ridicate afectează în mod direct companiile și clienții, astfel că se vorbește tot mai mult despre inflație și există temeri care fac referire la recesiune.

ADVERTISEMENT

În consecință se văd deja rezultatele precum intrarea în incapacitate de plată a multor firme, precum și o reticență tot mai mare a oamenilor care fac împrumuturi, lucru care va afecta în viitor bilanțul băncilor.

“După mulţi ani de scăderi ale veniturilor, băncile au revenit pe creştere. Aceste evoluţii ar urma să continue anul acesta în zona euro, dar nu vor dura la nesfârşit. Dacă dobânzile cresc la un nivel ridicat, se va opri majorarea veniturilor deoarece reevaluarea se apropie de final sau vom vedea alte efecte negative, cum ar fi depozite mult mai scumpe”, a declarat Francois Lavier, reprezentant al firmei Lazard Freres Gestion din Paris.

ADVERTISEMENT

Băncile știu, între timp, că nu se pot baza la infinit pe politica monetară pentru a-și crește veniturile, deși Rezerva Federală a SUA sau Banca Centrală Europeană au fost primele care au început majorările de dobânzi.

“Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE. În consecinţă, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,00%, 3,25% şi, respectiv, 2,50% începând cu data de 8 februarie 2023″, se arată în ultimul comunicat transmis de BCE.

ADVERTISEMENT

“Veniturile din dobânzi într-adevăr rezistă. În privinţa efectelor evoluţiei dolarului, simţim că cel mai probabil a atins nivelul de vârf, totuşi vor mai exista efecte asupra monedei euro şi a francului elveţian”, a transmis și Ralph Hamers, director general al băncii elveţiene UBS Group AG.

Partea proastă pentru bănci și economie e că tot mai mulți clienți consideră că împrumuturile sunt prea scumpe, ceea ce afectează în mod direct activitatea băncilor. Cifrele demonstrează acest lucru, după ce cererea de credit ipotecar a scăzut cu 74% în 2022.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori