Life

Este cea mai mare gafă din istoria bancară. A transferat din greşeală aproape 1 miliard de dolari. ”Probabil câinele a apăsat tasta”

Un transferat accidental de 100 de ori mai mare stă la baza uneia din cele mai mari erori din istoria bancară. Vinovatul?
19.02.2023 | 16:01
Este cea mai mare gafa din istoria bancara A transferat din greseala aproape 1 miliard de dolari Probabil cainele a apasat tasta
Este cea mai mare gafă din istoria bancară. A transferat din greşeală aproape 1 miliard de dolari. Sursa foto: instagram/ Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Citibank, agentul de împrumut pentru compania de cosmetice Revlon, a comis una din cele mai mari erori din istoria bancară după ce a transferat din greşeală aproape 1 miliard de dolari. O sumă de peste 100 de ori mai mare decât cei aproximativ opt milioane de dolari pe care trebuiau să îi vireze pentru plata dobânzilor către creditorii care împrumutaseră Revlon cu diverse sume de bani.

Cea mai mare greșeală din istoria bancară – un transfer de 1 miliard de dolari

Potrivit celor de la CNN, eroare de 900 de milioane de dolari care a intrat în conturile mai multor creditori ai companiei de cosmetice Revlon, din păcate, nu va mai poate fi recuperată în totalitate, deoarece un judecător american a decis ca banii să rămână acolo unde au fost viraţi.

ADVERTISEMENT

Deși o parte din sumă au fost recuperată, o altă parte, de la 10 companii de investiții și consultanță financiară cărora Citibank le transferase în total 500 de milioane de dolari, au refuzat să returnarea.

Astfel, pe baza motivării deciziei de la Curtea de Apel New York, se pare că legea ține cu ei dacă banii transferați se potriveau ”la virgulă, până la ultimul bănuț” cu valoarea împrumutului Citibank, chiar dacă respectivul credit nu ajunsese încă la maturitate.

ADVERTISEMENT

Atunci când un beneficiar primește o sumă de bani pe care era îndreptățit să o primească, iar acesta nu știe că acei bani au fost transferați din greșeală, el nu trebuie să se întrebe dacă să păstreze sau nu acești bani, ci are tot dreptul să considere respectivul transfer drept o tranzacție finală și completă, fără posibilitate de revocare”, era precizatea făcută de Curtea de Apel New York.

Cum s-a ajuns aici și de ce justiția americană a dat dreptate creditorilor și nu băncii

În condițiile în care în prezent transferurile se realizează electronic, erorile de acest gen sunt destul de des întâlnite, iar o poveste similară s-a petrecut inclusiv în România, când un bărbat din Iași s-a trezit cu 130.000 de lei în cont. Aparent, legea îi pedepsește pe cei care cheltuie banii care le-au fost virați din greșeală.

ADVERTISEMENT

Între a presupune că Revlon a plătit în întregime și înainte de termen un împrumut contractat în 2016 – o atitudine pe care o întâlnim la unii debitori – și a crede că Citibank sau Revlon au transferat din greșeală 900 de milioane de dolari  – ceva ce nicio bancă nu a făcut niciodată înainte, ar fi complet irațional să iei de bună a doua variantă”, a declarat, în motivare, judecătorul Jesse Furman, care a decis ca cele 500 de milioane de dolari să rămână în conturile creditorilor Revlon.

”Dezavantajul de a lucra de acasă: probabil câinele a apăsat tasta”

Decizia instanței a venit și pe baza convorbirilor interne dintre angajații uneia dintre companiile de investiții, folosite drept dovadă că aceștia nu au realizat că transferul bancar a fost făcut din greșeală: ”Îmi pare rău de tipul care a apăsat tasta și a făcut din greșeală plata de 900 de milioane de dolari. Îi prevăd o carieră de succes în domeniu”.

ADVERTISEMENT

Într-un alt schimb de idei, erau precizate următoareșe: ”Da, se pare că se fac noi angajări la Operations group”. ”Îmi și imaginez discuția de acasă: `Cum a fost la serviciu, iubitule?`. `A fost ok, doar că am virat din greșeală 900 de milioane de dolari cui nu trebuie`.

Întrucât decizia instanței nu este una definitivă, reprezentanții băncii au declarat că vor face apel.

ADVERTISEMENT
Tags: