News

Cutremur puternic de magnitudine 7.1 în Oceanul Pacific. Seismul a fost urmat de o replică de 6.5

Cutremur puternic de magnitudine 7.1 în Oceanul Pacific. Seismul a fost urmat de o replică de 6.5 la sud-est de Insulele Loialității în Noua Caledonie.
20.05.2023 | 09:49
Cutremur puternic de magnitudine 71 in Oceanul Pacific Seismul a fost urmat de o replica de 65
Cutremur puternic de magnitudine 7.1. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Cutremur puternic de magnitudine 7.1 în Oceanul Pacific. Seismul a fost urmat de o replică de 6.5 la sud-est de Insulele Loialității în arhipeleagul francez Noua Caledonie. Potrivit specialiștilor, cutremurul a fost urmat de o replică de 6.5, la scurt timp. Cu mai multe ore în urmă Pacificul de Sud ridica alertă de tsunami după un cutremur cu magnitudinea 7.7.

Cutremur puternic de magnitudine 7.1 în Oceanul Pacific

Arhipeleagul Noua Caledonie e aproape de ”Cercul de Foc al Pacificului”, o zonă în care cutremurele se produc frecvent cu o magnitudine mare. În această primăvară, România a fost la rândul ei lovită de o serie de cutremure puternice și inedite pentru că s-au produs în zona seismică Gorj, acolo unde oamenii nu sunt obișnuiți cu astfel de seisme.

ADVERTISEMENT

Oamenii s-au panicat mai ales că au existat mai multe cutremure de peste 5 în mai multe zile, care au fost resimțite în epicentru chiar cu o putere de peste 7, drept dovadă mai multe clădiri s-au zguduit serios și tencuială sau bucăți din tavan s-au prăbușit, cum este și cazul unei școli din județ.

”La corpul respectiv, în podul clădirii se efectuau lucrări pentru o expertiză tehnică. Imobilul a fost parţial afectat de cutremurele din acest an. Echipa de inspecţie tehnică era în pod, făceau operaţiuni specifice. La moment dat din tavan s-a desprins o bucată mică de tencuială. Ea a căzut în sala de clasă, dar fără a fi afectată integritatea fizică a vreunui elev”, explica Ionuţ Catrin, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean.

ADVERTISEMENT

Cert e că expertii INFP au fost nevoiți să organizeze o conferință de presă după aceste cutremure și să le spună oamenilor să se obișnuiască cu activitatea seismică din zonă de acum înainte. ”Au existat peste 94 de replici. Au fost zone epicentral unde s-a simțit de 7 grade. E o zonă seismică cunoscută, are o activitate slabă în general sau moderată. Ce s-a întâmplat ieri și alaltăieri e o intensificare deosebit de mare, cea mai mare activitate seismică înregistrată în 200 de ani.

A reprezentat o surpriză, calculele noastre indicau o magnitudine maximă de 5.5. A fost și un șoc dublu, două cutremure peste 5. S-a mai întâmplat doar acum 80 de ani, când a fost un cutremur de 5.2 E clar că a fost o intensificare pronunțată a activității, se va schimba harta de hazard seismic, vom avea în viitor vedere cutremure mai mari”, au transmis cercetătorii.

ADVERTISEMENT

Deși lumea a început să se agite și să spună că Gorjul se transformă în Zona Seismică Vrancea, unde oamenii așteaptă un cutremur mare asemănător celui din 1977, experții i-au asigurat că nu e cazul. Cu toate acestea, cutremure de peste 6 sunt posibile în Gorj și pot fi resimțite chiar și în Ardeal, la Cluj-Napoca.

”În niciun caz nu devine zona Vrancea, poate să devină până la 6. Trebuie făcut un studiu, sunt estimări doar, au fost deja depășite, se bazează pe studiile de seismicitate. Datele seismice nu indicau până în prezent așa ceva. E un eveniment mai puternic decât ne așteptam. Aceste activități, mai ales de suprafață, avem date pe 200 de ani, sunt insuficiente aceste date, e greu să prevezi ce se va întâmpla peste 100-200 de ani.

ADVERTISEMENT

Datele noastre au o marjă de eroare. Poate să fie 6.3 sau 6.1, nu avem de unde să știm. În 1943 a fost un cutremur de 5.2, până în prezent nu s-au mai simțit. De unde să ai informații pe parcursul a 200 de ani ai 10 cutremure. Avem 1000 de stații de monitorizare în toată zona pentru a analiza cutremurele. De ce n-am putut să prevedem aceste cutremure? Pentru că forțele au un caracter neliniar, nu e un mod ușor de prezis, e un caracter haotic. Nu putem să facem preziceri, nu există nicio metodă. Nu există o formulă, suntem la cheremul naturii.

E o tehnologie, nu o predicție, putem avertiza bucureștenii cu 30 de secunde înainte, dar nu putem predice cutremure. Aplicațiile pot crea panică. Noi am construit aplicație ca să blocăm gazele din blocuri și să trimitem lifturi la parter. În Gorj montăm trei stații seismice, pentru a procesa mai mult fenomenul, de mișcări ale faliilor din zona respectivă. Vom monta și 5 GPS-uri, cu ajutorul cărora vom monitoriza deplasarea faliilor”, au mai explicat experții.

ADVERTISEMENT
Tags: