News

Cutremur puternic în Filipine, cu magnitudine 6,3. Este cel mai mare seism care a lovit ţara anul acesta

Un cutremur cu magnitudine peste 6, cel mai mare de anul acesta, s-a produs marţi în regiunea Bicol, din nordul Filipinelor, în apropiere de insula Catanduanes.
04.04.2023 | 18:32
Cutremur puternic in Filipine cu magnitudine 63 Este cel mai mare seism care a lovit tara anul acesta
Cutremur puternic, marţi, în Filipine Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,3 a lovit marţi Filipine, a anunțat Institutul Seismologic Mediteranean European (EMSC). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri, la 209 kilometri nord-est de orașul Legazpi, care are o populație de aproximativ 180.000 de locuitori.

Sunt aşteptate replici după cutremur

Acesta este cel mai puternic cutremur care a lovit Filipine anul acesta. Anterior, cel mai mare seism fusese consemnat în arhipelag pe data de 1 februarie, în provincia sudică Mindanao, în apropiere de Davao de Oro. Magnitudinea respectivului seism a fost de 6.

ADVERTISEMENT

Institutul Filipinez de Vulcanologie și Seismologie (Phivolcs) a transmis că mişcarea tectonică, care a avut loc la 120 de kilometri sud-est de orașul Gigmoto, la ora locală 20:54 (ora 15.54, ora României) s-a produs la o adâncime mică, în jur de 9-10 kilometri.

Din cauza magnitudinii sale, specialiştii se așteaptă ca seismul să provoace pagube și să fie urmat de replici, a mai transmis agenția. Cutremurele sunt frecvente în Filipine, ţară aflată pe aşa-numitul „Cerc de Foc al Pacificului”, o zonă cu o intensă activitate seismică şi vulcanică.

ADVERTISEMENT

Anul trecut, cel mai mare cutremur a avut loc în luna iulie şi a avut magnitudine de 7,1. Doi oameni au murit, zeci au fost răniți, iar un spital s-a prăbușit parțial. În Abra, cel puțin 25 de persoane au fost rănite și au fost duse la spital. În La Trinidad, unele drumuri au fost blocate de alunecări de teren și bolovani. Cinci persoane au fost rănite după ce pietrele le-au lovit mașina în care se aflau.

„Pământul s-a cutremurat de parcă aș fi fost într-un leagăn și luminile s-au stins brusc. Ne-am grăbit să ieșim din birou și am auzit țipete. A fost cel mai puternic cutremur pe care l-am simțit, am crezut că pământul se va deschide”, a declarat Michael Brillantes, ofițer de la serviciile de urgență.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în cel mai mare cutremur din 2019, produs pe 14 decembrie, cel putin patru persoane au murit, printre care şi o fetita de 6 ani. Cutremurul s-a produs în insula Mindanao, din sudul arhipelagului Filipinelor, o regiune în care se produc regulat seisme soldate cu victime.

Cel mai mare cutremur înregistrat vreodată în Filipine a avut loc la data de 15 august 1976 şi a avut o magnitudine de 7,9 pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul în Muntii Moro din provincia Mindanao. S-a estimat că acesta a provocat moartea a cel puțin 5.000 de oameni și a rănit alte câteva mii.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, unul dintre cele mai distructive cutremur este considerat cel din 16 iulie 1990, cu magnitudinea de 7,8 grade. Acesta a zguduit insula Luzon, situată în partea de nord a arhipelagului şi a provocat moartea a peste 2.400 de persoane și rănirea altor peste 3.000 de oameni. Seismul a fost urmat de mai multe replici și a declanșat mai multe alunecări de teren și avalanșe, ceea ce a sporit efectele distructive.

ADVERTISEMENT