News

Cutremur puternic în Indonezia. Ce magnitudine a avut seismul

Indonezia a fost lovită de un cutremur puternic. Nu a fost emisă alertă de tsunami.
10.07.2021 | 09:30
Cutremur puternic în Indonezia. Ce magnitudine a avut seismul
Un nou cutremur în România. Unde s-a produs și ce magnitudine a avut seismul de duminică seara
ADVERTISEMENT

Un cutremur s-a produs sâmbătă în largul coastei de est a insulei Celebes din Indonezia, a anunţat Institutul american de geofizică (USGS), relatează AFP, conform Agerpres.

Seismul a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter. Chiar dacă a fost un cutremur relativ mare, nu a fost emisă alertă de tsunami şi nu s-au semnalat pagube până în prezent.

ADVERTISEMENT

În această zonă se produc des cutremure sau erupţii vulcanice. Indonezia se află pe “centura de foc″ a Pacificului, unde plăcile tectonice intră în coliziune.

Cutremur cu magnitudinea de 6,1 în Indonezia

Cutremurul a avut loc la 258 de kilometri nord-est de oraşul Manado, situat în nordul insulei, la o adâncime de 68 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Din fericire, până acum nu a fost anunțate pagube. Cel mai devastator seism din arhipelagul indonezian rămâne cel din 26 decembrie 2004. Atunci, cutremurul a avut magnitudinea de 9,1 și s-a produs în largul coastelor insulei Sumatra.

Seismul de acum 17 ani a provocat un tsunami uriaş şi a ucis 220.000 de persoane în toată regiunea, dintre care aproximativ 170.000 numai în Indonezia.

Cutremurul din 2004 reprezintă una dintre cele mai mari catastrofe naturale înregistrate vreodată.

ADVERTISEMENT

Seism neobișnuit în România

Vineri, 9 iulie, un nou cutremur a fost raportat în România, la doar un kilometru adâncime. Seismul s-a produs într-o zonă mai puțin obișnuită pentru seisme din țara noastră.

Epicentrul cutremurului a fost localizat la 87 km S de Chernivtsi, 152 km NV de Bacău, 162 km V de Iași, 163 km S de Ivano-Frankivsk, 170 km NE de Cluj-Napoca, 212 km N de Brașov, 221 km NE de Sibiu, 222 km S de Ternopil, 234 km SV de Khmelnytskyi, 259 km V de Chișinău.

Ultimele cutremure din județul Suceava au avut loc tocmai în 2020, în septembrie și decembrie, conform INFP.

ADVERTISEMENT

Seismul de vineri s-a înregistrat la ora 01.16 și a fost unul de suprafață, la doar 1 kilometru adâncime. Cutremurul a avut magnitudinea de 2,1 grade pe scara Richter,  a anunțat Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) noaptea trecută.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri