News

Cutremur puternic în Turcia! Seismul a avut o magnitudine de peste 5. Primele informații

25.06.2020 | 13:34
Cutremur puternic in Turcia Seismul a avut o magnitudine de peste 5 Primele informatii
ADVERTISEMENT

Un nou cutremur puternic a fost detectat în cursul zilei de joi, 25 iunie, la ora locală 10:03, la granița cu Iran. Potrivit Centrului Seismologic Euro-Meditaranean (EMSC), magnitudinea a fost de 5,3 pe scara Richter.

Mișcarea plăcilor a avut loc la 194 de kilometri sud de Yerevan, capitala Armeniei (1.094.000 de locuitori), 57 de kilometri est de Van, Turcia (372.000 de de locuitori), 21 de kilometri sud de Özalp, Turcia (8.300 de locuitori).

ADVERTISEMENT

Din primele informații transmise de autorități, nu au fost raportate victime sau pagube materiale. Căutările vor continua, însă, pe tot parcursul zilei. De asemenea, specialiștii au detectat  cel puțin o replică a seismului în această după-amiază.

Cutremur de peste 5 grade pe scara Richter în Turcia

Cu toate acestea, dată fiind magnitudinea ridicată, mulți dintre locuitorii orașelor în care a fost resimțit seismul au ieșit în fugă din clădiri. Teama lor este justificată, mai ales dacă ne gândim că această regiune s-a „zguduit” puternic în ultima perioadă.

ADVERTISEMENT

Tragedia din luna februarie, când un cutremur de 5,7 grade a ucis opt persoane, printre care și trei copii, este prezentă chiar și acum în mințile oamenilor. Tot atunci, autoritățile au raportat alte 21 de victime grav rănite în urma seismului.

Potrivit ministrului turc al Sănătății, Suleyman Soylu, au căzut 1.066 de clădiri, iar epicentrul cutremurului a fost stabilit într-o zonă rurală din nord-vestul Iranului. În imaginile difuzate de televiziunea turcă se poate observa cum oamenii sapă disperați cu lopeţile sau cu mâinile goale în căutarea posibililor supravieţuitori prinşi sub dărâmături.

ADVERTISEMENT

Iran și Turcia, printre țările cele mai predispuse la cutremure

Clipul respectiv surprinde şi secvenţe cu mobilă sau diverse obiecte din casele locuitorilor, ajunse pe drumurile crăpate. Unele persoane apar înfăşurate în pături în faţa caselor cu pereţii exteriori căzuţi. În alte imagini pot fi văzute bucăţi metalice ale acoperişurilor prăbuşite, dar şi grămezi de fire încâlcite.

Potrivit unui oficial iranian, „au fost trimise echipaje de salvare în zonă, însă nu este o zonă populată”. Acesta a mai precizat că seismul a fost resimţit în mai multe oraşe, printre care Khoy, Urmiah şi Salmas.

ADVERTISEMENT

Iran şi Turcia sunt, de altfel, printre cele mai predispuse ţări din lume când vine vorba de cutremure. Un seism puternic produs în luna ianuarie în estul Turciei a ucis peste 40 de persoane, în timp ce un altul din Iran a distrus mai multe case, fără a exista, însă, victime.

ADVERTISEMENT