News

Cutremur uriaș, de 8,2 grade în Alaska. S-a emis alertă de tsunami

Un cutremur puternic de 8,2 grade pe scara Richter a avut loc în Peninsula Alaska. Populația este evacuată după ce a fost emisă și o alertă de tsunami.
29.07.2021 | 12:33
Cutremur urias de 82 grade in Alaska Sa emis alerta de tsunami
ADVERTISEMENT

Un cutremur extrem de puternic cu magnitudinea 8,2 a avut loc în Peninsula Alaska, miercuri seară. Au urmat mai multe replici, una de 6,2 grade pe scara Richter. Acesta este cel mai puternic seism înregistrat în ultimii ani.

Populația a început să fie evacuată după ce a fost emisă și o alertă de tsunami. Cel mai mare cutremur din această zonă a avut loc în anul 1964. Atunci au murit în total 131 de persoane.

ADVERTISEMENT

Cutremur uriaș, de 8,2 magnitudine în Alaska. S-a emis alertă de tsunami

Seismul a avut loc la

ora locală 22.15 (6.15 GMT), la o adâncime de 35 de kilometri. Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC) a estimat magnitudinea acestuia la 8,2 și adâncimea  la 10 kilometri.

S-a produs la 800 de kilometri de Anchorage, cel mai mare oraș din Alaska și la o distanță de 91 de kilometri de orașul Perryville Alaska.

ADVERTISEMENT

Cutremurul a fost urmat de șase replici puternice de peste 6 grade pe scara Richter. Imediat, Centrul Național de Avertizare pentru Tsunami (NTWC) a emis o alertă de tsunami pentru mai multe regiuni.

Este vorba despre regiunile sudice din Alaska, Peninsula Alaska, dar și zonele de coastă de la Hinchinbrook Entrance la Unimak Pass.

ADVERTISEMENT

Sute de localnici au fost evacuați. Poliția i-a sfătuit pe oameni să plece în zone mai înalte.

“Pe baza tuturor datelor disponibile, este posibil ca un tsunami să fi fost generat de acest cutremur. Acesta ar putea fi distructiv pentru zonele de coastă chiar departe de epicentrul”,

ADVERTISEMENT

a anunțat Centrul de avertizare pentru tsunami din Pacific.

Când a avut loc cel mai mare cutremur în Alaska

Cel mai mare seism din această zonă a avut loc în martie 1964. Atunci cutremurul a avut o magnitudine de 9,2. A fost urmat de 11 replici care au avut o magnitudine de cel puțin 6 grade.

A fost cel mai puternic cutremur din istoria Statelor Unite și a provocat și un tsunami. Acesta a devastat mai multe orașe producând pagube însemnate pe coasta de vest a SUA și în Hawaii.

De asemenea au avut loc alunecări de teren și 131 de persoane și-au pierdut viața.  Cutremurul a durat aproape 4 minute și a produs pagube importante în orașul Anchorage.

ADVERTISEMENT
Tags: