ADVERTISEMENT
News

Cutremure în România, vineri după-amiază. Seismele, produse în Buzău și Arad

Două cutremure au fost raportate în România, vineri după-amiază. Acestea s-au produs în Buzău și Arad.
Autor: Adrian Baciu | 21.05.2021 | 16:25
Cutremure în România, vineri după-amiază. Seismele, produse în Buzău și Arad
Cutremure în România, vineri după-amiază. Seismele, produse în Buzău și Arad. Sursa foto: debanat.ro

Continuă seismele din luna mai în țara noastră. Vineri, în decurs de nici o jumătate de oră, două cutremure cu magnitudinea de 2,8 și 2,4 au fost consemnate în zona seismică Vrancea, județul Buzău, respectiv în județul Arad.

ADVERTISEMENT

Apropiate ca nivel al intensității, cele două mișcări telurice diferă din punct de vedere al adâncimii. Dacă cel din Buzău a fost raportat la 128 km adâncime, cel din Banat a fost unul de suprafață, fiind produs la 5 km adâncime.

Cutremure în România. Seismele de vineri, produse în Buzău și Arad

Din datele furnizate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, primul cutremur s-a produs la ora 13:32, în zona seismică Vrancea, județul Buzău.

Având magnitudinea de 2,8 pe scara Richter, acesta a avut loc la adâncimea de 128 kilometri.

ADVERTISEMENT

Seismul s-a produs în apropierea oraşelor: 76 km E de Brașov, 78 km NE de Ploiești, 114 km V de Brăila, 115 km V de Galați, 117 km S de Bacău, 128 km N de București, 154 km NE de Pitești, 191 km E de Sibiu, 193 km N de Ruse și 197 km SV de Iași.

Peste nici 30 de minute, la ora 13.58, în județul Arad a avut loc un al doilea seism. Cutremurul a avut magnitudinea 2,4 și s-a produs la adâncimea de 5 km.

Acesta s-a produs în apropierea oraşelor: 29 km NE de Arad, 68 km NE de Timișoara, 86 km S de Oradea, 117 km E de Szeged, 138 km S de Debrecen, 157 km V de Cluj-Napoca, 183 km NE de Novi Sad, 188 km NE de Zemun, 189 km NE de Belgrad și 199 km V de Sibiu.

ADVERTISEMENT

Câte cutremure au avut loc în România în luna mai

De la începutul lunii mai, în țara noastră s-au produs alte 12 seisme cu magnitudini între 2,2 şi 3, iar de la începutul anului, în România au avut loc 109 cutremure cuprinse între 2 şi 4,5 pe Richter, cele mai multe în zona seismică Vrancea.

Cel mai puternic cutremur din 2021 s-a produs pe 9 aprilie. Cu magnitudinea de 4.5 pe Richter, acesta a avut loc în zona seismică Vrancea, fiind printre cele mai severe din ultimele luni.

ADVERTISEMENT

În 2020, cel mai puternic seism s-a produs în data de 31 ianuarie, în judeţul Vrancea, la o adâncime de 121 de kilometri, şi a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter. Cutremurul de atunci a fost resimţit şi la Bucureşti.

În ciuda faptului că România raportează un număr tot mai mare de cutremure, majoritatea de mică intensitate, specialiștii ne liniștesc și spun că acestea nu trebuie să ne îngrijoreze.

ADVERTISEMENT

Aceste cutremure de suprafață, din zona Vrancea nu sunt deloc periculoase. Oricum am mai declarat că nu ne putem aștepta la un cutremur mare în România până în 2040. Vor fi multe cutremure din acestea mici, am mai avut acum câteva săptămâni și o să mai avem.

Nu au nici o relevanță, deoarece cutremurele vrâncene sunt periculoase când au 7- 8 grade pe scara Richter”, a explicat Gheorghe Mărmureanu, fostul director al INFP.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 837: 32 pagini + CD. Doar 10 lei!