News

Cutremurele din Turcia, „destinul” electoral al lui Erogan. Sinistrații merg pe mâna sultanului

Erdogan nu s-a clătinat după cutremurele din Turcia. Președintele în exercițiu rămâne favoritul alegătorilor din zonele sinistrate.
25.05.2023 | 15:33
Cutremurele din Turcia destinul electoral al lui Erogan Sinistratii merg pe mana sultanului
Erdogan are încă un anumit avantaj, chiar și în regiunile afectate de cutremur. / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Victimele cutremurului din Turcia încă mai au încredere în Erdogan. În ciuda criticilor aduse șefului statului turc după seismul devastator din 6 februarie, Recep Tayyip Erdogan și-a păstrat încrederea unei mari părți a alegătorilor din provinciile sudice și se află într-o poziție puternică înaintea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Duminică, 28 mai, aproximativ 64,1 milioane de cetățeni sunt chemați din nou la urne pentru a decide între cel ce este supranumit „Reis” și rivalul său politic Kemal Kilicdaroglu. Acesta din urmă, lider al Partidului Republican al Poporului (CHP), conduce o coaliție de șase partide și este susținut de principalul partid prokurd, HDP.

Cutremur, nu și pentru Erdogan

Peste 50.000 de persoane au murit în sudul Turciei în urma cutremurului ucigător din 6 februarie 2023. Se crede că peste trei milioane de persoane au părăsit zonele afectate de seism. Cei mai mulți analiști au considerat că evenimentul, dezvăluirea corupției antreprenorilor și a autorităților care au eliberat autorizații de construcție sfidând reglementările privind cutremurele, precum și dificultățile întâmpinate în livrarea ajutoarelor de urgență după cutremur, îl vor destabiliza pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

ADVERTISEMENT

În plus, în ceea ce privește economia, Turcia trece printr-o criză financiară și economică profundă din 2018. Criza, care apasă extrem de greu asupra cetățenilor, este caracterizată de o inflație foarte ridicată și de o depreciere semnificativă a lirei turcești, de un deficit record al balanței de plăți și de neîndeplinirea obligațiilor de plată. În timp ce puterea de cumpărare a turcilor a scăzut, corupția funcționarilor de stat, care se manifestă prin stiluri de viață extravagante, provoacă reacții puternice în societate. Problema corupției funcționarilor de stat a apărut din nou după cutremurul din februarie 2023.

Avantaj chiar și în regiunile sinistrate

Dar rezultatele alegerilor prezidențiale și parlamentare arată că președintele Erdogan are încă un anumit avantaj, chiar și în regiunile afectate de cutremur. Imaginile cu „Reis” privind ruinele din Antakya de pe un afiș electoral îl consolează pe Ahmet Gulyildizoglu înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică. În provinciile din sudul Turciei devastate de seism, milioane de alegători au preferat să parieze pe cel care se află la putere de 20 de ani și care a ratat la limită realegerea, la scrutinul din14 mai.

ADVERTISEMENT

În fața lui Erdogan, rivalul său social-democrat și laic, Kemal Kilicdaroglu, „nu te umple de speranță”, este de părere Ahmet Gulyildizoglu, stând în fața unui teren viran pe care se afla cândva o clădire de șase etaje. ”Lângă Erdogan, ai o alianță care își respectă promisiunile”, insistă el despre partidul islamo-conservator AKP al președintelui Erdogan, aliat cu mai multe formațiuni de extremă dreapta. Faptul că Erdogana rămas în zonele calamitate, în pofida întârzierii eforturilor de salvare și a prăbușirii a zeci de mii de clădiri peste ocupanții lor, a contribuit la performanța slabă a lui Kilicdaroglu în primul tur, care a obținut 44,9% din voturi față de 49,5% pentru Erdogan.

Așa a vrut „destinul”

Spre deosebire de primul tur, ”Reis” este acum favorit în turul al doilea. Furia exprimată după cutremur l-a obligat pe șeful statului să prezinte scuze publice, neobișnuit pentru Erdogan. Dar pentru Berk Esen, profesor de științe politice la Universitatea Sabanci din Istanbul, acest rezultat „nu este foarte surprinzător”. El amintește că majoritatea provinciilor afectate de cutremur votează în mod tradițional în favoarea președintelui Erdogan și crede că locuitorii acestora au acceptat invocarea „destinului” de către Erdogan după dezastru, trecând peste nerespectarea normelor antiseismice. În plus, notează el, „opoziția nu a făcut o campanie intensă în regiune și nu a putut oferi un mesaj alternativ credibil”.

ADVERTISEMENT

Migranții sirieni, victime colaterale

Confruntat cu posibilitatea unei înfrângeri, Kemal Kilicdaroglu, în vârstă de 74 de ani, și-a schimbat discursul. Renunțând la promisiunile sale de calmare și democratizare a societății, el a adoptat un ton vehement, promițând să expulzeze milioane de refugiați sirieni „imediat ce vom câștiga”. Mesajul rezonează în orașele de la granița cu Siria, precum Antakya, vechea Antiohia. Echipa de campanie a lui Kemal Kilicdaroglu a adus acolo afișe care arată că „sirienii vor pleca”. ”Nu vom transforma Turcia într-un depozit de migranți”, a declarat el marți în Antakya.

Kilicdaroglu a promis că îi va trimite înapoi pe cei peste 3,7 milioane de refugiați sirieni imediat ce va fi ales și a explicat că vine „să salveze această țară de terorism și de refugiați”. Iar din 14 mai, discursul său s-a înăsprit. ”Nu m-am așezat niciodată la o masă cu organizații teroriste și nu o voi face niciodată (…) Voi trimite acasă toți refugiații de îndată ce voi ajunge la putere”, a declarat el joia trecută la Ankara. Cu toate acestea, potrivit unor observatori, cum ar fi Emre Peker, director al Eurasia Group, „Kilicdaroglu riscă, de asemenea, să piardă mai mult sprijin kurd decât să câștige voturi naționaliste dacă merge prea departe cu această retorică”, a comentat acesta pe Twitter.

ADVERTISEMENT

„Ne vor revendica pământul”

Un discurs radical care îl atrage pe Mehmet Aynaci, în vârstă de 20 de ani: „Înainte de cutremur, dacă căutai un apartament, găseai întotdeauna o grămadă de sirieni”, spune el. ”Bineînțeles că trebuie să plece”, este de acord Atilla Celtik, care nu a părăsit nici el orașul său pustiu. „În curând ne vor revendica pământul”, prezice el, „suntem îngrijorați”. Provincia Hatay, unde unele districte sunt foarte liberale, i-a acordat un ușor avantaj lui Kemal Kilicdaroglu în primul tur. Succesul candidatului opoziției va depinde în parte de numărul de supraviețuitori din zonele îndepărtate de zona dezastrului care vor face deplasarea pentru a vota a doua oară duminică.

Discursul xenofob și miza electorală  refugiaților

Una dintre mizele alegerilor din Turcia este reprezentată de cele aproape patru milioane de refugiați sirieni pe care țara îi găzduiește. Atât președintele în exercițiu, cât și opoziția doresc să reia discuțiile cu regimul lui Bashar al-Assad și să expulzeze migranții sirieni. Erdogan a anunțat vara trecută un plan de „returnări voluntare” pentru un milion de sirieni. În contextul în care al doilea tur al alegerilor prezidențiale va avea loc la 28 mai, Kilicdaroglu, încearcă să câștige electoratul celui de-al treilea candidat important din acest scrutin, Sinan Ogan.

Acesta din urmă are un program naționalist. Aflat pe locul trei după scrutinul din 14 mai, Sinan Ogan a cerut electoratului său să-l sprijine pe Erdogan în turul doi al alegerilor prezidențiale și legislative.  ”Îi invit pe alegătorii noștri care ne-au votat în primul tur să îl susțină pe domnul Erdogan în turul al doilea”, a cerut el luni. ”Negocierile noastre s-au desfășurat în jurul următoarelor principii: terorismul va fi combătut, va fi stabilit un calendar pentru întoarcerea refugiaților și instituțiile statului turc vor fi consolidate”, a explicat Ogan.

În perioada dintre cele două tururi, discursul xenofob din Turia s-a înăsprit și a luat amploare. În Gaziantep, în sudul țării, nu departe de granița cu Siria, refugiații, care reprezintă unul din patru locuitori, nu mai sunt bineveniți. Atacurile și discriminările împotriva lor sunt în creștere. Recep Tayyip Erdogan acordă acum numeroase interviuri la posturile naționale de televiziune și comunică cu cetățenii prin intermediul rețelelor de socializare, la fel ca adversarul său. Amândoi fac apel la turci să se prezinte duminică la urne, după o prezență deja ridicată la vot în primul tur de scrutin, de 88%.

Promisiuni de reconstrucție

Aproape 1,7 milioane de persoane strămutate și-au păstrat înregistrarea pe listele electorale în provinciile afectate. Pentru Sema Sicek, a cărui furie împotriva lui Recep Tayyip Erdogan a rămas la fel de puternică ca atunci când mii de oameni agonizau sub dărâmături fără ajutor, este imperativ ca aceștia să se întoarcă. „Mergeți pe jos dacă trebuie, dar nu vă abandonați pământul”, spune femeia de 65 de ani, care îl acuză pe președintele Erdogan că „ne-a îngropat de vii”.

O parte din această furie s-a revărsat pe rețelele de socializare, unde locuitorilor din zonele afectate de cutremur li s-a reproșat că îl susțin pe Recep Tayyip Erdogan. Peședintele în exercițiu i-a convins pe alegătorii din zonele afectate promițând locuințe noi până la începutul anului viitor – „poate puțin mai târziu” pentru cei din Antakya.

Kemal Kilicdaroglu a încercat să facă același lucru marți, spunând că „nimeni nu ar trebui să se îndoiască” de capacitatea sa de a reconstrui regiunea. Hakan Tiryaki, șeful provincial al partidului său CHP, a respins acuzațiile potrivit cărora opoziția nu ar fi fost suficient de vocală în regiune înainte de primul tur. O campanie dură ar fi putut da impresia că opoziția încerca să profite de pe urma durerii oamenilor, spune el.

 

ADVERTISEMENT