Life

Cutremurul devastator din Turcia, prin ochii unui supraviețuitor al seismului din martie 1977. Actorul Nae Alexandru: „Nu am avut curajul să mă uit la televizor”

Odată cu cutremurul din Turcia, actorul Nae Alexandru retrăiește tragedia vieții sale! A supraviețuit calamității din 1977, dar și-a pierdut întreaga familie.
07.02.2023 | 16:30
Cutremurul devastator din Turcia prin ochii unui supravietuitor al seismului din martie 1977 Actorul Nae Alexandru Nu am avut curajul sa ma uit la televizor
Nae Alexandru, amintiri de la cutremurul din 1977. Foto: captură Pro TV
ADVERTISEMENT

Actorul de comedie Nae Alexandru a supraviețuit cutremurului din 4 martie 1977, dar și-a pierdut toată familia. Acum, seismele din Turcia i-au trezit amintiri dureroase și a mărturisit că nici măcar nu a putut privi știrile de la televizor.

Actorul Nae Alexandru, supraviețuitor al cutremurului din 1977

Turcia a fost lovită de unul dintre cele mai puternice cutremure din ultimul secol. Seismul cu magnitudinea de 7.8, a făcut peste 5.000 de victime și a îndurerat o lume întreagă.

ADVERTISEMENT

Tragedia, însă, a trezit amintiri dureroase și românilor, care prin ceva similar au trecut la data de 4 martie 1977. Inclusiv Cătălin Măruță a mărturisit că a privit cu greu imaginile difuzate la televizor.

„Când văd imaginile astea, care sunt din Turcia, pe mine m-au îngrozit. Îți dau cuvântul meu de onoare, mă uitam și voiam să schimb.

ADVERTISEMENT

Parcă nu mai voiam să văd suferința aia. Dar în același timp, mă gândeam să fie oamenii ăia bine. Cad blocurile astea ca un castel de nisip”, a spus Cătălin  Măruță în cadrul emisiunii sale de la Pro TV.

Nae Alexandru: „Într-o secundă se poate termina tot”

Actorul de comedie Nae Alexandru se numără printre cei care au supraviețuit cutremurului din 1977. Avea doar 6 săptămâni, iar brațele bunicii l-au protejat. Totuși, atât femeia cât și mama lui și-au pierdut viața atunci, iar pe el, salvatorii l-au găsit aproximativ 24 de ore mai târziu.

ADVERTISEMENT

„E trist ceea ce se întâmplă. Cât de mărunți suntem în fața destinului și în fața divinității, într-o secundă se poate termina tot. În 77 aveam 6 săptămâni. Blocul Casata, cunoscutul bloc, iar în 4 martie s-a prăbușit blocul.

Eu am fost găsit a doua zi spre seară. Am stat 24 de ore acolo. Eram acolo cu bunica mea și cu mama. Mama mea era telefonistă, avea 27 de ani, lucra la Palatul Telefoanelor. Bunica mea avea 50 de ani. Am fost găsit în brațe bunicii.

ADVERTISEMENT

Am fost la spitalul Grigore Alexandrescu și am fost tratat acolo de o echipă de medici senzaționali, avându-l în frunte pe domnul profesor Vlad Alexandru Ciurea, care este și el cunoscut. Și toți se întrebau dacă rezist.

ADVERTISEMENT

Eram sub o grindă și când au băgat cuva excavatorului, au simțit că e ceva acolo și s-au oprit și au intrat salvatorii. Am avut noroc că am fost alăptat cu puțin timp înainte de mama mea”, a povestit actorul Nae Alexandru în emisiunea lui Cătălin Măruță.

Nae Alexandru a aflat la vârsta de 7 ani că femeia care l-a crescut nu este mama sa biologică

Nae Alexandru a aflat că femeia care l-a crescut îi este, de fapt, mătușă abia la vârsta de 7 ani. Totodată, actorul nu a ținut niciodată legătură cu tatăl său.

„Șocul foarte mare a fost atunci când mătușa mea, care m-a dus crescut după cutremur, m-a dus la mormântul părinților mei, aveam 7-8 ani. Toată partea de familie din partea tatălui m-a crescut, sora, bunica, nașa. Tata s-a recăsătorit”, a explicat actorul.

Deși crede cu tărie în destin, mai ales că acum, din cabina sa de la Teatrul Tănase vede exact clădirea în care mama sa a lucrat, Nae Alexandru nu poate urmări ce se întâmplă acum în Turcia.

„Această tragedie care s-a întâmplat în Turcia acum, 50 și ceva de secunde și s-a făcut praf. Atâtea victime, atâția oameni care și-au pierdut familia. Poate sunt și supraviețuitori. Îți mărturisesc, nu am avut curajul să mă uit la televizor și să văd. Am avut imaginile pe internet.

Nici nu vreau să mă uit. Nu pot vedea. E psihologic”, a dezvăluit Nae Alexandru.

Întâmplarea care i-ar fi putut salva întreaga familie lui Nae Nicolae

Totodată, Nae Alexandru a dezvăluit și că viața mamei și a bunicii sale ar fi putut fi salvate, dacă ar fi locuit în casa pe care cea care i-a dat viață a refuzat-o.

„Am avut putere să trec peste acel moment. Copil am fost, n-am conștientizat. Le-am spus și copiilor mei. Probabil că o să scriu o carte. Când mai trec prin Piața Romană, le mai arăt copiilor blocul.

Stăteam la penultimul etaj, 6-7 nu știu sigur. Culmea, mama mea, de la Palatul Telefoanelor, primise o repartiție de casă, dar a lăsat-o pe o colegă care născuse înaintea ei”, a adăugat actorul.

Cum arată și cu ce se ocupă acum Nea Popa din „La bloc”....
Cum arată și cu ce se ocupă acum Nea Popa din „La bloc”. „M-a dat afară calculatorul. Joci până mori că de-aia te-ai făcut actor”
Divorțează, dar asta nu e tot! Ce lovitură îi mai pregătește
Divorțează, dar asta nu e tot! Ce lovitură îi mai pregătește "cea mai frumoasă actriță din lume" soțului acuzat de viol
ANIMAȚIE GRAFICĂ | Cum s-a produs gravul accident de tren din Gara Galați,...
ANIMAȚIE GRAFICĂ | Cum s-a produs gravul accident de tren din Gara Galați, în urma căruia a murit o femeie, conductor de tren
NOUA FUNCȚIE a lui Marcel Ciolacu! Anunțul care zdruncină scena politică din România:...
NOUA FUNCȚIE a lui Marcel Ciolacu! Anunțul care zdruncină scena politică din România: Rațiunea VA ÎNVINGE!
Un risotto de nerefuzat. Rețeta e simplă, rezultatul, SAVUROS
Un risotto de nerefuzat. Rețeta e simplă, rezultatul, SAVUROS
Ce a făcut preotul Vasile cu banii câștigați la loto. „Uite şi la...
Ce a făcut preotul Vasile cu banii câștigați la loto. „Uite şi la popa nostru unde şi-a făcut casă”, au reacționat oamenii
Fanii sunt șocați de numele pe care Vasilică Ceterașu și Amalia Ursu au...
Fanii sunt șocați de numele pe care Vasilică Ceterașu și Amalia Ursu au putut să le pună băiețeilor lor. IREAL! Cei doi s-au supărat. ''Nu pot să cred că există atâta nesimțire în lumea asta''
O mamă a folosit aplicația de urmărire a iPhone-ului și a avut parte...
O mamă a folosit aplicația de urmărire a iPhone-ului și a avut parte de un șoc. Unde și-a găsit fiul dispărut de acasă
Cât vor avea de așteptat șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare...
Cât vor avea de așteptat șoferii loviți în trafic de cei cu asigurare RCA Euroins, până își vor primi banii
Ion Ţiriac şi-a ieşit din minţi şi a început să ţipe la un...
Ion Ţiriac şi-a ieşit din minţi şi a început să ţipe la un angajat. Miliardarul român a făcut o criză de nervi
De ce țiganii nu poartă ochelari de vedere? Motivul este incredibil!
De ce țiganii nu poartă ochelari de vedere? Motivul este incredibil!