Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu greșit și nu-l pronunță corect. Și tu îl folosești des

Cuvântul din limba română care este folosit zilnic, dar care îi pune în dificultate chiar și pe vorbitorii nativi. Foarte puțin îl scriu și pronunță corect.
09.03.2024 | 19:00
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu gresit si nul pronunta corect Si tu il folosesti des
Cuvântul din limba română pe care mulți îl scriu și îl pronunță corect. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gramatica limbii românii este una cuprinzătoare și nu este un secret că până și persoanelor născute și crescute în țară le pune bețe-n roate uneori. Există anumite contexte în care dacă scrii sau pronunți un cuvânt greșit, poți avea mult de pierdut. Un termen folosit zilnic, de pildă, este scris și pronunțat greșit aproape întotdeauna. Iată despre ce este vorba și care este forma corectă.

Cuvântul din limba română pe care foarte multe persoane îl scriu și îl pronunță greșit

Așa cum se învață încă din primii ani de școală, limba română este una fonetică. Ce înseamnă acest lucru? Cuvintele se citesc exact așa cum se scriu, dar acest lucru nu înseamnă, contrat așteptărilor multor persoane, că este ușoară.

ADVERTISEMENT

E drept, nu există reguli speciale de pronunție, dar limba noastră are multe capcane în care cei mai mulți sunt predispuși să pice. Chiar și nativii sau cei care studiază acest domeniu sunt uneori puși în dificultate.

Există mai multe exemple de termeni pe care românii îi scriu sau pronunță greșit. De câte ori nu s-a întâmplat să auzi „servici” în loc de „serviciu” sau să ajungi la magazin și să nu știi care este pluralul cuvântului macrou? 

ADVERTISEMENT

De exemplu, cuvântul care este auzit aproape întotdeauna pronunțat greșit este „chiuvetă”. De-a  lungul timpului, acesta a stârnit numeroase neînțelegeri între vorbitorii de limba română și a făcut să apară întrebarea „chiuvetă” sau „ghiuvetă”.

Care este, de fapt, forma corectă

De foarte multe ori, acest cuvânt este pronunțat și scris greșit „ghiuvetă”, variantă care nu sună bine și îi deranjează pe unii. Aceasta este și varianta menționată în DOOM- Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române.

ADVERTISEMENT

Astfel, că acesta este răspunsul la întrebarea „chiuvetă” sau „ghiuvetă”, care îi măcina pe mulți. De asemenea, forma corectă este menționată și în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

Conform explicației pe pe care o găsim în DEX, termenul este definit ca: „vas de porțelan, de faianță sau de metal smălțuit prevăzut cu o gură de scurgere, fixat în perete sub un robinet de apă și folosit la spălat”.

ADVERTISEMENT

Cuvântul provine din limba franceză, de la cuvette. Însă, de menționat este că nu este singurul caz în care grupul de litere chi se confundă cu ghi, iar unul dintre motive este faptul că au o pronunție similară.

ADVERTISEMENT