Cu toții știm că gramatica limbii române este una extrem de complexă. Fiind o limbă cu multe subînțelesuri, nu este de mirare că unele cuvinte sunt folosite greșit. Unii termeni ridică anumite probleme, chiar și pentru vorbitorii nativi sau pentru persoanele care sunt preocupate de studiul intens al acestei limbi.
Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că limba română este o limbă fonetică. Asta înseamnă că, spre deosebire de alte limbi, precum engleza sau franceza, cuvintele din limba română se citesc așa cum se scriu.
Faptul că nu există reguli speciale de pronunție îi face pe unii oameni să creadă că limba noastră este una foarte ușoară. În schimb, nu același lucru îl va spune o persoană străină care aude pentru prima dată limba română.
Contrar tuturor așteptărilor, limba română este destul de dificilă chiar și pentru vorbitorii nativi. Sunt cuvinte care ridică anumite probleme la fileu și puțin sunt cei care știu rezolvarea lor.
De exemplu, foarte multe cuvinte îi pun în dificultate pe români în conversațiile de zi cu zi. Unul dintre aceste cuvinte este ”serviciu” care, de-a lungul timpului, a stârnit adevărate controverse în rândul vorbitorilor de limba română.
De foarte multe ori, acest cuvânt este pronunțat greșit ”servici”. Cei care pronunță așa nu știu că, de fapt, în Dicționarul Limbii Române este acceptată o singură formă a acestui cuvânt. Și anume, ”serviciu”.
Multă vreme, acest termen a fost privit diferit în funcție de contextul în care era folosit. Cei care spuneau ”serviciu” se refereau la loc de muncă. În schimb, cei care foloseau ”servici” se refereau la un set de mai multe cești.
Între timp, limba română a acceptat ca unică formă corectă termenul de ”serviciu” care poate fi folosit indiferent de context și de înțeles.
Acest cuvânt nu este singurul care ridică probleme vorbitorilor de limba română. Sunt mai mulți termeni care îi pun în dificultate pe români, mai ales că aproape peste tot aud folosită varianta lor greșită.
Un alt exemplu este ”vise” și ”visuri”. La prima vedere, cele două cuvinte sunt similare, dar, în realitate, fiecare exprimă un alt sens. ”Visuri” se referă la aspirații și la proiecții de viitor pe care fiecare persoană la are, la un moment dat. În schimb, ”vise” se referă la acțiunea din timpul nopții, atunci când subconștientul nostru lucrează.