Life

Cuvântul din limba română pe care mulți români îl scriu și pronunță greșit. Și tu îl folosești des

Cuvântul popular din limba română care dă bătăi de cap multor persoane. Foarte puțini sunt cei care îi cunosc sensul și îl scriu corect
07.01.2024 | 19:25
Cuvantul din limba romana pe care multi romani il scriu si pronunta gresit Si tu il folosesti des
Cuvântul din limba română care dă bătăi de cap tuturor. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cu toții știm că gramatica limbii române este una extrem de complexă. Fiind o limbă cu multe subînțelesuri, nu este de mirare că unele cuvinte sunt folosite greșit. Unii termeni ridică anumite probleme, chiar și pentru vorbitorii nativi sau pentru persoanele care sunt preocupate de studiul intens al acestei limbi.

Cuvântul care dă bătai de cap aproape tuturor persoanelor vorbitoare de limba română

Nu mai este niciun secret pentru nimeni faptul că limba română este o limbă fonetică. Asta înseamnă că, spre deosebire de alte limbi, precum engleza sau franceza, cuvintele din limba română se citesc așa cum se scriu.

ADVERTISEMENT

Faptul că nu există reguli speciale de pronunție îi face pe unii oameni să creadă că limba noastră este una foarte ușoară. În schimb, nu același lucru îl va spune o persoană străină care aude pentru prima dată limba română.

Contrar tuturor așteptărilor, limba română este destul de dificilă chiar și pentru vorbitorii nativi. Sunt cuvinte care ridică anumite probleme la fileu și puțin sunt cei care știu rezolvarea lor.

ADVERTISEMENT

De exemplu, foarte multe cuvinte îi pun în dificultate pe români în conversațiile de zi cu zi. Unul dintre aceste cuvinte este ”serviciu” care, de-a lungul timpului, a stârnit adevărate controverse în rândul vorbitorilor de limba română.

Care este forma corectă a cuvântului, ”serviciu” sau ”servici”

De foarte multe ori, acest cuvânt este pronunțat greșit ”servici”. Cei care pronunță așa nu știu că, de fapt, în Dicționarul Limbii Române este acceptată o singură formă a acestui cuvânt. Și anume, ”serviciu”.

ADVERTISEMENT

Multă vreme, acest termen a fost privit diferit în funcție de contextul în care era folosit. Cei care spuneau ”serviciu” se refereau la loc de muncă. În schimb, cei care foloseau ”servici” se refereau la un set de mai multe cești.

Între timp, limba română a acceptat ca unică formă corectă termenul de ”serviciu” care poate fi folosit indiferent de context și de înțeles.

ADVERTISEMENT

Acest cuvânt nu este singurul care ridică probleme vorbitorilor de limba română. Sunt mai mulți termeni care îi pun în dificultate pe români, mai ales că aproape peste tot aud folosită varianta lor greșită.

Un alt exemplu este ”vise” și ”visuri”. La prima vedere, cele două cuvinte sunt similare, dar, în realitate, fiecare exprimă un alt sens. ”Visuri” se referă la aspirații și la proiecții de viitor pe care fiecare persoană la are, la un moment dat. În schimb, ”vise” se referă la acțiunea din timpul nopții, atunci când subconștientul nostru lucrează.

ADVERTISEMENT
Tags: