News

”Cyprus confidential”. Cum se folosesc oligarhii ruși de Cipru pentru a-și proteja activele de sancțiuni

Oligarhii ruși folosesc sectorul financiar din Cipru pentru a-și pune la adăpost averea. Peste 3 milioane de documente, studiate pentru investigația ”Cyprus confidential”
17.11.2023 | 14:53
Cyprus confidential Cum se folosesc oligarhii rusi de Cipru pentru asi proteja activele de sanctiuni
Investigația a dezvăluit modul în care oligarhii ruși folosesc sistemul financiar din Cipru pentru a evita sancțiunile impuse după invazia Rusiei în Ucraina Sursa foto: The Guardian, The Bureau of Investigative journalism, ICIJ / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Cyprus confidential”, o investigație în cadrul căreia au fost analizate 3,6 milioane de documente, a scos la iveală modul în care oligarhii ruși au folosit sectorul financiar supradimensionat al Ciprului pentru a-și structura averea și, după ce a început războiul din Ucraina, pentru a-și proteja activele și a evita sancțiunile.

”Cyprus confidential”. O investigație de presă arată cum se folosesc oligarhii ruși de Cipru pentru a-și proteja activele de sancțiuni

Documentele au fost dezvăluite de o sursă anonimă din Cipru către Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație (ICIJ) și Paper Trail Media din Germania, care au dat acces la ele și publicației britanice The Guardian, Biroului de Jurnalism de Investigație și altor zeci de parteneri din întreaga lume.

ADVERTISEMENT

Povestea care reiese din documente este familiară: miliardari cu un trecut dubios care folosesc rețele globale și centre financiare offshore pentru a evita controlul. Dar, în calitate de stat membru al UE, Cipru este supus unor reguli și reglementări stricte în materie de sancțiuni, taxe și fluxuri de bani. Cyprus confidential face lumină peste această lume pentru a dezvălui practici îngrijorătoare.

Ce știm până acum

Una dintre cele mai șocante dezvăluiri se concentrează în jurul unui jurnalist german, Hubert Seipel, expert în geopolitica rusă, care, potrivit documentelor, a primit sute de mii de euro în fonduri de sponsorizare de la companii legate de oligarhul sancționat Alexei Mordașov. Acesta pare a fi unul dintre primele exemple dovedite de jurnalist occidental din afara Rusiei care primește plăți semnificative de la o sursă legată de Kremlin, în ceea ce ar putea fi considerat de unii drept o încercare a Rusiei de a obține o acoperire mai favorabilă în presa internațională.

ADVERTISEMENT

Seipel, care este cunoscut ca fiind unul dintre singurii jurnaliști din lume care are acces regulat la Putin și care, după spusele sale, a avut peste 100 de întâlniri cu președintele rus, a primit 600.000 de euro din conturi legate de Mordașov prin intermediul unor companii offshore.

Banii, primiți în două tranșe nedeclarate potrivit documentelor, ar fi trebuit să îl ajute să lucreze la două cărți. Una a fost publicată în 2021, despre mediul politic din Federația Rusă, iar cealaltă a apărut cu șase ani mai devreme, intitulată Putin: Inner Views of Power. Ambele cărți sunt considerate pe scară largă ca fiind favorabile lui Putin.

ADVERTISEMENT

Seipel a confirmat că a primit sprijin din partea lui Mordașov, spunând că “sprijinul său se referă exclusiv la proiectele de carte”. El a subliniat că a rămas imparțial, spunând: “Întotdeauna am stabilit limite legale clare care mi-au garantat independența” și a insistat că banii nu au avut niciun impact asupra imparțialității sale. Se pare că jurnalistul premiat nu a dezvăluit plățile către editorul său, care a anunțat că oprește vânzarea cărților sale.

Dezvăluirile vor avea probabil reverberații în Germania, unde dezbaterea a fost aprinsă de la invazia Ucrainei de anul trecut cu privire la rolul pe care o parte a elitelor politice și de afaceri l-au jucat pentru a-l ajuta pe Putin să rămână la putere, nu în ultimul rând datorită dependenței pe termen lung a celei mai mari economii europene de petrolul și gazele rusești.

ADVERTISEMENT

Banii oligarhilor în fotbal

Alte documente dezvăluie modul în care miliardarul rus Roman Abramovici a folosit companii offshore din Cipru pentru a face o serie de plăți în valoare de zeci de milioane de euro de-a lungul unui deceniu către diverși agenți și asociați, aparent în beneficiul clubului său de fotbal de atunci, Chelsea FC.

În cazul în care plățile nu au fost declarate, clubul de fotbal ar fi putut încălca regulile stricte ale fotbalului, inclusiv cele privind “fair-play-ul financiar”, care limitează sumele pe care proprietarii de cluburi bogate le pot injecta în cluburile lor.

Investiția lui Abramovici în Chelsea – atât cea declarată, cât și cea presupus nedeclarată – a coincis cu o perioadă de succes fără precedent pentru clubul londonez, care a inclus mai multe titluri în Premier League și două victorii în Liga Campionilor.

Chelsea, care a fost deținută de Abramovici timp de 19 ani, până când acesta a fost supus unor sancțiuni după invazia Rusiei în Ucraina și a fost forțat să vândă clubul, este deja investigată de Premier League, care examinează finanțele clubului de fotbal din 2012 până în 2019 și a fost deja amendată cu 8,6 milioane de lire sterline de către Uefa în iulie pentru încălcarea regulilor fair play-ului financiar. Asociația de Fotbal investighează acum și ea clubul.

Un purtător de cuvânt al lui Chelsea FC a declarat: “Aceste acuzații datează dinainte de actuala proprietate a clubului. Ele se bazează pe documente care nu au fost arătate clubului și nu se referă la nicio persoană care se află în prezent la club”. Reprezentanții lui Roman Abramovici nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

Evitarea sancțiunilor impuse după invazia Rusiei în Ucraina

Gigantul serviciilor de contabilitate PwC Cipru apare, de asemenea, în dezvăluirile din anchetă, deoarece documentele par să arate că firma de contabilitate a celor patru mari s-a grăbit să îl ajute pe “cel mai bogat” oligarh rus să scape de sancțiuni în timp ce Rusia își lansa ofensiva în Ucraina, transferând 1 miliard de lire sterline în acțiuni ale unei companii publice în ziua în care acesta a fost plasat sub sancțiunile UE, ridicând întrebări cu privire la momentul ales. PwC are de mult timp o listă extinsă de clienți oligarhi.

Corespondența internă a diviziei cipriote a PwC arată că aceasta a fost puternic implicată într-un transfer masiv de active în numele magnatului din industria siderurgică, minieră și bancară Alexei Mordașov. E-mailurile arată că personalul a discutat despre o încercare de a transfera aproximativ o treime din acțiunile Tui, cea mai mare companie de turism din Europa, către partenerul de viață al lui Mordașov.

Doar 77 de minute mai târziu, Consiliul European a trimis un mesaj, anunțând că Mordașov – împreună cu alte 25 de persoane – a fost adăugat pe lista de sancțiuni. Comunicatul de presă și anunțul privind sancțiunile îl descriau pe Mordașov ca făcând parte din “elita lui Putin”, care ar fi “beneficiat de legăturile sale cu factorii de decizie ruși”.

Momentul exact în care aceste sancțiuni au intrat în vigoare în mod legal este acum sub control. Un purtător de cuvânt al guvernului a confirmat că o investigație este “în curs de desfășurare” și că este condusă de “autoritățile responsabile” din Cipru.

Reacția PwC

Un purtător de cuvânt al lui Mordașov a declarat că el și companiile sale au acționat întotdeauna în conformitate cu “practicile comerciale corecte și cu respectarea strictă a reglementărilor”.

Acesta a adăugat: “Toate informațiile și notificările de reglementare cu privire la transferul de acțiuni au fost comunicate în mod corespunzător autorităților relevante și au fost făcute publice, în măsura în care era necesar din punct de vedere legal, la scurt timp după transferul de acțiuni, ceea ce demonstrează în mod clar că nu a existat nicio intenție de a ascunde ceva sau de a eluda legile”.

PwC a transmis la rândul său o reacție: “Toate firmele PwC, inclusiv PwC Cipru, iau extrem de în serios aplicarea de sancțiuni împotriva clienților și de sancțiuni care interzic diverse servicii profesionale.

Așa cum am anunțat în martie 2022, în ceea ce privește sancțiunile care au urmat invaziei rusești în Ucraina, PwC a introdus o politică, care depășește ceea ce este cerut de lege, de a aplica toate sancțiunile impuse de țările importante în întreaga rețea PwC, indiferent de țara de origine a sancțiunilor”.

Mordașov și PwC au mai declarat că nu aveau cunoștință de ancheta penală. Cipru s-a angajat să înăsprească controalele asupra sectorului său financiar.

ADVERTISEMENT