News

Dacă îi spui unui bărbat că e chel îl hărțuiești sexual! Decizie clară a unui tribunal britanic

Un tribunal britanic a decis că a spune unui bărbat că este chel este o formă de discriminare și hărțuire sexuală, echivalând cu remarcile legate de bustul femeilor.
15.05.2022 | 20:05
Daca ii spui unui barbat ca e chel il hartuiesti sexual Decizie clara a unui tribunal britanic
Referințele la chelie sunt echivalentul hărțuirii sexuale, a decis un tribunal britanic / Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Un judecător britanic a dat sentință care lămurește un într-un caz de discriminare acuzat de un angajat, remarcile făcute la adresa bărbatului fiind echivalate cu cele de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Dacă îi spui unui bărbat că e chel îl hărțuiești sexual

Conform The Guardian, Tony Finn, un angajat al unei companii la care lucra de 24 de ani ca și electrician acolo, a fost concediat anul trecut. În momentul concedierii, bărbatul a deschis un proces împotriva firmei la care a lucrat, acuzând că ar fi fost victima hărțuirii sexuale a supervizorului fabricii.

ADVERTISEMENT

Tony Finn a acuzat, susține sursa citată, că acum trei ani, supervizorul a făcut referiri la podoaba sa capilară, numindu-l ”chel”. Tribunalul britanic care a judecat cauza  adeliberat și pe tema faptului dacă remarca a fost doar o insultă sau o formă de discriminare.

”Este dificil să conchizi altceva decât că domnul (Jamie) King a rostit acele cuvinte cu scopul de a viola demnitatea (lui Finn) și de a crea un mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator pentru el”, se arată în decizia tribunalului britanic, conform digi24.

ADVERTISEMENT

Ai mult, în depoziția făcută în fața instanței, supervizorul a admis că intenția sa a fost cea de a-l insulta și de a-l amenința pe angajatul care a fost concediat din cadrul companiei.

Motivele pentru care tribunalul britanic a decis că referirile la chelie sunt hărțuire sexuală

Conform surselor citate, tribunalul britanic a decis că referirea la chelia cuiva face o conexiune directă cu caracteristicile unui anumit sex, cel masculin. Chiar dacă apărarea a invocat faptul că și femeile chelesc, judecătorii au luat în calcul că, de cele mai multe ori, chelia apare la bărbați.

ADVERTISEMENT

Din acest motiv, a decis judecătorul britanic, referința la chelia unui bărbat este echivalentul unor remarci făcute la adresa femeilor pe tema mărimii bustului, iar acest lucru ține de domeniul hărțuirii sexuale.

Așa că, a mai reținut instanța, felul în care supervizorul i s-a adresat lui Tony Finn înainte ca acesta să fie concediat de companie, a fost de natură să creeze un mediu intimidant de lucru mai ales cu privire la sexul angajatului.

ADVERTISEMENT

Evident, pe lângă decizia legată de hărțuirea sexuală și conexiunea acesteia cu chelia în cazul bărbaților, tribunalul este așteptat acum să stabilească cuantumul despăgubirilor pe care le va primi Tony Finn, angajatul concediat și discriminat.

ADVERTISEMENT