Aventura scurtă de la FCSB nu i-a folosit mai deloc lui Damjan Djokovic din punct de vedere sportiv, pentru că nu a câştigat vreun trofeu şi a ajuns, dintr-o vedetă, o rezervă, însă după criteriul economic a fost o afacere excelentă, s-a îmbogăţit la FCSB. Croatul a petrecut şase luni în clubul lui Gigi Becali şi s-a ales cu 270.000 de euro! Atât l-a costat pe Becali să-l testeze pe ex-iugoslav şi să constate că nu e un fotbalist îndeajuns de bun. De eliberarea lui Damjan a profitat Rapid, care l-a înregimentat imediat.
Djokovic, 33 de ani, semnase cu FCSB în vara anului trecut. La fel ca în situaţia de acum, croatul beneficiase şi atunci de statutul de fotbalist liber de contract, un statut care i-a permis să negocieze pentru nişte condiţii favorabile. El a căpătat o primă de 50.000 de euro la semnarea contractului cu roş-albaştrii şi un salariu de 25.000 de euro lunar. Paradoxal, Becali i-a plătit lui Damjan un bonus mai mare ca să scape de el decât îi achitase ca să-l atragă!
Pentru despărţire, Gigi i-a dat 70.000 de euro, cu 20.000 de euro în plus faţă de suma cu care îl peţise în vara anului trecut. Djokovic s-a ales, aşadar, cu 120.000 de euro numai din două prime încasate într-o jumătate de an. Şi a mai luat şi din salarii încă 150.000 de euro, aşa că s-a îmbogăţit la FCSB cu 270.000 de euro dintr-o experienţă mai degrabă neplăcută. Când l-a adus, în vara trecută, FCSB l-a prezentat ca pe un supermijlocaş, o achiziţie care urma să ajute echipa în drumul ei către câştigarea campionatului.
Ceea ce a urmat nu a fost deloc în acord cu planul iniţial. Damjan s-a adaptat rapid şi a început stagiunea ca titular, un fotbalist experimentat şi important. Becali l-a lăudat de câteva ori în declaraţiile publice, apoi i-a dispărut încântarea.
Întâi l-a scos din echipă pe Djokovici, apoi a hotărât că nu-l mai vrea deloc în club. Înainte să agreeze despărţirea de FCSB, Djokovic înţelesese foarte clar că pentru roş-albaştri nu avea să mai joace deloc. Gigi îi arătase clar că nu îl mai voia, nici măcar nu îl inclusese pe lista cu lotul stabilit pentru cantonamentul din Antalya.
Croatul a ajuns, totuşi, în aceeaşi zonă din Turcia, însă în cantonamentul Rapidului. El a obţinut un salariu foarte bun şi în tratativele pe care le-a purtat cu giuleştenii, va încasa 17.000 de euro în fiecare lună şi îşi va putea suplimenta venitul cu bonusuri condiţionate de randamentul său şi de rezultatele echipei. Djokovic a fost în permanenţă un fotbalist foarte bun, el a câştigat de cinci ori campionatul românesc cu CFR Cluj, şi a fost şi un negociator excelent, un tip care a ştiut să obţină mereu salarii foarte bune.
La Cluj era plătit cu 20.000 de euro lunar, un salariu care nu era cel mai mare din lot în perioada aceea, dar tot era unul de top. Damjan nu era regele salariilor nici la FCSB, acolo unde Florinel Coman e cel mai bine plătit cu 30.000 de euro net lunar. Croatul se afla, însă, aproape de Florinel la capitolul acesta, el încasa doar cu 5.000 de euro mai puţin. Djokovic a câştigat şi mai mulţi bani în perioadele în care a evoluat în Turcia, la Rizespor şi la Adana Demirspor, şi în Arabia Saudită, la Al Raed.
Decizia lui Becali de a renunţa la mijlocaşul-veteran i-a surprins pe specialişti. “E un fotbalist util, e clar! Rapidul s-a întărit prin aducerea lui. E puternic, apare din linia a doua la finalizare, e bun şi pentru fazele fixe”, a comentat Ilie Dumitrescu la DigiSport. Ioan Andone, o glorie a lui Dinamo, a calculat cum ar fi procedat dacă ar fi antrenat el FCSB: “Eu nu aş fi fost de acord să-i cedez unei rivale un jucător atât de bun!”. Vişiniii căutau un mijlocaş şi au beneficiat de faptul că FCSB îl arunca pe Djokovic.
Cristiano Bergodi va putea să folosească un cuplu de mijlocaşi centrali “pescuiţi” de la FCSB, fiindcă în afara croatului îl mai are şi pe Răzvan Oaidă. Fostul internaţional de tineret a avut în formaţia lui Becali un parcurs asemănător cu al lui Djokovic. Şi el a fost achiziţionat ca un mijlocaş foarte valoros după care patronul a considerat că se înşelase în privinţa lui Oaidă şi a acceptat chiar şi să-l vadă în tricoul rivalilor vişinii, doar ca să scape de el. Dacă Damjan a fost adus gratuit, Răzvan costase bani mulţi, Gigi plătise 600.000 de euro către FC Botoşani ca să obţină semnătura lui.
Becali nu l-a mai vrut pe Djokovic şi pentru că el nu are răbdare cu jucătorii care nu mai pot fi vânduţi. Croatul va împlini 34 de ani în aprilie, deci este imposibil ca el să mai poată fi transformat într-o “marfă”, să mai plătească vreun club o sumă pentru transferarea lui.
Gigi îşi imaginează echipa cu nişte mijlocaşi mai tineri. Darius Olaru va fi titular în continuare, tocmai a fost adus ghanezul Baba Alhassan de la Hermannstadt şi mai există în lot Adrian Şut şi Mihai Lixandru. Oricare dintre ei ar putea să genereze un profit, ceva imposibil de obţinut de pe urma lui Djokovic.