News

Dan Barna se întâlnește cu Patriarhul Daniel. Vicepremierul caută sprijinul BOR în campania de vaccinare

Pentru a primi sprijinul BOR în campania de vaccinare, Dan Barna se va întâlni cu Patriarhul Daniel.
30.07.2021 | 12:11
Dan Barna se intalneste cu Patriarhul Daniel Vicepremierul cauta sprijinul BOR in campania de vaccinare
ADVERTISEMENT

Dan Barna, unul dintre vicepremierii Cabinetului condus de Florin Cîțu, ar fi decis să aibă o întâlnire față în față cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel.

Decizia vine în condițiile în care autoritățile caută sprijinul BOR în privința stimulării campaniei de vaccinare anti-Covid, care s-a blocat în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

Dan Barna, întâlnire cu Patriarhul Daniel. Vicepremierul caută sprijinul BOR în campania de vaccinare

România avea ca țintă declarată atingerea totalului de 7 milioane de persoane vaccinate până la 1 august. Autoritățiile au reușit, până în prezent, să convingă doar 4.982.626 de cetățeni să se imunizeze.

În aceste condiții, oficialii Guvernului caută cu disperare ajutorul în rândul vocilor puternice din societate. Recent, Dan Barna i-a cerut lui Florin Cîțu să implice mai mult Biserica Ortodoxă Română în campania de vaccinare anti-Covid-19, pentru ca preoții să îi convingă pe credincioși să se vaccineze.

ADVERTISEMENT

Vicepremierul a dat exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia, care i-a rugat creștinii ortodocșii greci să facă vaccinul contra acestei boli.

Potrivit Știripesurse.ro, Dan Barna a decis să apeleze la ajutorul Patriarhului, deși este unul dintre cei mai mari contestatari ai activității BOR și un susținător al educației sexuale.

ADVERTISEMENT

Astfel, vicepremierul i-ar fi trimis o scrisoare Patriarhului Daniel în care i-a solicitat o întâlnire la Palatul Patriarhiei. La discuții, vicepremierul va aborda și tema vaccinării. Sursa citată notează că întâlnirea este programată pentru ziua de luni, 2 august.

Care a fost poziția BOR după declarația lui Dan Barna

Luni, Dan Barna spunea că este momentul ca Guvernul să discute foarte clar cu Biserica Ortodoxă Română, pentru un parteneriat, astfel încât preoții să se implice în campania de vaccinare, devenită inactivă în România.

ADVERTISEMENT

În replică, reprezentanții bisericii au adoptat un ton neutru și au subliniat faptul că BOR i-a îndemnat pe cetățeni să se informeze.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR a spus, într-un comunicat, că Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia ”favorabilă”, ”firească” şi ”clară” faţă de actul vaccinării într-o pandemie.

Acesta le-a recomandat clericilor şi laicilor să-şi configureze o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical. Bănescu mai spune că implicarea cultelor religioase într-o temă extra-religioasă nu poate trece dincolo de o zonă în care competențele medicale ar trebui să primeze.

ADVERTISEMENT