Sport

Daniel Șendre despre trotinetele noului val care spală creiere: „Sărăcia ca virtute și stigmatul în sport”

Daniel Șendre, editorialistul Fanatik, scrie despre o fotografie cu David Popovici, care circulă intens pe rețelele de socializare, transformată într-o imagine a ignoranței în viață, presă și în sport.
24.10.2023 | 00:11
Daniel Sendre despre trotinetele noului val care spala creiere Saracia ca virtute si stigmatul in sport
David Popovici, surprins în timp ce lua masa de prânz pe banca unei stații de autobuz. Foto: Facebook – @Claudiu Pândaru.
ADVERTISEMENT

Circulă pe rețelele de socializare imaginea de mai sus, oferită publicului de un jurnalist și preluată ca atare de mai multe instituții de presă, cu tot cu mesaj.

Daniel Șendre, după apariția pozei cu David Popovici într-o stație de autobuz: „Instantaneu speculat în cel mai pur stil populist posibil de un influencer”

Instantaneul cu David Popovici a fost speculat în cel mai pur stil populist posibil de un influencer care, la fel de adevărat, e posibil doar să eșueze în a vedea lucrurile din mai multe unghiuri.

ADVERTISEMENT

„Îl privesc cu multă admirație pe tânărul acesta formidabil. Un campion, un om inteligent, extrem de muncitor, umil și cu picioarele pe pământ. E un exemplu nu doar pentru generația sa, ci pentru întreaga societate”, a postat jurnalistul în cauză. APLAUZE!

Am înțeles cu toții, sper. Un sportiv ale cărui conturi din bănci nu arată chiar rău, dar care alege să meargă cu trotineta și autobuzul, devine automat “umil și cu picioarele pe pământ” în ochii influencerului. Tot ce este mai bun și mai nobil, așadar, spre deosebire de alți sportivi, tot cu bani, care însă optează să circule într-un autoturism modern. Ăștia sunt de condamnat, transmite practic mesajul subliminal. “Fițe, figuri, oameni desprinși de pământ”, pe care jurnalistul nu îi privește deloc cu admirație, cel mai probabil. Iată stigmatul!

ADVERTISEMENT

Nepopular și insensibil cum sunt, devine inutil să preciezez că nu rezonez deloc cu mesajul, ba chiar îl compătimesc pe influencerul în cauză.

Daniel Șendre despre notorietatea lui David Popovici: „ E un lux pe care campionul nostru l-a obținut prin muncă”

Există sportivi la fel de muncitori, care înțeleg să se bucure de rezultatele muncii lor, asta însemnând inclusiv să circule mai confortabil decât permite RATB-ul sau pur și simplu să dea curs plăcerii de a conduce un autoturism. Merită, aș spune, cu atât mai mult cu cât sărăcia nu ar trebui să însemne o virtute!

ADVERTISEMENT

Există sportivi mai introvertiți, pentru care interacțiunea cu semeni înseamnă ieșirea din zona de confort. Nu e nimic condamnabil aici, pentru că oamenii ăștia, campioni sau nu, așa s-au născut!

Există sportivi pe care chiar contractele îi împiedică să folosească biciclete, motociclete sau trotinete, riscul de a se răni în accidente fiind mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Lui David, spre deosebire de alți sportivi celebri, poate îi face plăcere să fie admirat, fotografiat sau doar recunoscut de oameni pe stradă. Nimic de condamnat nici aici, e un lux pe care campionul nostru tot prin muncă l-a obținut, întocmai colegilor de notorietate care detestă asta, preferând intimitatea oferită de un autorurism privat.

David și echipa din spate poate exact asta vor să transmită, ca imagine, într-o lume în care banii aduși printr-un PR bun pot fi mult mai mulți decât cei obținuți din sport.

Și mă opresc aici, pentru că fără să cunoaștem exact realitatea din spatele imaginii, cred că s-a înțeles ideea. Viața e complexă și comportă mai multe aspecte, pe care unii le interpetează doar populist, chitiți să înduioșeze cu orice like & share sau pe care pur și simplu nu le dibuiesc.

Sigur că și eu îl admir pe David Popovici, însă pentru că este cel mai rapid om de pe planetă, în apă, din istorie, în nici un caz pentru că circulă cu autobuzul și trotineta pe pământ, în București.

Dimpotrivă, tocmai alegerea asta i-ar face pe ceilalți mai umili, mai normali și mai modești. Pe sportivii care detestă selfiuri și admirația aferentă de la influenceri ignoranți sau care își manipulează conștient publicul. La bestiile demne de ocară și dispreț cu Mercedes mă refer, evident.

ADVERTISEMENT