News

Daniel Zamfir, atac la liberali pe tema aderării la Schengen: “Se laudă cu munca altora. ‘Lobby-ul african’ de tip hakuna matata nu poate integra România”

Senatorul social-democrat Daniel Zamfir a vorbit despre "secretul" aderării la Schengen, acuzându-i pe liberali că îşi arogă merite care nu le aparţin.
05.01.2024 | 15:12
Daniel Zamfir atac la liberali pe tema aderarii la Schengen Se lauda cu munca altora Lobbyul african de tip hakuna matata nu poate integra Romania
Daniel Zamfir consideră că întâlnirile premierului Marcel Ciolacu au fost decisive în procesul de aderare la Schengen Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Senatorul PSD Daniel Zamfir a comentat modul în care unii politicieni îşi arogă meritul acceptării României în Spaţiul Schengen, subliniind că în cele şase luni de mandat ale premierului Marcel Ciolacu lucrurile s-au mişcat mai repede decât în zece ani de mandat ai preşedintelui Klaus Iohannis.

“În zece ani de mandat ai preşedintelui Iohannis nu s-a mişcat nimic pe Schengen”

În două postări succesive pe Facebook, la mai puţin de 24 de ore, senatorul social-democrat trage o linie de demarcaţie clară privind contribuţia politică a fiecărui partid în demersul de a-i convinge pe partenerii din UE să susţină şi să accepte aderarea ţării noastre la Schengen.

ADVERTISEMENT

Într-o postare intitulată “‘Secretul’ acordului pe Schengen”, Daniel Zamfir îi atacă direct pe politicienii PNL. “Ce au înţeles unii liberali după eșecul asurzitor din 2022 pe Schengen?! Să schimbe tactica și să se laude cu munca altora!

În 10 ani de mandat ai președintelui Iohannis nu s-a mișcat nimic pe Schengen. ‘Lobby-ul african’ de tip hakuna matata nu poate băga România în Schengen. În schimb, Germania, Spania, SUA, Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul European – DA!

ADVERTISEMENT

Plus Ronald Lauder. Și a existat in mod cert un liant pentru toate – premierul PSD!”, a scris senatorul PSD, cu referire la vizita efectuată de Marcel Ciolacu în SUA luna trecută, decisivă pentru aderarea ţării noastre la spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

Şeful Executivului de la Bucureşti s-a întâlnit atunci cu Ronald Lauder, fostul ambasador american la Viena, care a intervenit pe lângă Karl Nehammer să fie de acord cu intrarea României în Schengen. Pe lângă asta, întrevederile cu lideri europeni precum Olaf Scholz sau Pedro Sanchez au contribuit şi ele într-o măsură covârşitoare la grăbirea procesului de aderare.

ADVERTISEMENT

“În șase luni de mandat, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit cu toți liderii importanți și s-a batut pentru cauza României asa cum trebuie sa faca un om de stat aflat in fruntea Guvernului. În plus, toate statele membre UE conduse de social-democrați au susținut direct și fără rezerve România”, a mai scris Daniel Zamfir, în postarea sa.

Concluzia senatorului social-democrat este clară, “secretul” aderării se află în maratonul de întâlniri al şefului guvernului şi nu, aşa cum spun liberalii, miniştrilor de externe şi interne, sub coordonarea lui Klaus Iohannis.

ADVERTISEMENT

“Acesta este ‘secretul’ acordului politic care mai apoi a fost transpus la nivel tehnic de ministerele de resort. Adevărul poate fi scris, dar pentru unii liberali pare că e nevoie și de imagini. Le au mai jos!”, a mai scris Daniel Zamfir, care şi-a exemplificat spusele cu această fotografie:

Daniel Zamfir e exemplificat în fotografii munca premierului Marcel Ciolacu pentru aderarea României la SchengenFoto: Facebook
Daniel Zamfir e exemplificat în fotografii munca premierului Marcel Ciolacu pentru aderarea României la Schengen
Foto: Facebook

România va adera cu frontierele aeriene şi maritime la Spaţiul Schengen, începând cu 31 martie, decizia fiind publicată pe 4 ianuarie şi în Jurnalul Oficial al Uniuniunii Europene. Documentul prevede, din considerente tehnice și operaţionale, eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime interne în 2024.

ADVERTISEMENT