News

Vizita lui Marcel Ciolacu în SUA, decisivă pentru aderarea României la Schengen. Întâlnirea care a făcut Austria să se răzgândească

Marcel Ciolacu s-a întâlnit în SUA cu Ronald Lauder, fostul ambasador american la Viena, care a intervenit pe lângă Karl Nehammer să fie de acord cu intrarea României în Schengen.
11.12.2023 | 11:38
Vizita lui Marcel Ciolacu in SUA decisiva pentru aderarea Romaniei la Schengen Intalnirea care a facut Austria sa se razgandeasca
Discuţiile purtate de Marcel Ciolacu în SUA, decisive în grăbirea aderării României la Spaţiul Schengen Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

România are şansa aderării la Spaţiul Schengen în cadrul Consiliului Extraordinar JAI, organizat de preşedinţia spaniolă în mai puţin de două săptămâni. Semnele arată că mai întâi vor fi ridicate graniţele aeriene.

Miniştrii de interne din UE decid paşii de urmat de România pe drumul spre Schengen

Acest prim pas, aderarea Air-Schengen, este posibilă ca urmare a schimbării de optică a Austriei vizavi de ţara noastră. Decizia guvernului de la Viena de a deschide calea României spre Schengen a venit în urma unei întrevederi pe care premierul Marcel Ciolacu a avut-o în cadrul vizitei din SUA cu Ronald Lauder, fostul ambasador al SUA în Austria.

ADVERTISEMENT

Întâlnirea a fost decisivă, pentru că diplomatul american a fost cel care a intervenit cu succes pe lângă cancelarul Karl Nehammer, iar influentul cotidian austriac Der Standard scrie că a fost decisiv că România a primit susţinerea lui Lauder în această chestiune.

Că discuţiile pe care Marcel Ciolacu le-a avut în SUA au avut o finalitate concretă şi au contribuit la accelerarea demersului de aderare o dovedeşte faptul că luni şi marţi are loc o întâlnire a miniştrilor de interne ai ţărilor UE la Brdo, în Slovenia, care să stabilească următorii paşi de urmat pe drumul aderării României şi Bulgariei la spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

ADVERTISEMENT

La această reuniune, Austria îşi va expune cele trei cerinţe care ar trebui îndeplinite pentru a deschide calea ţării noastre către Schengen. Între altele, granița pe Dunăre dintre Bulgaria și România va continua să fie monitorizată. În plus, România și Bulgaria ar trebui să convină să accepte solicitanții de azil sirieni și afgani care se află în Austria.

Controalele pe aeroporturi ar urma să fie ridicate în luna martie

Cu toate acestea, acest punct trebuie încă negociat, scrie Der Standard. Totuşi, ziarul scrie că Bucureștiul este deja pregătit să-i ia înapoi pe solicitanții de azil din Austria care au călătorit prin România, conform Regulamentului Dublin.

ADVERTISEMENT

La București se speră acum ca în martie să fie ridicate controalele pe aeroporturi și apoi controalele la frontierele naționale în toamnă – după alegerile din Austria. “Acest lucru este și în interesul companiilor austriece, deoarece acestea pierd mulți bani din cauza timpilor de așteptare la granițe”, mai scrie Der Standard.

Premierul Marcel Ciolacu a salutat schimbarea de poziţie a guvernului de la Viena într-o postare pe Facebook. “Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. Asta înseamnă că românii nu vor mai sta la cozi interminabile atunci când zboară în interiorul Uniunii Europene. Am făcut eforturi mari în ultimele luni să ajungem în acest punct și le sunt recunoscător tuturor celor care au luptat pentru România. Ministrul Predoiu are mandat să se vadă cu ministrul de interne austriac și să ducă negocierile la bun sfârșit. După ani de zile de așteptări, vom realiza împreună și acest vis! România merită în Schengen!”, a scris şeful guvernului român.

ADVERTISEMENT

În acelaşi timp, Olanda, care era doar împotriva Bulgariei, dar nu şi a aderării României la Schengen, este pe cale să-şi ridice vetoul, astfel că atât atât Bucureştiul cât şi Sofia vor intra împreună în spaţiul comunitar de liberă circulaţie.

ADVERTISEMENT