News

Daniela Klette, cea mai căutată teroristă din Germania arestată după 30 de ani. Cu ce se ocupa lidera Facțiunii Armata Roșie

Daniela Klette, membră a celebrului grup militant german Facțiunea Armatei Roșii, a fost arestată luni la Berlin, după ce a fugit de autorități timp de trei decenii
03.03.2024 | 14:17
Daniela Klette cea mai cautata terorista din Germania arestata dupa 30 de ani Cu ce se ocupa lidera Factiunii Armata Rosie
Daniela Klette, arestată după ce a fost căutată de autorități timp de 30 de ani. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Klette – ultima femeie membră a rețelei teroriste Red Army Faction (RAF) încă în libertate, până la arestarea sa luni seara, este suspectată de implicare în cel puțin 10 atacuri armate și jafuri, inclusiv un atac armat asupra ambasadei SUA din Bonn în 1991 și un atentat cu bombă asupra unei închisori din Weiterstadt în 1993.

Daniela Klette, cea mai căutată teroristă din Germania

Klette, în vârstă de 65 de ani, era căutată de mult timp alături de alți doi membri ai grupului, Burkhard Garweg și Ernst-Volker Staub, pentru o serie de jafuri și cel puțin o tentativă de omor. “Ieri seară târziu, poliția a reușit să o rețină pe Daniela Klette într-un apartament din Berlin”, a declarat Friedo de Vries, șeful departamentului de investigații criminale din Saxonia Inferioară, în cadrul unei conferințe de presă marți. “Ea nu a opus rezistență”.

ADVERTISEMENT

Poliția a confiscat un pistol, două încărcătoare și cartușe în blocul de apartamente din cartierul Kreuzberg din centrul Berlinului, unde Klette a fost găsit singur, au declarat procurorii. Ulterior, ea a fost transportată cu un elicopter la o închisoare din orașul Bremen din nordul țării.

Fondată, printre alții, de Andreas Baader și Ulrike Meinhof, prima generație a RAF de extremă stânga a apărut în urma protestelor studenților germani împotriva războiului din Vietnam. Grupul a luat ostatici și a ucis cel puțin 33 de persoane, inclusiv oficiali publici, ofițeri de poliție, lideri de afaceri și soldați americani, în perioada de maximă activitate din anii 1970.

ADVERTISEMENT

Klette, Garweg și Staub sunt suspectați că au comis o serie de jafuri armate între 1999 și 2016 pentru a-și susține existența de fugari. Dar crimele pentru care sunt căutați nu au fost comise în numele RAF: grupul s-a lichidat în 1998, trimițând o scrisoare anonimă biroului Reuters din Köln, în care membrii rămași declarau că “grupul de gherilă urbană sub forma RAF este acum istorie”.

Poliția și-a intensificat eforturile pentru a-i prinde pe cei trei fugari după ce a primit un pont din partea publicului în noiembrie. Acest lucru a dus la un apel la o emisiune de televiziune populară în urmă cu două săptămâni, care a adus 250 de ponturi suplimentare pe care poliția încă le procesează.

ADVERTISEMENT

Duminică, trei martie, autoritățile germane au anunțat arestarea a alte două persoane, „presupuşi terorişti membri ai Facţiunii Armata Roşie (RAF)”, însă nu a oferit alte detalii despre identitatea acestora. Arestările au avut loc în urma unui amplu raid desfăşurat la primele ore ale dimineţii în cartierul berlinez Friedrichshain.

Cum trăia Daniela Klette într-un apartament din Berlin

Christa Missok, în vârstă de 88 de ani, o lustruitoare de diamante pensionată care locuiește la etajul șase al clădirii lui Klette, a declarat că a ajuns să o cunoască pe aceasta în decursul a aproximativ 12 ani. “După cum am spus poliției, era vecina mea și ne înțelegeam bine. Nu aș fi putut visa niciodată că era ceea ce s-a dovedit a fi”. Ea a spus că a crezut că Klette a îmbătrânit brusc în ultimele luni.

ADVERTISEMENT

“Odată, când s-au spart țevile, m-a invitat în apartamentul ei. Era destul de sărăcăcios, sordid și neîngrijit. M-am oferit să-i dau o jachetă, deoarece știam că nu avea prea multe, dar nu a acceptat niciodată oferta”, a declarat aceasta, pentru The Guardian.

Lutz Nietet, un metalurgist pensionar care locuiește deasupra apartamentului lui Klette, crede că aceasta s-a mutat în jurul anului 2007. Deși cei doi avuseseră o altercație după ce țevile ruginite din apartamentul lui s-au spart și au provocat pagube în apartamentul subînchiriat de ea, aceasta își ținea, de obicei, viața privată.

El și-a amintit de un iubit, de care se despărțise, dar s-a întrebat de ce numele ei nu era niciodată pe sonerie. “Am văzut oameni venind și plecând, locuind aici din 1974, și m-am întrebat adesea cine era ea cu adevărat”, a spus el.

Spiering își amintește de un incident în care Malaika, câinele lui Klette, a mușcat un alt câine, dar aceasta a refuzat să transmită proprietarului acestuia datele ei de contact. “Ceea ce părea ciudat la vremea respectivă are mult sens acum, când știm cine era cu adevărat și că încerca să își țină secretă identitatea”.

Klette a petrecut mai bine de trei decenii ascunzându-se în plină zi. Ea dădea meditații la matematică și germană elevilor din cartier, fie gratuit, fie contra cost, și îi ajuta pe cetățenii turci să scrie scrisori către autorități, au declarat vecinii. Unul dintre ei a spus că i-a făcut biscuiți de Crăciun.

Detaliul care ar fi dat-o de gol

Timp de mai mulți ani, ea s-a implicat intens într-un centru cultural brazilian din cartier, unde a practicat capoeira, o artă marțială afro-braziliană care combină dansul și lupta. Există dovezi fotografice care atestă că a călătorit în Brazilia cu trupa sa de dans; ea deținea un pașaport italian falsificat. Membrii grupului își amintesc de un caracter prietenos, blând, dar taciturn.

Se crede că descoperirea unor fotografii cu ea și grupul ei de capoeira la carnavalul anual al culturilor din Berlin – zâmbind, aruncând confetti cu petale, cu o bandană albă pe cap – a dus la identificarea și arestarea ei.

Daniela Klette

Poliția nu a confirmat încă legătura dintre arestare și un podcast din 2023, pentru care un jurnalist de investigație de pe site-ul Bellingcat a pus pe internet anunțul de căutare a lui Klette din anii 1990, prin intermediul instrumentului de căutare de imagini AI PimEyes, care a detectat imagini online cu versiunea mai veche a acesteia, alias Claudia Ivone, pasionată de capoeira.

Până în prezent, poliția a făcut referire doar la un pont primit de la public în noiembrie anul trecut. “Din cauza discreției noastre în ceea ce privește tacticile de investigare, nu putem dezvălui modul în care urmărim persoanele”, a declarat Alexander Hege, un procuror, pentru presa germană, când a fost întrebat dacă descoperirea jurnalistei a fost cea care a dus la capturarea lui Klette.

ADVERTISEMENT
Tags: