News

Darius Vâlcov, condamnat la închisoare 6 ani și 6 luni cu executare. Fostul ministru, la a doua sentință în doi ani

21.07.2020 | 12:27
Darius Valcov condamnat la inchisoare 6 ani si 6 luni cu executare Fostul ministru la a doua sentinta in doi ani
Darius Vâlcov, condamnat la închisoare cu executare. Fostul ministru, la a doua sentință în doi ani. Foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Darius Vâlcov, fostul ministru de Finanțe, a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare de Tribunalul Gorj.

Fostul primar al Slatinei Vâlcov a fost condamnat pentru luare de mită, fiind acuzat de DNA că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria.

ADVERTISEMENT

Fostul ministru PSD este la a doua condamnare cu executare din ultimii doi ani, acesta primind o pedeapsă de 8 ani în anul 2018. Niciuna dintre decizii nu este definitivă.

Darius Vâlcov a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare

Marți, 21 iulie, Tribunalul Gorj l-a condamnat, în primă instanță, pe Darius Vâlcov, în calitate de fost primar al Slatinei, la 6 ani și jumătate de închisoare într-un nou dosar de corupție.

ADVERTISEMENT

Conform G4Media, Vâlcov este acuzat de DNA că ar fi primit comisioane de la oamenii de afaceri care aveau contracte cu primăria. E vorba de contracte pentru izolarea termică a blocurilor, reabilitarea centrului istoric din Slatina și lucrări de extindere a rețelei de apă din județul Olt.

În 2018, într-un alt dosar penal, Vâlcov a primit 8 ani cu executare, tot în primă instanță. Atunci, un complet de 3 magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), format din judecătoarele Silvia Cerbu, Simona Cîrnaru şi Maricela Cobzariu, l-a găsit vinovat pentru o mită de 6,2 milioane de lei.

ADVERTISEMENT

Apelul în acest caz a fost suspendat până la o decizie a Curții de Justiție a UE privind obligativitatea respectării de către ÎCCJ a deciziei CCR privind nelegala constituire a completurilor de 3 judecători de la Înalta Curte.

Darius Vâlcov, figură importantă în fostele guvernări PSD

Darius Vâlcov a fost ministru al Finanțelor Publice între 2014 – 2015. Acesta este cel care a întocmit raportul de evaluare a Guvernului Grindeanu și este considerat de mulți membri PSD dar și din partidele de “opoziție” drept “eminența cenușie”.

ADVERTISEMENT

Vâlcov a avut o contribuţie majoră la programul de guvernare al PSD, iar apoi a ocupat funcția de consilier de stat în cabinetul Dăncilă.

Fostul edil al orașului Slatina (2004-2012), Vâlcov și-a început ascensiunea politică în 2000, ca membru al Partidului Democrat (PD).

ADVERTISEMENT