Sport

Data meciului de retragere al „Generației de Aur”. Ilie Dumitrescu, în lacrimi: „Ar fi meritat și el să fie alături de noi”

Membrii „Generației de Aur” au anunțat data și ora meciului de retragere. Nume grele au fost prezente la conferința de presă.
25.10.2023 | 14:46
Data meciului de retragere al Generatiei de Aur Ilie Dumitrescu in lacrimi Ar fi meritat si el sa fie alaturi de noi
Când va avea loc meciul de retragere al Generației de Aur. Foto: sport.pictures.eu.
ADVERTISEMENT

Foștii mari internaționali români, componenți ai „Generației de Aur”, au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au anunțat data și ora disputării meciului de retragere care va avea loc pe Arena Națională pe 18 mai 2024, de la ora 20:30.

Data meciului de retragere al „Generației de Aur”

Ilie Dumitrescu, Gică Popescu, Ionuț Lupescu, Florin Prunea, Adrian Ilie și Gică Mihali sunt legendele care au scris istorie în tricoul echipei naționale a României și care au anunțat în cadrul unei conferințe de presă data la care vor juca un meci de retragere.

ADVERTISEMENT

Foști componenți ai „Generației de Aur”, care au atins sferturile de finală la Campionatul Mondial din 1994, au anunțat că meciul de retragere va avea loc pe 18 mai 2024, ora 20:30, pe Arena Națională.

Biletele au fost deja puse în vânzare și pot fi achiziționate de pe bilete.ro. Foștii mari fotbaliști ai României au stat de vorbă cu jurnaliștii, iar Ilie Dumitrescu, extrem de emoționat, a izbucnit în lacrimi. „Mister” i-a adus un omagiu lui Didi Prodan, care s-a stins din viață pe 6 noiembrie 2016.

ADVERTISEMENT

Ilie Dumitrescu, în lacrimi: „Ar fi meritat și el să fie alături de noi”

„Este un moment sensibil. Se termină o poveste frumoasă, sunt foarte emoționat. A fost ceva de suflet, turneul din 1994 a fost cel mai frumos lucru din viața mea. Vreau ca la acest eveniment să ne gândim toți la Didi Prodan. Ar fi meritat și el să fie alături de noi.

Sper să vină cât mai mulți suporteri și să încheiem o poveste frumoasă. Să fim sănătoși, la ora jocului să fim într-o condiție fizică bună. Eu aș prefera să îl chem pe Sol Campbell, deși m-am gândit și la Bilic, Sheringham. Ne va fi greu să ne iasă vreo acțiune, vreo pasă specială, nu mai suntem în 1994.

ADVERTISEMENT

Va fi un moment special, eu m-am simțit bine și la prânzul ăsta organizat de Gică Popescu, chiar dacă nu au fost Gică Hagi și Dorinel. Am rămas traumatizat de golul lui Anderson, la ieșirea lui Prunea. Să fii la câteva minute de semifinală, să ai 2-1, și să pierzi, e greu să treci peste momentul ăla”, a declarat Ilie Dumitrescu, la conferința de presă.

Gică Popescu, încântat de evenimentul „Generației de Aur”: „Să onorăm tricoul echipei naționale”

Gică Popescu consideră că este normal ca jucătorii componenți ai „Generației de Aur” să aibă parte de un meci de retragere. Președintele Farului a explicat motivele pentru care a ales să facă public anunțul evenimentului cu 7 luni înainte.

ADVERTISEMENT

„Mereu am spus că noi, cei care am fost la națională din 1994 până în 2000, merităm un meci de retragere. Din păcate, nu putem face meciuri individuale, așa că vom face un meci de retragere al Generației de Aur. Ultima oară când mai jucăm împreună.

E normal să marcăm ieșirea din arenă cu un eveniment special. Așteptăm cât mai mulți oameni în tribună pentru a ne aminti de momentele extraordinare pe care le-am avut.

Am vorbit cu colegii mei să invităm câte un jucător alături de care am jucat. Vrem ca echipa adversă să fie condusă de Mourinho, să vină Stoichkov, Rivaldo, Figo, printre invitați. Am ales să anunțăm evenimentul cu 7 luni înainte ca să avem timp să avem timp să ne pregătim, să onorăm tricoul echipei naționale.

„Merităm acest spectacol, fiecare dintre noi, la 30 de ani de la CM 1994”

E greu să știm că nu vom mai juca niciodată împreună. Merităm acest spectacol, fiecare dintre noi, la 30 de ani de la CM 1994. M-am gândit de mult la acest eveniment, am vrut să aibă loc la inaugurarea stadionului din Ghencea. Ministrul de atunci, Ciucă, și-a dat acordul, dar a venit pandemia.

Apoi, m-am întâlnit la Cluj, când am jucat cu Galatasaray, cu colegii mei, și au rămas impresionați când le-am zis ideea. Am dat o masă de ziua mea zilele trecute și am stabilit să facem și publică această informație.

Săptămâna viitoare vom avea o întâlnire cu Adidas, dorim să jucăm în exact aceleași echipamente ca în ’94 și să le oferim și suporterilor posibilitatea de a le cumpăra într-un număr foarte mare. Să fie exact aceleași tricouri, vrem să scoatem cam 10.000. Mai sunt și alte surprize mari pentru suporteri.

Pe banca noastră vor sta domnul Iordănescu și Gabi Balint. Biletele se pot cumpăra începând de azi. Rezultatele rămân în urmă. Din păcate, echipa națională de acum nu are aceste rezultate. Noi așteptăm calificarea la EURO de foarte mult timp, cred că nu o putem rata. Sper ca apoi să vină o perioadă cu mai multe turnee finale la rând decât am avut noi.

Pentru noi, echipa națională a reprezentat vitrina de lux a carierei. Tricoul naționalei are o altă energie, fie că ai jucat la Real Madrid sau la Barcelona. La națională e suflet, la club ești plătit să joci”, au fost cuvintele lui Gică Popescu.

Ionuț Lupescu, optimist înainte de evenimentul special: „Probabil vom avea și naționala la EURO”

Ionuț Lupescu, noul coordonator al centrului de copii și juniori de la CS Dinamo, speră că meciul de retragere al „Generației de Aur” să coincidă și cu pregătirea echipei naționale pentru Campionatul European din 2024. „Tricolorii” au șanse mari să meargă la turneul final, iar meciurile decisive vor avea loc în noiembrie.

„Sigur că, așa cum a zis Gică, ne-am dori toți să mai simțim suporterii alături de noi. De asta am anunțat atât de devreme, ca să se pregătească, să ne antrenăm și noi. Momentul este cât se poate de bun. probabil vom avea și naționala la EURO, deci va fi un meci chiar înainte turneu.

În 1980 s-a mai făcut un asemenea meci, au jucat „mexicanii” de atunci pe stadionul „23 august”, cu 100.000 de suporteri în tribună. Sper să fie și acum stadionul plin”, a spus și Ionuț Lupescu.

Florin Prunea: „Dacă-l aduc pe Kenneth, lumea își aduce aminte de lucruri triste”

„Îl întrebam pe Gică Popescu atunci când am venit aici, pentru că o să avem fiecare câte un invitat. Eu m-am gândit, am două variante. Kenneth Anderson sau Paul Bodin. Dacă-l aduc pe Kenneth, când face pasul pe teren își aduce lumea aminte de lucruri triste. 

Dacă-l chem pe Bodin, toată lumea va aplauda, după penalty-ul de la Cardiff. Cu el m-am mai întâlnit, băiatul lui joacă în echipa națională, tot fundaș stânga, el e delegat UEFA și cred că pe el o să-l aleg. Așteptăm suporterii, o să fie o sărbătoare frumoasă”, au fost cuvintele fostului portar Florin Prunea.

„Eu sunt onorat să fiu alături de ei, fiind cel mai mic. Unii dintre ei m-au crescut, m-au ajutat în toți anii din carieră. Sper să vină lumea la stadion, să își aducă aminte de toate momentele frumoase”, a spus și Adi Ilie, zis „Cobra”.

„Mi-a luat-o Ilie înainte, am vrut să spun că mi-aș fi dorit ca Didi să fie alături de noi. El a plecat foarte tânăr dintre noi. Eu, născut la Borșa, să ajung în America… Sunt fericit pentru tot ce am făcut atunci și aștept suporterii pe 18 mai

M-am uitat o singură dată la meciul cu Argentina, la golul doi, să văd cine a greșit la golul lui Balbo. Eu am fost certat atunci, dar lui Prunea i-au tremurat mâinile”, a concluzionat Gică Mihali.

ADVERTISEMENT