News

Daune de 50.000 de lei la Vâlcea, după ce un copil a nenorocit o femeie cu o petardă. Se întâmpla în decembrie

Un copil de 13 ani din Vâlcea le-a oferit părinților un ”cadou de sărbători”, după ce aceștia vor fi nevoiți să plătească 50.000 de lei daune morale.
26.02.2024 | 13:24
Daune de 50000 de lei la Valcea dupa ce un copil a nenorocit o femeie cu o petarda Se intampla in decembrie
Daune de 50.000 de lei la Vâlcea, după ce un copil a nenorocit o femeie cu o petardă. Se întâmpla în decembrie
ADVERTISEMENT

Totul din cauza unui gest teribilist al puștiului, care a aruncat cu o petardă înspre o femeie. Pentru că petarda i-a explodat acesteia în față, victima a avut nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. Procesul a fost deschis la Tribunalul Vâlcea de femeia care fusese rănită de petardă pe 27 decembrie 2023.

Daune de 50.000 de lei la Vâlcea, după ce un copil a nenorocit o femeie cu o petardă

Copilul, care avea 13 ani în care a comis fapta, este bun de plată alături de mama sa. Inițial, victima le-a cerut să plătească 50.000 de lei daune morale și 30.000 despăgubiri materiale, după incidentul din decembrie. Victima le-a povestit judecătorilor că se plimba pe stradă în acel moment alături de câinele său, iar dintr-o curte a ieșit un alt câine, lăsat liber.

ADVERTISEMENT

Pentru că animalele s-au încăierat, femeia a intervenit să-i despartă, însă a fost lovită în acel moment în față de o petardă. Deși băiatul și mama sa au mințit că ar fi aruncat în femeie cu ”o lanternă”, specialiștii au determinat că de fapt era vorba despre o petardă care i-a explodat femeii în față.

În urma acestui incident, femeia a suferit mai multe leziuni la nivelul feței și un traumatism dentar, pierzând mai mulți dinți și având nevoie de 30 de zile de îngrijiri medicale. Singura veste bună pentru minor e că a scăpat de dosar penal, în condițiile în care nu putea răspunde penal pentru că nu avea 14 ani împliniți.

ADVERTISEMENT

În civil, Tribunalul Vâlcea a decis că acest tânăr avea discernământ și este bun de plată, alături de mama sa. Așadar, copilul va plăti în solidar cu mama sa daune morale de 20.000 de lei și daune materiale de 27.000 de lei, reprezentând tratamente medicale de care femeia a avut nevoie în această perioadă.

Un bărbat a fost condamnat la închisoare pentru că a aruncat petarde

În România, țară unde deținerea și folosirea petardelor este interzisă prin lege, autoritățile închid ochii în perioada sărbătorilor de iarnă, atunci când anumiți concetățeni abuzează de acest ”hobby”. Cu toate acestea, justiția din România pedepsește astfel de incidente.

ADVERTISEMENT

De exemplu, în luna noiembrie 2023, un bărbat a primit 10 luni de închisoare după ce a orbit parțial o tânără cu o astfel de petardă. Individul aruncase petarde spre un grup de oameni, pe stradă în Satu Mare, în noaptea de Revelion. Conform presei locale, bărbatul a fost nevoit să-i plătească victimei sale daune morale de 20.000 de euro.

Victima povestește că se plimba pe strada Darius Pop din oraș, alături de soț și prieteni, însă un bărbat necunoscut a început să arunce cu petarde asupra lor. Deși soțul femeii l-a rugat să se oprească, acesta a continuat, iar următoarea petardă i-a explodat femeii în față. Femeia a avut nevoie de 65 de zile de îngrijiri medicale din cauza gestului irațional.

ADVERTISEMENT

Conform diagnosticului medical, specialiștii au constatat în cazul femeii “scăderea accentuată a acuității vizuale la nivelul ochiului drept (percepe doar mișcările mâinilor). Sechelele posttraumatice de la nivelul ochiului drept au dus la pierderea funcțională ireversibilă a ochiului, ce reprezintă infirmitate fizică (permanentă) prin pierderea vederii binoculare”.

ADVERTISEMENT