Fotbal intern

De cât timp vor avea nevoie fotbaliştii să revină la forma avută înainte de pandemia de coronavirus! Marile riscuri la care sunt expuşi

03.04.2020 | 14:26
De cat timp vor avea nevoie fotbalistii sa revina la forma avuta inainte de pandemia de coronavirus Marile riscuri la care sunt expusi
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a dat peste cap viaţa de zi cu zi, iar printre domeniile afectate este şi fotbalul. Sportivi din întreaga lume sunt în izolare şi încearcă să antreneze cum pot. FANATIK îţi prezintă timpul necesar de care au nevoie fotbaliştii ca să revină la forma avută înainte ca sportul să intre în pauză.

Când vor reveni fotbaliştii la forma avută înainte de pandemia de coronavirus

Pe 9 martie s-au jucat ultimele meciuri din Liga 1, iar FRF şi LPF au lansat primele scenarii pentru reînceperea sezonului. Cel mai optimist caz este că fotbaliştii vor reveni pe teren pe 16 mai, astfel că jucătorii ar urma să revină la antrenamente pe 16 aprilie. Cu toate acestea, şansele ca sezonul să reînceapă la această dată sunt mici.

ADVERTISEMENT

Marea îngrijorare pentru cluburile din Liga 1, dar şi în campionatele din întreaga lume, este că fotbaliştii vor avea nevoie de o perioadă lungă pentru a reveni la forma avută înainte de pandemia de coronavirus. Momentan, jucătorii din prima ligă a României se apropie de două săptămâni fără antrenamente, aceştia făcând o pregătire conform programelor date de preparatorii fizici.

Specialiştii susţin că fotbaliştii vor avea nevoie de o perioadă de pregătire specială înainte ca sezonul să fie reluat. Din acest motiv, dacă Liga 1 se va relua pe 16 mai, jucătorii vor începe antrenamentele cu o lună înainte. Decizia vine din nevoia fotbaliştilor de a reintra într-un program de pregătire.

ADVERTISEMENT

Ce spune preparatorul fizic al Universităţii Craiova

Cornel Blejan, preparatorul fizic al Universităţii Craiova, a explicat care este timpul necesar pentru ca un fotbalist să revină în formă după pauza forţată. Mai mult decât atât, acesta a dezvăluit cum se vor pregăti jucătorii formaţiei din Bănie dacă se va intra în a cincea săptămână de izolare.

“Dacă ar fi două luni de pauză, avem nevoie de cel puţin cinci săptămâni de pregătire pentru sezon, şase ar fi ideal. Dacă intrăm în a cincea săptămână de izolare vom face antrenamente live. Ne vom conecta toţi la o reţea, vom fi aproape de ce înseamnă antrenament dirijat. Vom face cinci antrenamente pe săptămână, trei cu mine şi două individual”, a declarat Cornel Blejan pentru Oltenia TV.

ADVERTISEMENT

În acest scenariu, dacă Liga 1 se va relua la mijlocul lunii mai, ceea ce înseamnă aproape două luni de pauză pentru fotbalişti, antrenamentele ar fi trebuit deja să înceapă. Dacă pauza se va prelungi, preparatorii fizici vor cere ca şi perioada de pregătire să fie mai lungă.

Fotbaliştii care sunt cei mai expuşi unor accidentări

Paulino Granero, unul dintre cei mai buni preparatori fizici din Spania, a tras un semnal de alarmă şi a prezentat riscurile la care vor fi supuşi fotbaliştii în cazul unei pregătiri deficitare. Ibericul a susţinut că cele mai mari probleme vor fi cele legate de jucătorii care au suferit accidentări înainte să intre în izolare.

ADVERTISEMENT

“Aceşti fotbalişti trebuie să fie monitorizaţi cu atenţie, iar preparatorii fizici şi medicii trebuie să fie lângă ei. Jucătorii care au avut probleme musculare au nevoie de masaje zilinice şi de sesiuni cu preparatorul fizic, iar acest lucru este imposibil în perioada asta”, a explicat Paulino Granero.

Fără pauză între sezoane, risc maxim pentru accidentări

Unul dintre scenariile luate în calcul este ca actualul sezon să fie legat de viitoarea stagiune, iar pauza între cele două campionate să fie una mică. În acest caz, foarte mulţi fotbalişti ar urma să aibă probleme cu accidentările din cauza calendarului aglomerat.

Un exemplu elocvent este Dennis Man, care s-a “rupt” în startul sezonului. Mijlocaşul ofensiv al FCSB a avut un program încărcat în vara anului trecut, bifând convocarea la naţionala mare pentru meciurile din iunie şi prezenţa la EURO U21. Tot FCSB a suferit şi de pe urma accidentării lui Dragoş Nedelcu, participant la Europeanul de tineret şi care a avut la rândul lui o vacanţă scurtă.

ADVERTISEMENT
Tags: