News

De câți bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent? Cifrele sunt surprinzătoare

Românii au spus de câți bani ar avea nevoie pentru a trăi liniștiți alături de familie, însă pare aproape imposibil ca țara noastră să poată țină pasul cu aceste pretenții.
18.09.2023 | 21:42
De cati bani are nevoie o familie din Romania pentru a trai decent Cifrele sunt surprinzatoare
De câți bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent? Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Concret, conform unui sondaj al INS, românii transmit că au nevoie de cel puțin 4.000 de lei ca și o familie fără copii, pentru a trăi la limita subzistenței. Așadar, fără excese și fără răsfăț, românii sunt de părere că e nevoie de 2.000 de lei pe lună pentru un om pentru a putea trăi în România.

De câți bani are nevoie o familie din România pentru a trăi decent?

Diferențele sunt mari între orașe și sate, potrivit datelor prezentate de Institutul Național de Statistică. Surprinzător, 15% dintre români spun că s-ar descurca și cu 2.000 de lei într-o familie, iar 18% spun că ar face față cu 3.000 de lei, fără să moară de foame. Tot statistic, la țară se pot descurca cu 2.000 de lei aproximativ 20% dintre familii, pentru că nu au de ales, iar la oraș doar 9% cred că ar face față.

ADVERTISEMENT

Românii erau revoltați în 2021 atunci când Institutul de Cercetare a Calității Vieții spunea că o persoană s-ar descurca în România cu 1.200 de lei, o aberație din toate punctele de vedere. Asta, în timp ce un raport finanțat de germani arăta că pentru o familie fără copii ar fi nevoie de 4.400 de lei pe lună, iar pentru o familie cu un copil 6.000 de lei, iar pentru doi copii cel puțin 7.200 de lei lunar, conform Observatornews.ro.

Acum, datele INS arată că 15% dintre români s-ar mulțumi cu 2.000 de lei, 18% cu 3.000 de lei și 18% cu 3.000-4.000 de lei, per familie de doi oameni. 49% dintre români spun că au nevoie de mai mult de 4.000 de lei pentru a supraviețui. Conform datelor prezentate de Friedrich Ebert România, un adult se poate descurca în țara noastră fără să moară de foame cu 2.700 de lei pe lună.

ADVERTISEMENT

Desigur e vorba despre o viață fără nicio bucurie deosebită, dar și fără rate și alte obligații. Momentan, deși salariile din România sunt la coada Europei și la ani lumină de lumea civilizată, Marcel Ciolacu promite să mărească pensiilor acelor români care trăiesc de pe o zi pe alta la limita sărăciei.

”Există o lege în vigoare pe care o cunoaşteţi, an de an, nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut. Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30% la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT

În ianuarie 2023, cifrele Eurostat arătau că România este cea mai săracă țară din Europa când vine vorba despre venitul disponibil median, care este elocvent cu puterea de cumpărare. Așadar, România e la coada clasamentului, cu un 8.703 PPS față de Luxemburg sau alte state membre de top, cu un PPS de 32.132.

“Modul în care este distribuit venitul în societate determină măsura în care indivizii au acces egal la bunurile și serviciile produse în cadrul unei economii naționale. O măsură foarte importantă a distribuției veniturilor este venitul disponibil echivalent median (denumit în continuare venitul disponibil median), exprimat aici pe cap de locuitor în standardul puterii de cumpărare (PPS)”, a transmis Eurostat.

ADVERTISEMENT

Așa cum era de așteptat, cel mai înalt nivel al venitului median disponibil a fost înregistrat în țările nordice și vestice, cum ar fi Luxemburg, Țările de Jos, Austria și Germania. România este la coada clasamentului, fiind devansată de Bulgaria, Grecia și Ungaria, alte țări care nu o duc tocmai bine din punct de vedere al bunăstării populației.

ADVERTISEMENT
Tags: