News

Unul din trei europeni renunță la medic și taie din hrană din cauza sărăciei. Unde se află România

Milioane de europeni se confruntă cu lipsuri generalizate. Sărăcia îi obligă să renunțe la asistența medicală și să-și împuțineze hrana.
08.09.2023 | 08:03
Unul din trei europeni renunta la medic si taie din hrana din cauza saraciei Unde se afla Romania
Un european din doi declară că s-a confruntat cu lipsuri în ultimele șase luni / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Rezultatele unui nou sondaj publicat miercuri de Ipsos și Secours Populaire arată că milioane de europeni se lipsesc de lucruri esențiale, cum ar fi asistența medicală sau hrana, din cauza problemelor financiare. Studiul a fost realizat în zece țări europene: Franța, Grecia, Republica Moldova, Marea Britanie, Portugalia, România, Serbia, Italia, Polonia și Germania.

Sărăcia, la pachet cu inteligența artificială

Epoca digitală a venit la pachet cu neajunsuri de neimaginat în secolul 21: sărăcie, inflație, lipsa de acces la apă, hrană cu înlocuitori, împuținarea resurselor și îngrădirea lor. După criza financiară a venit criza energetică, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina, una din consecințe fiind explozia prețurilor în toată Europa.

ADVERTISEMENT

În timp ce la Bruxelles se vorbește de o „mare familie” europeană, fie și după Brexit, mulți rămân vitregiți. Chiar dacă „împart responsabilitățile” cu vârf și îndesat în cadrul blocului comunitar. Se vorbește despre tranziția către lumea nouă, fără benzină și motorină, mașinile devenind un soi de eco-smartphone, autonome, cu inteligență proprie, în timp ce noua biblie se va numi inteligența artificială.

Nu se vorbește, în schimb, de ce, cu toate aceste beneficii, ce sunt sau se vor implementate, sărăcia devine din ce în ce mai puternică decât ele. Și, de ce nevoi elementare, sau deziderate considerate în firea lucrurilor cu decenii în urmă, sunt acum privilegiul puținilor – cum sunt un acoperiș sau alimentele naturale.

ADVERTISEMENT

Lipsuri generalizate chiar în clasa de mijloc

Revenind la sondajul în cauză, în ciuda faptului că rata anuală a inflației în zona euro a scăzut de la 6,1% în urmă cu șase luni la 5,5%, aproape o treime dintre europeni (29%) declară că trăiesc în condiții precare, potrivit  asociației Secours Populaire și Ipsos. Studiul a fost realizat în zece țări europene: Franța, Grecia, Republica Moldova, Marea Britanie, Portugalia, România, Serbia, Italia, Polonia și Germania.

„La nivel european, situația este foarte îngrijorătoare, chiar dacă inflația a încetinit în cursul anului 2023. În rândul clasei de mijloc apar lipsuri generalizate”, se arată în comunicat. Mai mult de un european din doi (51%) s-a confruntat cu cel puțin o situație de privațiune (sănătate, încălzire, hrană etc.) în ultimele șase luni, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

România, pol al sărăciei și anul acesta

În ceea ce privește sănătatea, mai mult de o treime dintre europenii chestionați (37%) au declarat că au renunțat deja la un tratament medical din cauza lipsei de mijloace sau pentru a economisi bani. „Problema sănătății este similară cu cea a alimentelor: oamenii renunță la lucrurile esențiale, iar acesta este un indicator foarte îngrijorător”, avertizează Sébastien Thollot, secretar național al Secours populaire.

Totuși, această cifră variază de la o țară la alta: ea privește 41% dintre români, sârbi și polonezi, față de 22% dintre britanici și 21% dintre germani. Franța și Italia (37%) și Grecia și Portugalia (36%) prezintă procente similare. În calitate de victime colaterale, copiii se află și ei în dificultate: 36% dintre părinți sunt în imposibilitatea de a le asigura nevoile de bază, cu alte cuvinte mese, taxe școlare, asistență medicală sau îmbrăcăminte.

ADVERTISEMENT

Grecia și Republica Moldova, lanterne roșii

Sébastien Thollot subliniază că, deși problemele legate de insecuritate privesc toate țările care au participat la sondaj, indiferent de nivelul de bogăție sau de produsul intern brut (PIB), situația este deosebit de îngrijorătoare în Grecia și în Republica Moldova. Aproape jumătate dintre greci și moldoveni consideră că trăiesc în condiții financiare și materiale deosebit de îngrijorătoare.

Pentru a încerca să își satisfacă nevoile, 60% dintre greci și 70% dintre moldoveni se bazează pe prieteni și familie pentru a le împrumuta sau a le da bani. În plus, 75% dintre greci și 67% dintre moldoveni își reduc deplasările pentru a mai economisi din banii de transport. „Înainte de războiul din Ucraina, nivelul de trai în Republica Moldova era deja foarte scăzut. În ceea ce privește Grecia, criza din 2008 a avut un impact major asupra economiei sale”, analizează Thollot.

Către un plan de acțiune al UE?

Valul de precaritate care afectează Europa nu i-a cruțat nici pe francezi: 58% dintre ei se tem că se vor găsi în situații precare pe termen scurt, iar 45% au dificultăți în a plăti anumite proceduri medicale, potrivit Secours populaire. Ministrul francez al Solidarității și Familiei, Aurore Bergé, a anunțat, marți, că guvernul va debloca 156 de milioane de euro pentru a ajuta asociațiile de ajutor alimentar.

„Inflația îi afectează în primul rând pe cei mai vulnerabili, familiile cu venituri mici, studenții, persoanele în vârstă și copiii noștri. Suntem alături de ei pentru a lupta împotriva precarității și pentru a ajuta asociațiile care îi sprijină în fiecare zi”, a declarat ministrul într-un comunicat de presă. Însă, potrivit lui Sébastien Thollot, există o responsabilitate politică atât la nivel „național”, cât și „european”.

Asociația Secours populaire ar dori să vadă conturate bazele unui plan de acțiune la nivel european, după modelul programului REACT-EU, creat în timpul crizei Covid-19. Cu un buget de 47,5 miliarde de euro, acesta a avut ca obiectiv remedierea daunelor sociale și economice cauzate de pandemie.

„Avem nevoie de un răspuns politic puternic”, a conchis el. Deși rezultatele nu sunt în general foarte optimiste, studiul se încheie cu un indicator de speranță: în ciuda dificultăților, 76% dintre europeni sunt dispuși să se implice personal pentru a-i ajuta pe cei mai defavorizați.

ADVERTISEMENT
Tags: