News

De ce a fost interzisă Hora Unirii în timpul ceremoniei pentru Unirea Principatelor Române

24.01.2021 | 10:21
De ce a fost interzisa Hora Unirii in timpul ceremoniei pentru Unirea Principatelor Romane
Tineri imbracati in port popular danseaza in timpul evenimentului "Hora Unirii la Bucuresti", . Sursa foto - ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune de ce a fost interzisă Hora Unirii în timpul ceremoniei pentru Unirea Principatelor Române. Astfel, Ministerul Apărării Naţionale, împreună cu autorităţile locale, organizează ceremonii militare şi religioase cu ocazia sărbătoririi a 162 de ani de la înfăptuirea Unirii, dar există câteva reguli clare.

Concret, din cauza condiţiilor epidemiologice, participanţii nu se vor mai prinde în Hora Unirii, la fel cum se întâmpla în anii trecuți.

ADVERTISEMENT

În Bucureşti, ceremonia va avea loc la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, amplasată în Dealul Patriarhiei Române.

Fără Hora Unirii în timpul ceremoniei pentru Unirea Principatelor Române

Preşedintele Senatului, Anca Dragu a anunţat că va depune o coroană cu flori. La eveniment participă şi ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, dar şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, va lua parte la ceremoniile care au loc la Focşani, în Piaţa Unirii. Aici, sărbătoarea începe cu ora 12.45.

De remarcat că de Ziua Principatelor Române, ierarhii, preoţii şi diaconii Bisericii Ortodoxe vor oficia un Te Deum în toate bisericile, iar la sfârşitul slujbei vor fi trase clopotele timp de un minut.

ADVERTISEMENT

La Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Patriarhală vor fi pomeniţi domnitorul Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi toţi cei care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române.

De asemenea, Muzeul Municipiului Bucureşti oferă acces gratuit cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, pe parcursul întregii zile, la toate muzeele şi casele memoriale din structura sa şi organizează, online, un spectacol de muzică şi poezie.

ADVERTISEMENT

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis și el un mesaj cu ocazia împlinirii a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, în care apreciază că moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României.

Şeful statului afirmă că una dintre direcţiile prioritate este consolidarea învăţământului şi vrea ca proiectul ”România Educată” să fie ”unul dintre pilonii centrali ai următorilor ani”. ”Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăţi”, afirmă preşedintele.

ADVERTISEMENT