News

De ce a fost tras sportul juvenil pe linie moartă! Scandal monstruos între școlile vocaționale și privați

24.02.2021 | 07:00
De ce a fost tras sportul juvenil pe linie moarta Scandal monstruos intre scolile vocationale si privati
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune de ce a fost tras sportul juvenil pe linie moartă în plină pandemie de coronavirus. Astfel, mai multe școli vocaționale și centre de excelență în diferite ramuri acuză în termeni duri bătaia de joc la care sunt supuse încă din luna martie a anului trecut. Concret, aproape că nu există sport de juniori care să aibă acceptul pentru a se antrena, nicidecum pentru a concura. În tot acest timp, provații și-au putut desfășura ședințele fără nicio problemă.

Indiferent că vorbim despre fotbal, rugby, baschet, volei sau orice alt sport care avea o clasă de profil în școlile generale sau licee, sportul juvenil de stat, în acest moment, nu mai există.

ADVERTISEMENT

Antrenorii sunt cu nervii la pământ și privesc cu stupoare cum o generație întreagă este aproape ștearsă de pe hartă de decizia guvernanților. Terenurile sunt închise, sălile ferecate și bazinele secate pentru toți sportivii care se pregătesc în celebrele cluburi sportive școlare.

De ce a fost tras sportul juvenil pe linie moartă în România

În tot acest timp, ca la un semn, mediul privat deschide orice lacăt și continuă să facă adevărate averi beneficiind și de lipsa concurenței, dar, mai ales, de legile impuse de Ministerul Sporturilor și Ministerul Sănătății.

ADVERTISEMENT

Disperați, mai mulți profesori fac un apel către cele două foruri și solicită ajutor. Aceștia spun că situația trebuie reglementată într-un fel și sportivii să aibă voie să înceapă măcar antrenamentele, apoi competițiile.

„În momentul de față, învățământul vocațional își riscă chiar existența în sine. Autoritățile române, au împins lucrurile într-o discriminare fantastică pe care eu nu mă așteptam să o vedem în acest an, în această perioadă.

ADVERTISEMENT

Dacă celor care își desfășurau activitatea în unitățile de învățământ de stat li s-a interzis practic acest lucru, vedem că tot ceea ce înseamnă activitate sportivă privată, activitate muzicală privată etc, și-au putut desfășura în continuare activitatea fără nicio problemă.

Sursa foto – facebook

Autoritățile au spus stop acestor activități în învățământul de masă pentru a nu-i pune pe copii în pericol. Și acum întrebăm noi retoric, cluburile private care și-au putut desfășura activitatea și care nu au raportat cazuri majore de îmbolnăvire, oare, există echitate în sensul acesta?

ADVERTISEMENT

Dacă aceste forme de învățământ nu își reiau activitatea, măcar pentru lecțiile tactice s-ar putea ca în viitorul apropiat să nu mai putem vorbi de existența acestora”, a zis pentru FANATIK Sorin Dragne, antrenor de volei al liceului Regele Mihai 1 și multiplu campion național cu echipele sale.

A doua Cristina Neagu, zero șanse de la guvernanți

Profesorii nu s-au oprit aici și spun că performanța adevărată este cea care se face în liceele de profil și în centrele de excelență, acolo unde copiii au parte de pregătire centralizată, de două antrenamente zilnic și de asistență din partea antrenorilor.

Ceea ce se întâmplă în mediul privat este doar o înșelătorie, spun aceștia, care atrag atenția și părinților asupra diverselor școli apărute peste noapte.

Mai mult de atât, antrenorii de la CSS-uri spun că o a doua Cristina Neagu, handbalistă care a crescut chiar la un asemenea club sportiv școlar, ar avea zero șanse în acest moment oferite de guvernanți.

„Ăsta este adevărul. Dacă noi am avea acum o Cristina Neagu la un CSS, săraca, vai de ea. Ar alerga singură prin parcuri, ar vedea sala de handbal în poze și cam atât. Noi nu avem voie să ne antrenăm, ce să mai spun să jucăm. Nu putem face pregătire.

O pot face însă toți privații. Nu o dată lângă noi, sub nasul nostru, pe terenurile noastre pentru care plătesc de multe ori sume de nimic.

Sursa foto – Sabin Malisevschi/SPORT PICTURES

Părinții ce să facă? S-au săturat și ei să aștepte minuni. Avem deja o generație pe minus, ne pregătim să o ratăm și pe a doua. Sunt curios câte generații ratate își permite România și cum o să fie la Jocurile Olimpice de peste 4-8 ani.

Probabil că guvernanții se vor uita la noi și noi la privați. Unde se antrenează, se joacă, fără mari probleme. Bine, e un fel de diri-diri. Nu e performanță, nu e nimic. E un fel de a lua banii părinților în timp ce copilul mai bate o minge”, a zis Jurcă Alexandru, un alt profesor la un liceu cu program sportiv

Cum se pregătesc sportivii de la Cluburile Sportive Școlare

În starea de urgență, antrenorii de la CSS-uri au transmis prin ședințe video cicluri întregi de exerciții. Redeschiderea școlilor nu a însemnat și acceptul pentru o pregătire centralizată. Mai mult de atât, mulți dintre ei recunosc că fără ajutor financiar nici nu ar putea să supraviețuiască prin jungla testelor anti COVID-19.

„Nu aveau voie să alerge nici măcar împreună. Mi se rupea sufletul de ei, să-i văd cum se chinuie, cum aleargă printre rahați de câini și mămici cu cărucioare.

Au tras ca disperații să rămână în formă. Pandemia i-a prins pe mulți în plin campionat, unii erau în vârf de ciclu. N-au avut voie în sălile de antrenament, în sala de forță, nicăieri. Și-n tot acest timp, lângă ei, pe terenurile închiriate de privați se juca într-o veselie.

Sursa foto – hepta.ro

Bine, se juca e mult spus, că ce fac ăia acolo e altceva. Dar așa sunt părinții. Preferă să dea milioane întregi pentru balet, cu tot respectul și pentru balet, că și ei sunt în aceeași situație ca noi. Întreb și eu, ca profesor de sport, antrenor de aproape 20 de ani, care este diferența între mine, antrenor al unei generații de excepție pe care o pregătesc pentru performanță și loturi naționale și unul care, de fapt, nu face nimic. Le ia banii fraierilor.

Ăla are voie să facă antrenamente. Incredibil, dar la ăla nu vine, domne, coronavirusul. Vine numai la mine. Că virusul ăsta simte, domne. Vine, se uită, vede că eu sunt de la liceu cu profil sportiv și sare pe mine. La ăla privatul, privește peste gard puțin și pleacă, nu intră”, a atras atenția, sub protecția anonimatului, un alt profesor al unui liceu sportiv din București.

Câte cazuri de COVID-19 sunt în școli de la redeschiderea lor

Conform ultimului raport care indică situația epidemiologică din școli, în acest moment, există nu mai puțin de 730 de clase cu activitate suspendată. Puțin peste 800 de elevi au fost confirmați cu coronavirus, în timp ce 638 de angajați din Educație au și ei COVID-19.

ADVERTISEMENT
Tags: