News

De ce a revenit în forță teoria potrivit căreia Covid-19 ar fi fost “scăpat” din laborator? “Sunt necesare studii suplimentare”

Teoria conform căruia virusul care produce COVID-19 s-ar fi scurs dintr-un laborator a revenit în prim plan. China acuză SUA de manipulare politică.
28.05.2021 | 13:31
De ce a revenit in forta teoria potrivit careia Covid19 ar fi fost scapat din laborator Sunt necesare studii suplimentare
De ce a revenit în forță teoria originii de laborator a COVID? Ce alte teorii mai sunt în discuție Foto: Colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Președintele american Joe Biden a anunțat o investigație urgentă care va analiza teoria conform căreia pandemia și-ar avea originea într-un laborator chinez ca pe o alternativă reală.

Teoria originii de laborator a COVID-19, din nou în atenția publică. Reacția Chinei după ce Biden a cerut o nouă investigație

Deși a trecut aproape un an și jumătate de când COVID-19 a fost detectată în orașul chinez Wuhan, răspunsul la întrebarea despre cum a apărut prima dată virusul care provoacă boala rămâne un mister.

ADVERTISEMENT

Dar, în ultimele săptămâni, controversata afirmație că pandemia ar fi putut să se scurgă dintr-un laborator chinez, odată respinsă de mulți drept o teorie marginală a conspirației marginale, a câștigat un nou suflu.

Acum, președintele american a anunțat o investigație urgentă care va analiza teoria ca o posibilă origine a bolii. Joe Biden, a declarat că se urmează să publice rezultatele unui raport al serviciilor de informații despre originile virusului.

ADVERTISEMENT

China acuză SUA de manipulare politică

China a denunțat eforturile SUA de a investiga în continuare această teorie. Ministerul de Externe de la Beijing a acuzat SUA de „manipulare politică”.

Autoritățile chineze au respins orice legătură între SARS-CoV-2, virusul care produce COVID-19 și un laborator de cercetare a virusurilor din orașul chinez Wuhan.

ADVERTISEMENT

Boala a fost detectată pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019. De atunci, peste 168 de milioane de cazuri au fost confirmate în întreaga lume și s-au raportat aproximativ 3,5 milioane de decese.

Oficialii chinezi au legat primele cazuri de COVID de o piață de fructe de mare din Wuhan, îndreptând oamenii de știință către teoria că virusul a trecut la oameni de la animale.

ADVERTISEMENT

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că este „extrem de puțin probabil” ca virusul să se fi răspândit dintr-o scurgere de laborator, în urma unei vizite la Wuhan la începutul acestui an pentru a investiga originile focarului de coronavirus.

Dar relatările recente ale presei americane au prezentat dovezi din ce în ce mai puternice în sprijinul teoriei că virusul ar fi putut proveni dintr-un laborator din China, probabil în urma unei scurgeri accidentale.

Guvernul chinez atrage atenția asupra noilor cercetări publicate de unul dintre cei mai importanți virusologi ai săi cu privire la  probele colectate de la liliecii dintr-o mină abandonată.

Profesoara Shi Zhengli – deseori denumită „Batwoman din China” – cercetător la Institutul Wuhan, a publicat săptămâna trecută un raport care dezvăluie că echipa ei a identificat opt ​​tulpini de coronavirus la liliecii din mină în 2015.

În lucrare se spune că acele coronavirusuri de la pangolini reprezintă mai degrabă o amenințare imediată pentru sănătatea umană decât cele pe care echipa ei le-a găsit în mină.

În schimb, guvernul chinez a promovat o altă teorie: conform căreia virusul a ajuns la Wuhan pe pachetele de carne congelată din China sau din Asia de Sud-Est.

În ce constă teoria scurgerii de laborator?

Este o suspiciune conform căreia coronavirusul ar fi putut scăpa, accidental sau nu, dintr-un laborator din orașul Wuhan din centrul Chinei, unde au fost înregistrate primele cazuri de COVID-19.

Susținătorii teoriei indică prezența unei facilități majore de cercetare biologică în oraș. Institutul de Virusologie Wuhan (WIV) studiază coronavirusurile la lilieci de peste un deceniu.

Laboratorul este situat la doar câțiva kilometri de piața Huanan, unde a apărut primul grup de infecții în Wuhan. Cei care susțin teoria spun că s-ar fi putut scurge din această facilitate și s-ar fi extins în piața.

Cei mai mulți susțin că ar fi fost un virus nealterat colectat din sălbăticie, mai degrabă decât proiectat de om.

Teoria controversată a apărut pentru prima dată la începutul pandemiei și a fost promovată de președintele american de atunci, Donald Trump. Unii chiar au sugerat că ar fi putut fi concepută ca o posibilă armă biologică.

În timp ce multe voci din mass-media și politică au respins aceste idei ca teorii ale conspirației la acea vreme, alții au cerut o mai atentă luare în considerare a posibilității.

Ideea a reapărut în ultimele săptămâni.

De ce a apărut din nou?

Deoarece relatările din presa americană au ridicat noi semne de întrebare cu privire la teoria scurgerilor de laborator. Și unii oameni de știință care au fost cândva sceptici cu privire la idee și-au exprimat o nouă deschidere față de aceasta.

Un raport venit dinspre serviciile americane de informații, care spune că trei cercetători de la laboratorul Wuhan au fost tratați în spital în noiembrie 2019, chiar înainte ca virusul să înceapă infectarea oamenilor din oraș, a început să circule în mass-media americană săptămâna aceasta.

“Această posibilitate există, cu siguranță, și sunt total în favoarea unei anchete complete în vederea confirmării sau infirmării ei”, a declarat Anthony Fauci, consilierul șef medical al președintelui Biden, pentru comitetul senatului american la 11 mai, relatează BBC.

Ce cred oamenii de știință?

Subiectul este unul contestat.

O anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) trebuia să facă lumină în această problemă, dar mulți experți consideră că a generat mai multe întrebări decât răspunsuri.

O echipă de oameni de știință numiți de OMS a zburat la Wuhan la începutul acestui an cu misiunea de a investiga sursa pandemiei. După ce a petrecut 12 zile acolo, perioadă care a inclus o vizită la laborator, echipa a concluzionat că teoria scurgerilor de laborator este „extrem de puțin probabilă”.

Dar de atunci mulți i-au pus la îndoială concluziile.

Un grup proeminent de oameni de știință a criticat raportul OMS pentru că nu a luat destul de în serios teoria scurgerilor de laborator și i-au fost dedicate doar câteva pagini din raportul care se întinde pe câteva sute.

„Trebuie să luăm în serios ipotezele cu privire la originea naturală sau de laborator până când avem suficiente date”, au scris oamenii de știință în Science Magazine.

Și există un consens din ce în ce mai mare între experți că scurgerile de laborator ar trebui privite mai atent.

Chiar și directorul general al OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a cerut o nouă investigație, spunând: „Toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare”.

Și dr. Fauci spune acum că „nu este convins” că virusul a apărut în mod natural. Aceasta este o schimbare de acum un an, când a crezut că cel mai probabil Covid s-a răspândit de la animale la oameni.

Există o altă teorie?

Aceasta se numește teoria „originii naturale” și susține că virusul s-a răspândit în mod natural de la animale, fără implicarea vreunui om de știință sau vreunui laborator.

Susținătorii ipotezei originii naturale spun că boala a apărut la lilieci și apoi a sărit la oameni, cel mai probabil prin intermediul unui alt animal „gazdă intermediară”.

Această idee a fost susținută de raportul OMS, care spunea că este „probabil foarte probabil” ca virusul să fi ajuns la oameni printr-o gazdă intermediară.

Această ipoteză a fost larg acceptată la începutul pandemiei, dar odată cu trecerea timpului, oamenii de știință nu au găsit un virus la lilieci sau la un alt animal care să se potrivească cu componența genetică a virusului care provoacă COVID-19, punând la îndoială teoria.

Facebook a ridicat interdicția asupra postărilor care susțin că COVID-19 a fost creată de om

Rețeaua socială spune că noua politică vine „în lumina investigațiilor în curs de desfășurare asupra originii” virusului.

În februarie, Facebook a interzis în mod explicit teoria, ca parte a unei actualizări generale a politicii menite să „elimine mai multe afirmații false despre COVID-19 și vaccinuri”.

Într-o declarație de la acea vreme, cumpania spunea: „În urma consultărilor cu organizații de sănătate de vârf, inclusiv cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), extindem lista de afirmații false pe care le vom elimina pentru a include afirmații suplimentare demontate despre coronavirus și vaccinuri”, relatează The Guardian.

Miercuri, compania a declarat: „Având în vedere investigațiile în curs privind originea COVID-19 și în consultare cu experți în sănătate publică, nu vom mai elimina afirmația că boală este creată de om din aplicațiile noastre.

Continuăm să lucrăm cu experți în sănătate pentru a ține pasul cu evoluția naturii pandemiei și pentru a ne actualiza regulat politicile pe măsură ce apar noi fapte și tendințe.

Facebook dorește să se asigure că o schimbare într-o regulă nu duce la o informație greșită despre COVID”.

În aceeași zi în care a ridicat interdicția asupra teoriilor privind scurgerile de laborator, a înăsprit restricțiile impuse utilizatorilor care „partajează în mod repetat dezinformarea pe Facebook”.

Conform noilor reguli, utilizatorilor individuali de Facebook care împărtășesc în mod repetat conținut care a fost evaluat ca fals, li se vor suprima toate postările, chiar și cele care nu au fost sau nu au fost încă calificate ca false.

În plus, utilizatorilor cărora le place o pagină care a distribuit în mod repetat informații false, vor primi acum o notă pop-up, care îi avertizează cu privire la istoricul postărilor.

ADVERTISEMENT