News

De ce anticorpii pacienților COVID vindecați nu ar fi suficienți pentru a bloca o viitoare infecție. Desoperiri de ultimă oră anunțate de specialiști

28.05.2020 | 14:15
De ce anticorpii pacientilor COVID vindecati nu ar fi suficienti pentru a bloca o viitoare infectie Desoperiri de ultima ora anuntate de specialisti
ADVERTISEMENT

Anticorpii pacienților COVID vindecați nu ar fi suficienți pentru a bloca o viitoare infecție cauzată de noul coronavirus, arată un studiu restrâns publicat de cercetători.

Anticorpii pacienților COVID vindecați nu ar fi suficienți pentru a bloca o viitoare infecție

Cu toate că majoritatea pacienților COVID vindecați fac anticorpii care ar trebui să țină departe o viitoare infecție, cercetătorii spun că numărul acestora nu ar fi suficient pentru ca acest lucru să se întâmple, notează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

În timp ce mulți anticorpi prind virusul, doar o parte reușește să prevină pătrunderea agentului patogen în celulele plămânilor.

Cercetătorii de la Universitatea Rockefeller din New York au analizat 149 de pacienți COVID vindecați și au determinat că majoritatea avea un răspuns slab al anticorpilor.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că fiecare pacient avea anticorpi care să neutralizeze virusul, doar că în cantități insuficiente.

Ce au descoperit specialiștii

„Acest lucru sugerează că orice bolnav poate produce anticorpi, ceea ce este o veste bună pentru viitorul vaccin” spune dr Michel C Nussenzweig, șeful Laboratorului de Imunologie Moleculară de la Rockefeller.

ADVERTISEMENT

„Asta înseamnă că, dacă se va crea un vaccin ce stimulează dezvoltarea acestor anticorpi, atunci vaccinul ar putea funcționa în cazul foarte multor oameni”, a mai adăugat specialistul.

Pentru studiul respectiv, cercetătorii au analizat 149 de pacienți COVID vindecați, care au donat plasmă la Spitalul Rockefeller din New York pe durata a cinci săptămâni.

ADVERTISEMENT

Plasma este porțiunea lichidă din sânge, prelevată de la un pacient COVID vindecat, ce conține anticorpi și celule imune de tip B.

Participanții la studiu au avut simptome ale virusului vreme de aproximativ 12 zile, iar simptomele au început să apară cu 39 de zile înainte de a dona plasmă.

Cercetătorii au amestecat apoi plasma cu un pseudo-coronavirus și au măsurat dacă și cum poate virusul să infecteze celulele umane.

Majoritatea probelor colectate de la pacienți nu au fost eficiente în neutralizarea virusului.

De fapt, neutralizarea nu a fost detectată la 33% din donatori. Specialiștii spun că acest lucru poate fi și din cauza faptului că sistemele lor imunitare au curățat infecția din corp înainte ca anticorpii să fie produși.

Cercetătorii au descoperit că acest efect a fost unul puternic în cazul a 1% dintre pacienți, numiți „donatori de elită”.

Din cei 40 de anticorpi care neutralizează virusul, oamenii de știință s-au concentrat pe 3 dintre aceștia, eficienți chiar și în cantități mici.

Specialiștii vor acum să cloneze acești anticorpi, în speranța că acest lucru va ajuta pacienții cu forme grave ale infecției COVID-19.

ADVERTISEMENT