Life

De ce apare pofta de alimente picante. Ce beneficii au acestea pentru sănătate

Motivele pentru care apare pofta de alimente picante. Ce beneficii au astfel de mâncăruri pentru sănătate și când e bine să reduci consumul lor.
25.10.2023 | 15:27
De ce apare pofta de alimente picante Ce beneficii au acestea pentru sanatate
De ce apare pofta de alimente picante. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Pofta de alimente picante este frecventă la multe persoane. Cu toate că astfel de mâncăruri trebuie consumate în cantități moderate, au și beneficii pentru sănătate.

De ce apare pofta de alimente picante. Cauzele posibile

Se poate întâmpla ca, uneori, să simți că ai poftă de mâncare cu sos picant sau de ardei jalapeño. Poftele alimentare sunt normale și pot fi frecvente la unele persoane, cum ar fi femeile însărcinate, dar pot indica și probleme de sănătate, în anumite cazuri.

ADVERTISEMENT

Pofta de picant este normală, dar poate te întrebi care este cauza acesteia. Sosul pe bază de ardei iute oferă mâncărurilor o aromă picantă, mai mult sa mai puțin intensă, fiind folosit mai ales la burrito, burgeri, tacos, marinade și ouă.

Cu toate că este consumat de multe persoane, sosul picant este sărac în calorii. Mai mult, acesta nu conține deloc grăsimi, proteine sau carbohidrați.

ADVERTISEMENT

O linguriță de sos picant conține 0,5 calorii și 4% din valoarea zilnică de vitamina C. Vitamina C acționează ca un antioxidant și protejează împotriva inflamației, însă este regăsită în cantități prea mici în mâncăruri.

Sosul picant conține capsaicină, substanța care oferă gustul iute și care are mai multe beneficii. Această substanță stimulează arderea grăsimilor, creșterea metabolismului și scade pofta de mâncare. În plus, poate reduce unii markeri ai inflamației.

ADVERTISEMENT

Un alt beneficiu este calmarea durerii, atunci când substanța este aplicată local. Ajută mai ales la tratarea unor boli precum artrita reumatoidă și neuropatia diabetică. Capsaicina ajută și la prevenirea cancerului, întrucât încetinește creșterea și răspândirea celulelor canceroase.

Unul dintre motivele pentru care ai poftă de sos picant este faptul că ai corpul supraîncălzit. Unele alimente picate îți pot răcori corpul deoarece capasaicina ajută la termoreglare, proces care contribuie la menținerea temperaturii normale a corpului.

ADVERTISEMENT

Atunci când este consumată, capsaicina provoacă o senzație de încălzire, lucru care provoacă transpirația și te ajută să te răcorești, după cum arată unele studii.

Un alt motiv pentru care apare această poftă este faptul că încerci să elimini din dietă anumite alimente. Dacă te privezi, pe termen scurt, de anumite alimente, atunci pofta pentru acestea va crește, conform unei analize. Este un efect pe care l-ar putea avea și restricționarea altor alimente, precum ciocolata și gustările sărate.

Legătura dintre pofta de alimente picante și depresie

Cei care se simt deprimați sau se confruntă cu un episod de depresie ar putea simți nevoia să adauge niște alimente picante. Acest lucru poate fi, de fapt, benefic, deoarece capsaicina poate oferi o senzație de plăcere.

Acest compus vegetal este considerat un iritant și poate acționa prin declanșarea unei senzații de arsură dureroasă dacă este consumat sau expus pe piele. Corpul eliberează endorfine pentru a răspunde la această durere. În acest fel, sunt activați receptorii de opiacee ai corpului, care provoacă acele senzații de plăcere.

Depresia, dar și alte afecțiuni, cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic (PTSD), pot avea legătură cu întreruperile nivelului de endorfine, notează dcmedical.ro.

Congestionarea nazală te poate face să simți poftă de ceva picant. După ce consumă alimente ce conțin sos picant, multor persoane le curge nasul deoarece se desfundă.

Pentru nasul înfundat sunt recomandate și spray-urile nazale cu capsaicină. La început, produsul este iritant, dar în timp ajută. Acesta poate îmbunătăți, totodată, simptomele rinitei non-alergice. De altfel, sosurile, supele și condimentele se recomandă pentru răceli.

Poftele alimentare afectează majoritatea femeilor însărcinate. Astfel, pofta de mâncăruri picante este frecventă. Potrivit unui studiu care a inclus 635 de femei însărcinate, aproximativ 3,3% dintre acestea au raportat pofte pentru chilli, curry și alte condimente.

Alte alimente de care au poftă femeile însărcinate sunt înghețata, ciocolata și alte deserturi, conform aceluiași studiu. Schimbările hormonale ar putea fi cauza unor astfel de pofte în timpul sarcinii, precum și deficiențele nutritive și anumite ingrediente sau compuși pe care le conțin alimentele.

Când trebuie să ai grijă la alimentele picante

Alimentele condimentate contribuie la o dietă echilibrată, însă unele persoane s-ar putea confrunta cu simptome neplăcute. Astfel de alimente ar putea agrava refluxul acid la cei care suferă de boală de reflux gastroesofagian (GERD).

În plus, cei care suferă de sindrom de colon iritabil (IBS), ulcer peptic și gastrită cronică trebuie să limiteze sau chiar să renunțe la alimentele picante.

În schimb, mâncărurile picante pot fi consumate în siguranță de femeile însărcinate. În cazul în care te confrunți cu indigestie sau cu arsuri la stomac, atunci consumul ar trebui redus.

Capsaicina din alimentele picate poate să provoace greață, crampe la stomac, diaree sau vărsături, dacă este consumată în cantități mari. Pentru a evita astfel de probleme, e bine să consumi preparate picante cu moderație.

ADVERTISEMENT