News

De ce bolnavii de Covid-19 rămân fără miros? Oamenii de știință au un prim răspuns

23.11.2020 | 16:08
De ce bolnavii de Covid19 raman fara miros Oamenii de stiinta au un prim raspuns
80% dintre persoanele infectate cu Covid-19 își pierd mirosul
ADVERTISEMENT

Oamenii de știință au înțeles, în cele din urmă, de ce persoanele infectate cu Covid-19 își pierd mirosul, însă nu știu ce să facă pentru a combate acest lucru.

Eian Kantor este unul dintre milioanele de oameni care au rămas fără miros, cu toate că se afla în izolare alături de iubita sa într-un apartament din New York.

ADVERTISEMENT

Nu s-au testat niciodată pentru Covid-19, însă după multe luni au obținut un rezultat al anticorpilor din organism, care a confirmat că au avut boala.

80% dintre persoanele infectate cu Covid-19 au probleme cu mirosul

Conform datelor oficiale, 80% din totalul celor care s-au infectat cu Covid-19 își pierd mirosul, iar dintre aceștia o altă parte semnificativă rămâne fără gust.

ADVERTISEMENT

Pierderea mirosului e totală în multe cazuri, astfel că nici măcar motorina, ustuioul sau ardeiul iute nu le provoacă nicio reacție.

Medicii s-au întrebat din acel moment de ce „victimele” bolii rămân fără miros. Prima teorie a susținut că SARS-CoV-2 intră în organism pe nas, de unde ajunge în creier și provoacă daune, pe parcurs, nervilor olfactivi. Ulterior, această teorie a fost demontată.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil e afectat epitehelimul nazal”, a punctat medicul Sandeep Robert Datta, conform Livescrience. „Credem că virusul atacă celule stem, nu atacă neuronii în mod direct”, a completat specialistul.

Neuronii nu au enzima de tip angiotensin ACE2, cea care să permită infectarea cu SARS-CoV-2, însă un tip special de celule care suportă neuronii olfactivi permit atașarea SARS-CoV-2 de ele și ar putea explica, astfel, dispariția mirosului.

ADVERTISEMENT

Celule sustentaculare au fost studiate atent de către cercetătorul Nicolas Meunier, un angajat al Universității Paris-Saclay din Franța. Acesta a injectat hamsteri cu SARS-CoV-2 și a observat că aproximativ 50% dintre hamsteri s-au ales cu celulele sustenaculare infectate.

Cu toate acestea, neuronii au rămas neatinși chiar și după două săptămâni de la infectare. Mai mult, au fost afectate epiteliile olfactive, lucru care ar putea duce la pierderea mirosului.

Medicul Meunier a detaliat: „Majoritatea celor care rămân fără miros își revin rapid. Există o parte dintre aceștia care își revin mai greu. E modul organismului de a se apăra de această boală”.

Fără gust și miros după 7 luni de la infectarea cu Covid-19

Eian Kantor a rămas fără miros acum 7 luni și tot nu și-a revenit. „E greu pentru că nu își dai seama cât de mult te bezezi pe miros până nu-l pierzi. În cazul meu nu mai simt nici măcar gustul”, a punctat bărbatul. Un alt caz remarcabil este cel al unei femei din Noua Zeelandă, Freya Sawbridge. Rămasă fără miros și gust acum 5 luni, și-a recuperat parțial aceste simțuri. „Din păcate, totul are gust de carton”, a punctat femeia în vârstî de 27 de ani.

Experții nu știu când și cum revine mirosul sau gustul, cert e că există oameni care dintr-o dată își recuperează aceste simțuri, în timp ce alții așteaptă luni de zile fără niciun rezultat.

Până când oamenii de știință vor avea un răspuns clar, cazuri precum cele ale lui Eian Kantor sau Freya vor fi des întâlnite în societate, în plină pandemie de Covid-19.

ADVERTISEMENT
Tags:
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după...
Titularul de azi al României a aflat că a fost vândut, imediat după victoria istorică » „Cred că au și virat banii în cont”
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu...
Emma Răducanu repetă marea greșeală a lui Halep: britanica tocmai a dat cu piciorul la o șansă imensă
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece...
Cum arată şi ce studii are soţia lui Edi Iordănescu! Este cu zece ani mai mică decât selecţionerul României
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
O nouă BOALĂ MORTALĂ se EXTINDE rapid. INFECȚIA e CONTAGIOASĂ
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după...
Cine e soția lui Nicolae Stanciu, românul care a uimit întreaga lume după golul de la Euro.
Florin Salam răsuflă ușurat. Liderul clanului Duduianu rămâne cu pedeapsa de opt ani
Florin Salam răsuflă ușurat. Liderul clanului Duduianu rămâne cu pedeapsa de opt ani
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României