Life

De ce e bine să dormi pe partea stângă. Efectele benefice asupra organismului tău

De ce este bine să dormi pe partea stângă. Această poziție de somn are mai multe efecte benefice asupra organismului tău.
20.10.2023 | 22:32
De ce e bine sa dormi pe partea stanga Efectele benefice asupra organismului tau
Ce beneficii ai dacă dormi pe partea stângă. Sursa foto: Freepik/katemangostar
ADVERTISEMENT

Conform specialiștilor, este bine să dormi pe partea stângă, dar care este motivul și ce beneficii are acest obicei pentru organism? Un studiu a arătat ce avantaje are acest obicei.

Motivele pentru care e bine să dormi pe partea stângă

De multe ori, nu ne gândim că poziția în care dormim poate avea efecte asupra sănătății. Modul în care dormi poate avea o influență majoră asupra organismului.

ADVERTISEMENT

În momentul în care dormi pe partea stângă, organele funcționează mai bine decât în altă poziție. Sunt multe beneficii pe care această poziție de somn le are pentru sănătate, în comparație cu dormitul pe partea dreaptă sau pe spate.

Dr. John Douillard a explicat, în cadrul unui studiu publicat în Jurnalul de Gastroenterologie Clinică, de ce este bine să dormi pe partea stângă.

ADVERTISEMENT

Stomacul și pancreasul se află în partea stângă a corpului. Dacă dormi pe partea stângă, sucurile digestive vor fi direcționate mai bine către stomac, iar secreția enzimelor pancreatice va fi favorizată. În acest fel, stomacul nu va fi nevoit să facă totul deodată, așa cum face atunci când dormi pe dreapta.

În plus, dacă mai obișnuiești să dormi ziua, după o masă copioasă, e mai bine să o faci pe partea stângă pentru a avea o digestie bună. După un pui de somn, vei avea mai multă energie și nu vor apărea dureri de stomac.

ADVERTISEMENT

Legătura dintre dormitul pe stânga și sănătatea inimii

Dormitul pe partea stângă ajută și la menținerea sănătății inimii. Potrivit studiului menționat mai sus, peste 80% din inimă se află în partea stângă a corpului uman.

De asemenea, pentru a ajunge la abdomen, aorta părăsește zona inimii și formează un arc înspre partea stângă a corpului. Atunci când dormi pe stânga, inima va putea pompa sângele mai ușor și mai eficient.

ADVERTISEMENT

Totodată, dr. Douillard a mai precizat că aceasta este poziția cea mai naturală de somn, deoarece sistemul limfatic se află pe stânga. Acolo are loc drenajul limfatic.

Mai exact, sistemul limfatic transportă elemente importante, precum proteine, glucoză și metaboliți, dar și alte elemente. Acestea trebuie filtrate și drenate pe stânga, notează dozadesanatate.ro.

Un alt motiv pentru care e bine să dormi pe partea stângă este faptul că acest lucru are beneficii pentru splină, o parte importantă a sistemului limfatic.

Este un organ necesar pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului limfatic, precum și pentru filtrarea sângelui. Atunci când dormi pe stânga, lichidele vor fi direcționate spre splină mult mai ușor decât dacă ești pe partea dreaptă.

ADVERTISEMENT