Știați că se plantează și toamna răsaduri de căpșuni? Deși pare greu de crezut, deoarece temperaturile devin mai reci, iar solul mai tare, aflați că este posibil. Cei mai experimentați agricultori cunosc foarte bine secretul din spatele acestei proceduri, ce pare riscantă.
Căpșunile se plantează la început de primăvară pentru ca să ne bucurăm de fructele lor în vară, ar spune mulți dintre noi. Însă, și plantarea pe timp de toamnă are o serie de avantaje, chiar dacă vă veți bucura de următoarea recoltă abia la anul.
Specialiștii precizează că nu este necesară plantarea sau replantarea stolonilor de căpșuni doar când sunt valorile termice ridicate, ci și atunci când apare vremea rece. Totuși, cum condițiile de meteo sunt mai instabile toamna, se recomandă să ținem cont de acestea.
De exemplu, când vedeți soare afară, puteți pune în pământ răsadurile, dar când plouă, nu este bine. În unele regiuni din țară, sezonul de plantare a căpșunilor reîncepe de la finalul lunii august, începutul lunii septembrie. De obicei, în partea de nord sau în zonele submontane și montane se ține cont de această ”tradiție”.
Totodată, ar ajuta foarte mult căpșunile și ca să fie plantate lângă surse de apă. Dacă acestea sunt aproape de suprafață, atunci se vor face paturi înalte pentru aceste fructe delicioase, încât să aibă apă în mod permanent și să crească fără nicio problemă.
Calitatea solului este foarte relevantă pentru răsadurile de căpșuni. Acestea nu vor evolua dacă solul nu este unul nisipos, argilos și cu un nivel de aciditate apropiat de neutru, adică să se bazeze pe o structură de tipul pH5, 5-6, 5, cea mai potrivită.
De asemenea, aveți grijă și ca locul unde cultivați căpșunile toamna să fie unul fertil. Nu veți face nimic greșit dacă veți opta pentru o parte a solului unde s-au pus și răsaduri de roșii, ridichi, sfeclă, țelină, mărar, pătrunjel, căței de usturoi sau ceapă.
În schimb, evitați să plantați răsadurile de căpșuni acolo unde au răsărit cartofii, castraveții, ardeii, varza, zmeura sau vinetele, mai transmit agricultorii. Motivul este unul foarte simplu, mai exact, legumele enumerate pot lăsa boli în urma lor.
Pe lângă toate acestea, pregătiți solul înainte de cultivarea căpșunilor. El trebuie săpat cu 3, 4 săptămâni în avans și fertilizat cu diferite substanțe, precum 8-10 kilograme de humus sau compost, 30 de grame de sulfat de potasiu sau 100 de grame de superfosfat.
Agricultorii optează pentru mulcirea cu folie de plastic sau cu agrotextil a răsadurilor de căpșuni. Astfel, acestea sunt protejate de îngheț și de apariția buruienilor. Mai mult, folia de protecție va ajuta căpșunile să nu fie afectate nici de vreo boală fungică.