De ce e bine să speli mereu orezul înainte să-l gătești. Multe gospodine fac această greșeală uriașă. Care sunt recomandările pe care le au bucătarii de top despre acest produs care este foarte versatil și foarte delicios.
Chefii renumiți la nivel mondial au explicat care este motivul pentru care orezul se spală înainte de folosire. Multe femei recurg la această eroare și nu fac deloc bine pentru că mâncarea va avea un gust complet diferit
Apa are rolul de a reduce cantitatea de amidon care se află în boabele produsului. Acest lucru se poate vedea cu ochiul liber chiar în lichidul tulbure care rămâne în vas. Așadar, toată murdăria va fi îndepărtată.
Un alt motiv pentru care orezul se spală înainte de a fi gătit, pe lângă eliminarea excesului de amidon, este și faptul că nu se va lipi atunci când va fi pe foc. Acest lucru este valabil când gospodinele prepară risotto, paella și orez cu lapte.
Procedura de clătire se realizează de câte ori este necesar. Pe de altă parte, orezul fiert va avea o culoare foarte plăcută și va fi mult mai pufos, experții în domeniul alimentar subliniind că nu toate tipurile acestui produs se pretează la această ”rețetă”.
Un studiu realizat de Science Alert a comparat efectul spălării privind textura de la trei tipuri diferite de orez. Ele au fost alese de la același furnizor, fiind vorba de orez glutinos, orez cu bob mediu și orez Jasmine.
Aceste trei alimente nu au fost trecute deloc prin jetul de apă, apoi au fost spălate de 3 ori și ulterior de 10 ori. În ciuda faptului că bucătarii sfătuiesc gospodinele să spele produsul, cercetarea susține că procesul de spălare nu a avut niciun efect.
Concret, duritatea bobului şi consistența lipicioasă nu au fost afectate absolut deloc. În schimb, oamenii de știință au arătat că lipiciul nu se datorează amidonului de suprafață, numit de cercetători și amiloză. De fapt, este vorba de un amidon diferit.
Amilopectina este amidonul care curge, de fapt, din orez în timpul fierberii. Cantitatea care iese din produs este diferită de la un tip la altul. Studiul mai arată că orezul cel mai lipicios este cel glutinos, celelalte două fiind mai puțin lipicioase.