Life

De ce nu trebuie să reîncălzești orezul niciodată. Organismul tău poate fi în mare pericol

Știai că nu trebuie să reîncălzești orezul niciodată? Acesta este unul dintre alimentele care pot deveni periculoase în urma acestui proces.
08.05.2023 | 14:05
De ce nu trebuie sa reincalzesti orezul niciodata Organismul tau poate fi in mare pericol
De ce nu trebuie să reîncălzești orezul niciodată. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Experții spun că nu este bine să reîncălzești orezul niciodată. La fel ca și alte cereale, ori alimente din comerț, acesta suferă o serie de modificări în timpul acestui proces. Iar de aici pot apărea probleme serioase de sănătate.

De ce nu trebuie să reîncălzești orezul niciodată

Există numeroase alimente pe care nu este bine să le reîncălzești. Iar de unele dintre ele cu siguranță nu știai. Într-adevăr, mulți români preferă să prepare o cantitate generoasă de mâncare. Aceasta ar urma să fie suficientă pentru câteva zile.

ADVERTISEMENT

Acest lucru vine însă și cu o serie de dezavantaje. Unele alimente ajung să fie periculoase atunci când sunt reîncălzite. Cel mai bun exemplu este faimosul orez. Este un aliment de bază, extrem de ieftin și poate fi preparat în diferite moduri, dar și adăugat în numeroase rețete.

Recomandat ar fi însă să nu reîncălzești orezul ci să îl consumi doar atunci când este proaspăt. Există substanțe în orez care rezistă la căldură, iar mai apoi provoacă agenți patogeni. Mai mult de atât, experții avertizează că cerealele nefierte pot transmite chiar și o bacterie.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre Bacillus Cereus, care mai apoi provoacă toxiinfecție alimentară. În general, astfel de bacterii iau naștere atunci când orezul stă la temperatura camerei câteva minute. Și cu siguranță nimeni nu își dorește așa ceva, notează, Times Now.

Adevărul despre reîncălzirea cartofilor

Mai departe, un alt aliment pe care nu trebuie să îl reîncălzești este cartoful. Nu puțini sunt cei care adoră cartofii la cuptor, ori o tocană delicioasă. Chiar și așa, aceasta poate să vină cu riscuri. Cartofii sunt bogați în amidon. Iar atunci când sunt depozitați la temperatura camerei, se dezvoltă Clostridium botulinum.

ADVERTISEMENT

Aceasta este o toxină letală care în cele mai rele cazuri poate ataca nervii, dar și creierul și măduva spinării. Toxina poate duce chiar și la paralizie în cele mai rele cazuri, arată sursa citată. Un alt lucru interesant despre cartofi este că aceștia nu trebuie să fie gătiți în folie, riscurile fiind aceleași.

Trecem mai departe la un alt aliment pe care nu trebuie să îl reîncălzești. Este vorba despre ou. Cel mai des îl consumăm fiert, ori în omleta de dimineață sau ochiuri. În realitate însă, acesta trebuie consumat imediat după ce este preparat.

ADVERTISEMENT

Specialiștii spun că oul conține bacterii precum salmonella care pot genera dureri abdominale, febră și chiar și stări de rău. Acest lucru se întâmplă atunci când ouăle nu sunt depozitate la temperatura ideală. Atunci, angeții patogeni cresc și se dezvoltă mult mai repede.

ADVERTISEMENT