News

De ce este aproape imposibil să te angajezi după 45 de ani. Experiența tristă a unui român

De ce este aproape imposibil să te angajezi după vârsta de 45 de ani în România
05.09.2021 | 11:27
De ce este aproape imposibil sa te angajezi dupa 45 de ani Experienta trista a unui roman
ADVERTISEMENT

Sunt șanse mici pentru românii trecuți de vârsta de 45 de ani să se angajeze. Aceștia se simt discriminați atunci când își caută un loc de muncă.

Cel puțin aceasta este concluzia unui sondaj realizat de una dintre cele mai mari platforme de recrutare online.

ADVERTISEMENT

De ce este aproape imposibil să te angajezi după vârsta de 45 de ani

Din nefericire, unul dintre dezavantaje este lipsa competențelor digitale. Tocmai de aceea, angajatorii preferă să meargă pe mâna tinerilor care, deși lipsiți de experiență, vin cu acest pachet deja învățat

Bogdan are 51 de ani și a căutat un loc de muncă de la începutul pandemiei. A reușit, dar experiența nu a fost deloc ușoară.

ADVERTISEMENT

„La un moment dat, chiar am încercat și posturi cu calificare medie, iar, absolut niciun semn. Nu pot să-mi dau seama ce nu corespundea din CV-ul meu.

Pur și simplu nu eram contactat absolut de nimeni. Din punctul meu de vedere, ar trebui să se uite mult mai puțin la vârsta candidatului, pentru că este clar, un candidat cu experiență poate face lucrurile la fel de bine ca unul tânăr, având de partea lui experiența care îl ajută foarte mult”, a spus Bogdan Hostea

ADVERTISEMENT

Cei care au realizat sondajul au mai transmis că vârsta de peste 45 de ani presupune o serie de lipsuri. „Pentru categoria asta de vârstă, cu siguranță vârsta e principalul impediment la angajare, însă mai sunt și altele.

Cei de peste 45 de ani manifestă un nivel mai scăzut de digitalizare și, în același timp, ceva mai puțină flexibilitate când vine vorba de integrare în colective mai tinere sau ieșirea din zona de confort.

ADVERTISEMENT

La categoria de vârstă de peste 45 de ani, studiul mai arată că oamenii sunt dispuși să facă anumite compromisuri pentru a obține un loc de muncă.

Astfel că puțin peste 45% nu ar accepta să-și schimbe domeniul de activitate, iar aproape 39% fac alte compromisuri, cum ar fi să accepte un salariu mai mic decât cel pe care îl au.

Totuși, aproape 16% dintre ei nu ar accepta să facă niciun fel de compromis”, a precizat Raluca Dumitra, reprezentant marketing

Există însă speranțe – specialiștii în Resurse Umane le transmit celor în cauză să învețe să se promoveze mai bine și să își prezinte abilitățile pe care le au.

„Ce-i drept, angajații tineri se vând mai bine și își pun în evidență mai bine abilitățile decât cei care sunt mai seniori.

Dar trebuie luat în considerare că cei seniori au experiență și un nou în cunoștinte foarte bune și necesare în toate procesele de muncă. Este adevărat întâmpină probleme”, a zis Leonard Rizoiu, expert Resurse Umane

ADVERTISEMENT
Tags: