Life

De ce este special veșmântul Sfintei Parascheva. Secretul pe care puțini credincioși îl știu

Veșmântul Sfintei Parascheva este unul special. Puțini credincioși cunosc secretul din spatele materialului care o acoperă.
12.10.2022 | 22:12
De ce este special vesmantul Sfintei Parascheva Secretul pe care putini credinciosi il stiu
Veșmântul Sfintei Parascheva se schimbă de cinci ori pe an. Sursa foto: Doxologia, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Zilele acestea în Iași se desfășoară pelerinajul Sfintei Parascheva. Din nou, zeci de mii de credincioși au venit să se roage la Cuvioasă și să se atingă de veșmântul ei, care este unul special.

Secretul din spatele veșmântului Sfintei Parascheva. De ce este atât de special

Puțini credincioși care se ating de raclă știu faptul că Sfintei Parascheva i se schimbă anual veșmintele. Ba chiar de cinci ori pe an, potrivit bzi.ro.

ADVERTISEMENT

Materialul pentru Cuvioasă este îngrijit și cusut de maicile de la Mănăstirea Podgoria din Copou. Acestea reușesc să facă totul și datorită anumitor persoane care donează material.

Prin donații, s-a adunat foarte mult material pentru moaște, astfel încât ar putea ajunge pentru zeci de ani de acum încolo, dacă nimeni nu ar mai face acest lucru, potrivit unor surse ale publicației menționate.

ADVERTISEMENT

”De doi ani nu am mai scos în prim-plan acest lucru pentru că foarte mulți oameni de bine au donat, iar numărul veșmintelor a crescut, s-au adunat foarte multe”, a declarat pentru bzi.ro Lucian Apopei, director de Comunicare la Arhiepiscopia Iașilor.

În 2022, veșmântul Sfintei Parascheva este brodat cu motive movi și aurii, pe un material de catifea. Acesta este lung de 250 de metri și are o lățime de un metru.

ADVERTISEMENT

Lungimea brațelor veșmântului este de 1, 50 metri și totul a fost croit la comandă, în ateliere bisericești, care se află în câteva lăcașuri sfinte din țară, atent alese.

Povestea coroanei de pe capul Sfintei Parascheva. Cine a donat-o

Pe capul Cuvioasei se află o coroană, despre care se spune că a fost donată de o femeie credincioasă din București, pe nume Mariana, în semn de mulțumire pentru îndeplinirea dorințelor.

ADVERTISEMENT

Coroana a fost lucrată în 10 iulie 2007 la Monetăria Statului, din aur masiv de 18 karate. Totodată, obiectul are 1, 7 kilograme.

Cel mai vechi veșmânt a fost sigilat în secolul al XVII-lea, perioadă când moaștele Sfintei Parascheva s-au adus în Moldova.

ADVERTISEMENT