News

De ce își pierd italienii încrederea în Uniunea Europeană. Se destramă UE în cazul unui Italexit? „UE e inutilă, ar trebui să o părăsim”

17.05.2020 | 16:16
De ce isi pierd italienii increderea in Uniunea Europeana Se destrama UE in cazul unui Italexit UE e inutila ar trebui sa o parasim
Italexit, un scenariu care dă bătăi de cap Uniunii Europene
ADVERTISEMENT

Italia a fost prima țară din Europa unde noul coronavirus a făcut ravagii. Sistemul medical italian a fost sufocat, în timp ce restul țărilor europene priveau nepăsătoare fără să intervină.

Italienii sunt dezamăgiți de Uniunea Europeană și vor să o părăsească

În aceste condiții, în care Italia a înregistrat peste 220.000 de cazuri și 31.000 de decese din cauza SARS-CoV-2, criza financiară este iminentă în Peninsulă. În paralel cu această criză este în scădere nivelul încrederii pe care italienii îl mai au în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Mi-am schimbat părerea despre Uniunea Europeană. Ne confruntăm cu o criză fără precedent, iar să văd țări care își întorc spatele în aceste condiții e foarte ciudat”, a explicat Marco Tondo, un agent imobiliar din Roma.

Marco Tondo se află momentan în șomaj tehnic timp de opt săptămâni și primește din partea guvernului italian 80% din salariul normal.

ADVERTISEMENT

Conform unui sondaj de opinie recent, 42% dintre italieni vor să părăsească Uniunea Euorpeană în aprilie 2020. În noiembrie 2018, 26% erau convinși că Uniunea Europeană e inutilă.

Cu toate acestea, un sfert dintre cei care ar părăsi mâine Uniunea ar fi dispuși să se răzgândească dacă Europa ar sări în ajutorul Italiei cu măsuri concrete.

ADVERTISEMENT

Presa britanică compară deja Italia cu Marea Britanie și gândul unui Brexit italian este tot mai comun, potrivit BBC.

Italia s-a închis total în 8 martie și a început să relaxeze măsurile în 4 mai. Experții economici cred că Italia va pierde 8% din PIB în acest an, din cauza epidemiei de coronavirus, astfel că datoria externă a Italiei va crește la 155.7% din PIB.

ADVERTISEMENT

Cum a răspuns Europa în momentul în care Italia a suferit?

Premierul italian Giuseppe Conte a cerut Uniunii Europene, în momentul în care a realizat că Italia se confruntă cu o criză fără precedent, să contribuie financiar la efortul italian de a combate coronavirusul. Germania și Olanda au fost primele care au refuzat, fiind adepte ale principiului „fiecare se descurcă cum poate”.

Experții au remarcat că Germania, de exemplu, nu putea să accepte împărțirea datoriilor cu alte țări pentru că nu-i permite Constituția.

În 18 martie, Comisia Europeană a anunțat că 750 de miliarde de euro vor fi împărțite țărilor din UE pentru a fi ajutate în timp de pandemie. Pe scurt, italienii, dar și alte țări, vor putea beneficia de împrumuturi cu dobânzi de 0.1%, însă banii pot fi folosiți doar pentru investiții care au legătură cu criza de Covid-19, în special investiții în domeniul sanitar.

Care a fost reacția Italiei când a aflat de „ajutorul” UE?

Concret, Italia ar putea împrumuta 37 de miliarde de euro, însă politicienii din Italia nu sunt convinși că ar fi cea mai bună măsură, existând riscul ca economia italiană să se prăbușească dacă ar adăuga o astfel de datorie la zestrea deja existentă.

Parlamentul italian va decide dacă e oportun să apelăm la astfel de împrumuturi”, a declarat Conte, cel care a refuzat de nenumărate ori să facă astfel de împrumuturi în trecut.

Matteo Salvini, liderul naționalist al Opoziției nu concepe ca Italia să se împrumute cu bani europeni și a sugerat că Italia ar trebui să aibă dreptul de a tipări bani, așa cum face SUA.

Euroscepticismul câștigă teren în Italia

Lega Nord, „Liga Nord” condusă de euroscepticul Salvini este cel mai mare partid al Italiei, însă popularitatea naționaliștilor e în scădere pentru modul în care a fost gestionată criza de coronavirus în nordul Italiei.

Conform BBC, Salvini pierde din simpatie, însă guvernatorul din Veneto, Luca Zaia, crește în sondaje. „Amândoi sunt eurosceptici, însă Zaia s-a descurcat bine în a gestiona criza de coronavirus în Veneto”, a explicat Piero Ignazi, profesor la Universitatea din Bologna.

„Salvini este criticul cel mai mare al Guvernului, e reprezentantul de vază al Opoziției, însă oamenii nu par intersați de acest tip de discurs momentan”, a completat Ignazi.

În Veneto, provincie condusă de Zaia, populația a fost testată la scară largă. În Lombardia, condusă de Attilio Fontana, un apropiat al lui Salvini, nu a fost testată populația în acest mod profesionist. Rata mortalității în Veneto este momentan 6.8%, în timp ce în Lombardia rata mortalității a atins 18.3%.

„Nu sunt fan al Ligii, însă Europa e inutilă, ar trebui să părăsim Uniunea Europeană”, a explicat și Valentina Rosi, o vânzătoare care a rămas fără slujbă.

Italienii vor din partea UE în plan de redresare fără existența împrumuturilor. Parlamentul European ar avea nevoie de un buget de 2 trilioane de euro, cu scopul clar de a investi masiv în țările mai sărace ale Uniunii. Italienii militează pentru fonduri nerambursabile, împrumuturile fiind considerate inoportune.

Nimeni nu știe cum vor decurge lucrurile în următoarele luni, însă e greu de crezut că Uniunea Europeană și-ar mai permite încă un șoc după Brexit.

ADVERTISEMENT