News

Ligia Deca, ministrul educației, explicații pe tema OUG pentru majorarea salarială a profesorilor: ”Toate salariile cresc. Venitul mediu: 8.500 lei brut”. Update

Ligia Deca, ministrul educației, oferă explicații privind majorările salariale ale profesorilor prevăzute prin OUG. Aceasta susține o conferință de presă.
02.06.2023 | 12:39
Ligia Deca ministrul educatiei explicatii pe tema OUG pentru majorarea salariala a profesorilor Toate salariile cresc Venitul mediu 8500 lei brut Update
Ligia Deca, explicații privind majorările salariale ale profesorilor. Conferință de presă a ministrului educației. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
02-06-2023
09:39

Ligia Deca: ”Toate salariile cresc. Venitul mediu din educație, în iunie: 8500 lei brut”

Ministrul educației, Ligia Deca, a susținut o conferință de presă în care a explicat o serie de aspecte referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 iunie 2023. Vorbim de actul normativ care prevede creșterea cu 1.000 de lei brut a salariilor profesorilor.

Oficialul Guvernului a dat asigurări că absolut toate salariile din învățământ vor crește. Nu va exista nicio scădere. Din iunie, salariul mediu brut din Educație va fi de 8.500 de lei

”Ultimele săptămâni au însemnat un semnal de alarmă pe care l-am înțeles. Știm că profesorii au nevoie de salarii decente și merită mai multă apreciere din partea noastră, a guvernanților, dar și a întregii societăți.

Cred că întreaga societate își dorește ca sectorul educațional să se așeze pe cu totul alte baze, din punct de vedere al carierei, educației centrate pe elevi.

Prin OUG garantăm o creștere de 1000 de lei pe lună pentru didactici și 400 lei pentru nedidactici. Toate salariile din învățământ cresc, niciun salariu nu scade.

Ieri au apărut și alte informații care nu sunt adevărate. O primă astfel de informație a fost legată de avizul Consiliului Legislativ. Dacă veți consulta avizul, veți vedea că a fost favorabil. În cuprinsul avizului nu există nicăieri sintagma ”neconstituțional”.

OUG a urmat parcursul legislativ, fiind adoptată chiar ieri, de ziua copilului, pentru a da un semnal pentru prețuirea pe care o avem pentru profesorii care au grijă de copiii noștri.

Salariul mediu în educație din luna aceasta crește până spre 8.500 lei brut, mai mare decât salariul mediu brut la nivel național”, a explicat Ligia Deca.

Vineri, 2 iunie, Ligia Deca, ministrul educației, vine cu explicații pe tema Ordonanței de Urgență (OUG) pentru majorarea salarială a profesorilor. Joi, actul normativ a fost adoptat de Guvernul Ciucă.

Ligia Deca, explicații privind majorările salariale ale profesorilor. Conferință de presă a ministrului educației

La ora 12.00, ministrul educaţiei va participa la o conferinţă de presă. În cadrul evenimentului, Ligia Deca va veni cu clarificări în legătură cu ordonanţa privind majorarea salariilor din sistemul de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Conferința are loc în contextul în care joi, 1 iunie, a avut loc o ședință extraordinară a executivului în care s-a aprobat prin Ordonanță de Urgență majorarea salarială pe care profesorii au respins-o. ”Conferința va avea ca temă clarificarea aspectelor referitoare la aplicarea Ordonanței de urgentă a Guvernului nr. 53 din 1 Iunie 2023”, se arată în anunț.

Sindicatele din Educație au refuzat oferta Guvernului

OUG a fost adoptată joi, de Guvern, și publicată ulterior în Monitorul Oficial. În ciuda acestui aspect, liderii sindicali s-au declarat nemulțumiți de majorarea salarială propusă prin actul normativ, anunţând că greva declanşată în 22 mai va continua.

ADVERTISEMENT

Chemați pentru o nouă rundă de consultări la Palatul Victoria, cei trei lideri sindicali, Simion Hăncescu, Marius Nistor și Anton Hadăr, au anunțat, joi, că greva continuă.

Mandatul primit de la profesori este unul foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației să fie pusă în aplicare în totalitate începând cu această lună. Nu există alt mandat. Nu avem ce discuta în afara mandatului dat de ei.

ADVERTISEMENT

De marți încolo, colegii noștri vor continua acțiunile de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a anunțat joi liderul Federației sindicale din educație (FSE) Spiru Haret, Marius Nistor, după ce Guvernul a adoptat OUG.

Ce prevede OUG Executivului

OUG adoptată joi prevede următoarele majorări. Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:

ADVERTISEMENT
  • a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
  • b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie; Majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Ulterior, într-o conferință de presă la Guvern, ministrul educaţiei, Ligia Deca, a explicat şi care va fi cuantumul salariilor nete pentru cadrele didactice, după adoptarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului.

Astfel, un profesor cu studii superioare debutant care are acum, fără niciun fel de alt spor, 2.376 pe net, ar ajunge la 2.956 tot pe net. Apoi, un profesor cu studii superioare de lungă durată, grad didactic definitiv cu experienţă între cinci şi zece ani, ar primi de la salariul actual fără niciun fel de spor, de la 2.713 va primi 3.365 net.

Un profesor studii superioare, grad didactic 1, peste 25 de ani vechime, va trece de la 3.985, din nou fără niciun spor, fără nicio creştere, fără gradaţie la 4.707 net, a explicat Ligia Deca.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest OUG din punct de vedere constituțional. Joi, Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței. În paralel, s-a constatat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional.

ADVERTISEMENT