News

De ce nu a fost arestat preventiv ”bombardierul cu Mercedes”. Explicațiile Parchetului: ”Nu sunt îndeplinite condițiile”

Michelle Antonio, tânărul supranumit ”bombardierul cu Mercedes”, a scăpat de arest preventiv pentru că ”nu existau condiții” pentru această măsură.
29.10.2022 | 15:54
De ce nu a fost arestat preventiv bombardierul cu Mercedes Explicatiile Parchetului Nu sunt indeplinite conditiile
Bombardierul cu Mercedes, fiul unei cunoscute maneliste. Foto: Gândul
ADVERTISEMENT

Cazul, intens mediatizat în România, a stârnit indignarea opiniei publice din mai multe motive. Pentru început, oamenii au acuzat lipsa de reacție a polițiștilor și jandarmilor, care nu au reușit să-l scoată din mașină pe individ, deși acesta putea reprezenta un pericol.

De ce nu a fost arestat preventiv ”bombardierul cu Mercedes”

Mai mult, Michelle Antonio a fugit de la locul faptei sub privirile neputincioase ale oamenilor legii, după care i-a ironizat pe aceștia pe rețelele sociale. Ulterior, a fost prins după 11 ore, însă a fost lăsat în libertate.

ADVERTISEMENT

Avocatul lui Antonio i-a convins pe magistrați că tânărul nu avea nicio intenție rea, doar a fugit de polițiști pentru că s-a speriat. Mai mult, acele videoclipuri în care amenința polițiștii au fost făcute în glumă și nu erau destinate publicului larg ci doar prietenilor săi.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din Capitală a explicat de ce nu existau motive ca tânărul să rămână în arest preventiv. Pe scurt, acesta nu reprezintă un pericol pentru nimeni și nici nu ar exista, de fapt, motive pentru reținerea sa.

ADVERTISEMENT

”La data de 26.10.2022, organele de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de distrugere, prev. de art. 253 C. pen. şi tulburare a ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C. pen.

În urma dispunerii, la data de 27.10.2022, de către organele de poliţie judiciară, a efectuării în continuare a urmăririi penale sub aspectul infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, măsură confirmată de procurorul de caz, organele de cercetare penală din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră au dispus reţinerea persoanei cercetate pentru o durată de 24 de ore, de la data de 27.10.2022. În raport de infracţiunea de distrugere, precizăm că acţiunea penală nu a putut fi exercitată, având în vedere că nicio persoană nu a formulat plângere prealabilă”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT

Așadar, bărbatul s-a ales cu măsura controlului judiciar timp de 60 zile. În această perioadă Michelle Antonio trebuie să se prezinte la secție periodic pentru ”a da cu subsemnatul” și nici nu are voie să părăsească țara.

”Din probele administrate în cauză a rezultat că, la data de 26.10.2022, în jurul orei 19:00, prin comportamentul său, concretizat în violenţe îndreptate împotriva persoanelor şi bunurilor şi în atingeri grave aduse demnităţii lucrătorilor de poliţie şi jandarmilor, persoana cercetată a tulburat ordinea şi liniştea publică. Prin referatul organelor de poliţie din cadrul DGPMB – Brigada Rutieră s-a propus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de această persoană pentru o durată de 60 de zile.

ADVERTISEMENT

Prin ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti din 28.10.2022 s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de persoana fizică cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice, prev. de art. 371 C. pen., pentru o durată de 60 de zile, începând cu data de 28.10.2022”, a transmis Parchetul.

Referitor la reținerea bărbatului în arest preventiv, aceasta nu se impunea conform legii, lucru subliniat de autorități.

”Referitor la dispunerea unei măsuri preventive în cadrul procesului penal, precizăm că, în raport de pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea de tulburare a ordinii şi liniştii publice (respectiv închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă), procurorul de caz a constatat că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul de procedură penală pentru a se adresa judecătorului de drepturi şi libertăţi în vederea dispunerii măsurii arestului preventiv sau a arestului la domiciliu (pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea cercetată este mai mică de 5 ani).

La acest moment procesual, organele de cercetare penală, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti, efectuează cercetări pentru justa lămurire a situaţiei de fapt şi de drept”, este precizat în comunicat.

ADVERTISEMENT