De sărbători, preparatele din carne de porc sunt nelipsite de pe mesele românilor. Sarmalele, piftia, caltaboșul sau salata bouef se regăsesc în această perioadă în toate locuințele din casă. Cum este de așteptat, românii preferă să savureze și un păhărel de alcool la aceste mese copioase, dar specialiștii trag un semnal de alarmă!
Se știe că de Crăciun toate gospodinele gătesc preparate delicioase din carne de porc. Acest aliment este unul dintre cele mai iubite si consumate în preajma sărbătorilor de iarnă, însă experții susțin că această opțiune culinară poate avea și efecte dăunătoare. Mai ales dacă este combinată cu alcool.
Carnea de porc are un conținut mare de grăsimi saturate și colesterol, dar în același timp este și o sursă bună de proteine, vitamine și minerale. Acest aliment poate fi preparat în diverse moduri, dar românii preferă să consume multă carne de porc prăjită, alături de o mamăliguță caldă și mujdei de usturoi.
De la masa de sărbători nu lipsește vinul de casă sau țuica fiartă de prune. Acestea sunt consumate cel mai des alături de o friptură delicioasă de porc. Pe de altă parte, medicul nutriționist, Dr. Anca Ioniță, a explicat că această combinație este nesănătoasă și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare.
”Carnea de porc este o sursă importantă de proteine. Atâta timp cât este consumată în formă slabă cum ar fi muşchiuleţ sau cotlet este perfect de consumat. În schimb, carnea grasă de porc conţine grăsimi săturate, iar combinarea acestora cu alcool sau carbohidraţi rapizi poate duce către steatoza hepatică (ficat gras), sau către probleme cardiovasculare.
Carnea slabă de porc are doar 140 kcal/ 100 de grame, aşa că o friptură de porc gătită la cuptor este o variantă bună şi sănătoasă”, a explicat dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, pentru dcmedical.ro.
Ca-n fiecare an, ajungem să cumpărăm mai multă carne de porc decât putem consuma la masa de Crăciun. În frenezia pregătirilor pentru sărbătorile de iarnă, gospodinele gătesc multă friptură de porc, pentru membrii familie și invitați. Se știe că românii sunt mari gurmanzi, iar preparatele tradiționale sunt preferatele lor.
Cu toate acestea, după masa de Crăciun rămâne multă mâncare, printre care salată bouef, sarmale, dar și friptură de porc în sos roșu. Mulți le păstrează la frigider, însă friptura de porc gătită are un anumit termen de valabilitate la rece.
De aceea, carnea de porc gătită poate fi păstrată la frigider timp de trei-patru zile, niciodată mai mult. După această perioadă, carnea dezvoltă bacterii dăunătoare organismului, iar cel mai mare risc este acela de toxiinfecție alimentară.
Așadar, dacă aveți friptură de porc rămasă de la Crăciun, o puteți reîncălzi și consuma neapărat în câteva zile. Trebuie să mai știți că friptura de porc trebuie aruncată direct la gunoi, dacă este lăsată la temperatura camerei mai mult de 2 ore.