Cea mai bună carne de porc nu este cea din România, așa cum mulți ar crede. Sorin Minea, de la Romalimenta, a dezvăluit că, de fapt, locul din Europa unde poate fi găsit acest produs.
Preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a vorbit despre carnea de porc produsă în țara noastră. Din cauza pestei porcine, România acoperă doar 20% din cerere. În plus, nu este nici cea mai bună.
De fapt, cea mai bună carne de porc este, de fapt, produsă în cu totul alt loc din Europa. „Carnea de porc din Spania este pe primul loc în Europa, este cea mai bună carne la ora actuală, mai ales carnea de porc adult.
Marea majoritate a celor care vorbesc despre porcul românesc nu sunt fermierii, sunt așa-zișii crescători particulari, care cresc porcul bio, nu știu cum, dar e natural. Când spui că ceva e mai bun, încerci să-l faci mai scump”, a declarat Sorin Minea, conform dcnews.ro.
Sorin Minea a explicat că, de fapt, nu există nicio diferență între un porc crescut industrial și unul bio și asta pentru că sunt hrăniți cu același tip de mâncare. Astfel, gustul este același, deși prețul este mai mare.
Preşedintele Romalimenta a explicat și care este vârsta la care un porc ar trebui să fie sacrificat pentru a obține o carne fragedă și gustoasă, lucru care nu se întâmplă atunci când animalul este crescut industrial.
„Vorbim despre un porc crescut în aceleași situații, cu aceeași alimentație, iar alimentația în fermele industriale este dictată de legislația europeană, și, teoretic, are același gust. Contează și rasa porcului, dar și vârsta.
Un porc bătrân este mai gustos decât un porc tânăr, are altă calitate a fibrei. Sunt anumite rase mai bune pentru grăsime, mai bune pentru carne. Ca să potolim chestia cu rasele românești, există o singură rasă care cred că la muzeu o mai găsim, Stocli.
În rest sunt rase ca-n toată lumea. Unii sunt făcuți să crească repede, să dea carne multă, care nu e așa bună, alții sunt făcuți să crească mai lent și să dea o carne bună” spune Sorin Minea. El mai precizează că un porc crescut în curte se sacrifică cam pe la 8 luni – 1 an, fiind altă fibră și calitate – mai bune, în timp ce unul crescut industrial este sacrificat la 5 luni peste tot”, a mai spus Sorin Minea.