Life

De ce nu e bine să pui sare iodată în bulionul de roșii. Multe gospodine nu știu că fac o mare greșeală

Nu pune niciodată sare iodată în bulionul de roșii. De ce nu este bine. Greșeala pe care o fac de obicei foarte multe gospodine.
09.09.2023 | 16:00
De ce nu e bine sa pui sare iodata in bulionul de rosii Multe gospodine nu stiu ca fac o mare greseala
Cum facem corect bulionul de roșii. Sursa foto: youtube
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care gospodinele pregătesc pentru iarnă bulionul de roșii. Multe îl fac după rețete proprii și tind să adauge sare iodată în conținut. Nu este bine, spun maeștrii în arta culinară, din cauză că efectele nu vor fi cele pe care le așteaptă.

De ce nu se pune sare iodată în bulionul de roșii

În casa fiecărei gospodine se găsește bulion de roșii. Făcut de ele sau achiziționat din magazine, este un produs aproape indispensabil, care se folosește în aproape orice preparat. Gustul pe care-l oferă bulionul mâncării este unul intens și deosebit.

ADVERTISEMENT

Bulionul de roșii se face după câțiva pași, esențiali pentru un rezultat pe măsură. Evită să pui sare iodată, din cauză că aceasta nu-i oferă ”rezistență” bulionului. Adică se va mucegăi mai rapid decât s-ar produce în mod normal. În schimb, o poți înlocui cu sare grunjoasă, de murături.

Sarea grunjoasă ajută ca bulionul să nu mucegăiască rapid și să aibă o textură cât mai plăcută, perfectă pentru gătit. De asemenea, acest ingredient contribuie și la păstrarea unui gust cât mai natural, mai ales dacă roșiile din care a fost făcut bulionul sunt bio, culese din grădină de acasă.

ADVERTISEMENT

Sterilizați bine borcanele pentru bulionul de roșii

Borcanele în care se adaugă bulionul de roșii trebuie foarte bine sterilizate. Prin acest proces se îndepărtează orice bacterie. Temperatura optimă pentru acest pas este între 105 și 110 grade Celsius, iar timpul ideal este de 15 minute, nu mai mult din cauză că pot crăpa.

Anterior sterilizării, borcanele se spală foarte bine cu apă călduță și detergent de vase, apoi se întorc în jos și se lasă la scurs. Următorul pas prevede să le așezați pe o tavă de cuptor și să le introduceți aici pentru 15 minute. Atenție, nu preîncălziți cuptorul.

ADVERTISEMENT

Cuptorul preîncălzit va duce la ”explozia” borcanelor, fiindcă se va face o trecere bruscă de la rece la cald. În schimb, dacă borcanele și cuptorul vor avea aceeași valoare termică nu va mai exista niciun efect neplăcut. Veți observa cum borcanele se aburesc cât timp stau în cuptor.

Odată încheiat intervalul de sterilizare, borcanele se lasă din nou la răcorit. Peste câteva ore sau a doua zi, borcanele se pot umple cu bulionul de roșii. Preparatul și recipientele se vor depozita la cald, adică se vor acoperi cu un prosop, în așa fel încât să se răcească treptat.

ADVERTISEMENT

Bulionul de roșii se poate utiliza la preparate precum: supe, carne la cuptor, pește la cuptor, sarmale, ciorbă sau chiar și paste. Atenție la cantitatea consumată, deoarece conținutul de sare vă poate face rău. Nu strică și să fiți atente/atenți la cantitatea de sare pe care  o adăugați.

ADVERTISEMENT
Tags: