Este sezonul în care multe gospodine culeg roșiile coapte din grădină, bio, gustoase și ideale pentru a prepara o salată sănătoasă sau…un suc de roșii. Acesta este un bun înlocuitor al bulionului și află că se poate face fără conservanți. Îți dezvăluim o rețetă a bunicii!
Sucul de roșii făcut acasă este recomandat și de către medici. Asta datorită faptului că este mai sănătos, își păstrează din vitamine, care se pierd în momentul în care este preparat în fabrici. Orice ingredient artificial dăunează oricărui produs pe care vrem să-l mâncăm.
Sunt gospodine care, deși aleg să-și prepare sucul de roșii în bucătăria proprie, tot apelează la conservanți. Nu își dau seama că acesta este unul nociv și nu se vor mai alimenta bio. Multe nu știu că pot înlocui conservantul cu un ingredient pe care îl au tot în grădină.
Lista de ingrediente pe care o sugerăm pentru sucul de roșii este compusă din: roșii bine coapte, sare, zahăr, frunze de dafin, frunze de busuioc sau de mentă. Ei bine, aflați că acestea două din urmă vor contribui la păstrarea într-o stare bună a sucului de roșii, pe parcursul multor luni. Care sunt următorii pași?
Odată ce ai pe masă ingredientele enumerate, poți trece la preparare. Îți va lua ceva timp, de aceea este și un moment bun de a sta de vorbă cu cineva drag sau de a-l instrui încât să-ți acorde o mână de ajutor. Primul pas prevede spălarea roșiior, curățarea de codițe sau pete.
Taie roșiile în bucăți și pune-le în mașina de bulion. Vei observa că se vor obține cantități mari de suc de roșii. Odată ce ai trecut toate roșiile prin mașină, ia sucul și pune-l la fiert. Peste el presară sare după gust și zahăr pentru fiecare trei litri.
Mai departe, adaugă tot la fiecare trei litri de suc de roșii o frunză de dafin și două/trei de busuioc sau de mentă. Depinde de aroma intensă pe care vrei să i-o creezi. Cât se lasă la fiert compoziția? Până când volumul va scădea la cca 15% din total.
Cât timp lași pe foc sucul de roșii, spală sticle sau borcane și sterilizează-le. Cum? Ia o cratiță mare, în aceasta vei turna apă până la jumătate și vei scufunda borcanele și capacele din clipa în care apa va da în clocot. Poți astupa totul cu un capac.
În jur de 15 minute trebuie să ”fiarbă” borcanele/ sticlele pentru o sterilizare potrivită. Odată ce sucul de roșii a scăzut, scoate frunzele de dafin și cele de busuioc sau mentă, și adaugă textura în borcane. Acestea se vor întoarce apoi invers, se lasă să se răcească, după care se înfășoare într-o pătură. Depozitează-le la final într-un loc răcoros.