Life

De ce nu există rândul 13 în avioanele Ryanair. Și alte linii aeriene îi urmează exemplul

Din ce motiv lipsește rândul 13 din avioanele Ryanair. Și alte linii aeriene procedează la fel. Iată care este ”secretul”.
12.07.2023 | 12:10
De ce nu exista randul 13 in avioanele Ryanair Si alte linii aeriene ii urmeaza exemplul
Ce alte companii aeriene nu au locul 13 în avion. Sursa foto: T2T
ADVERTISEMENT

Ryanair, una dintre companiile aeriene de la care românii, și nu numai, își cumpără bilete pentru a călători în străinătate, nu dispune și de rândul 13 în avioane. S-a observat că și alte firme sunt în aceeași situație. Care este motivul?

Care este motivul lipsei rândului 13 din avioanele Ryanair?

Air France, Iberia, Lufthansa sau Alaska Airlines sunt alte companii aeriene unde nu vei găsi locul 13 în avioanele lor. Totul are legătură cu o superstiție, ceea ce poate părea destul de bizar pentru unii pasageri. Însă, reprezentanții zborurilor par că le iau în considerare.

ADVERTISEMENT

Superstițiile, de altfel, fac parte din ritualul zilnic al diferitor oameni. Unii evită să călătorească în anumite perioade, să facă lucruri importante, să împrumute bani sau să interacționeze cu alte persoane. Tocmai de o parte dintre aceste aspecte ar ține cont și companiile aeriene.

După ce s-a observat că mulți pasageri evită să-și achiziționeze bilete în zile de 13 sau 17 sau să se așeze pe în avion pe locurile numerotate astfel, s-a luat decizia de a nu le mai pune la dispoziție. Unii călători asociază 13 cu ghinionul și de aceea ”fug” de el.

ADVERTISEMENT

De asemenea, în 1911, într-un jurnal de psihologie, specialiștii în domeniu au ajuns la concluzia că frica de numărul 13 se numește ”triskaidekaphobia” sau superstiția extremă. Concret, unor persoane le este teamă să nu li se întâmple ceva rău în timpul zborului.

Potrivit euronews.com, numărul 13 este asociat cu Iuda, unul dintre apostolii lui Iisus, dar care l-a trădat în schimbul banilor. Așa cum apare în cărțile religioase, Iuda a fost al 13-lea apostol invitat la ultima cină cu ”învățătorul său” și restul apostolilor.

ADVERTISEMENT

Alții atribuie ghinionul numărului 13 după ce au auzit de o legendă nordică, conform căreia, în timp ce 12 zei se bucurau de o sărbătoare în Valhalla, a venit neinvitat un zeu de temut, Loki. Acesta a aranjat ca unul dintre oaspeți să-l împuște pe un coleg.

17 și 4, prevestitoare de ghinion și moarte?

Referitor la numărul 17, italienii nu l-ar agrea. Ei îl consideră ca fiind nenorocos, prevestitor al morții și al necazurilor, deoarece în alfabetul latin se traduce, prin aranjarea numărului roman XVII, în ”VIXI”, adică ”viața mea s-a terminat”.

ADVERTISEMENT

Pe lângă acestea, în China cifra 4 este considerată ca fiind aducătoare de moarte. La fel și în Japonia. Aici, pronunțarea cifrei patru înseamnă chiar ”moarte”, ceea ce îi sperie pe japonezi. Drept urmare, nu vei întâlni această cifră peste tot, în Țara Soarelui Răsare.

ADVERTISEMENT