Life

De ce pasagerii nu primesc parașute atunci când zboară cu avionul. Explicația la care nu te-ai fi așteptat

Te-ai gândit vreodată atunci când ai zburat cu avionul la faptul că pasagerii nu dispun de parașute? Iată care este explicația.
25.07.2023 | 13:40
De ce pasagerii nu primesc parasute atunci cand zboara cu avionul Explicatia la care nu teai fi asteptat
De ce nu sunt avioanele comerciale dotate cu parașute. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Atunci când călătoresc cu avionul, pasagerilor li se spune întotdeauna că au la dispoziție măști de oxigen, dar nu și parașute. Singurele care dispun de acest echipament sunt aparatele de zbor militare sau cele folosite la vânătoare. S-a aflat acum care este explicația.

De ce pasagerii nu primesc parașute atunci când zboară cu avionul

În cazul unei urgențe, pasagerii avioanelor militare sau de vânătoare au la dispoziție parașute, pentru a le folosi în cazul singurul mod e a scăpa cu viață este să se arunce din avion. Dar acest lucru nu se întâmplă în cazul aparatelor de zbor comerciale.

ADVERTISEMENT

La prima vedere, ținând cont că milioane de oameni călătoresc zilnic în toată lumea, oricine ar fi tentat să spună că situația nu este corectă. Totuși, există o explicație pentru care acest lucru se întâmplă, la care puțini oameni s-ar fi gândit.

Astfel, se pare că în cazul avioanelor comerciale, pasagerii nu au nevoie de parașute, deoarece sunt mult mai în siguranță dacă rămân pe scaunele lor și adoptă măsurile de siguranță deja existente.

ADVERTISEMENT

În primul rând, pentru un salt cu parașuta, este nevoie de mult curaj și o pregătire prealabilă pentru ca o persoană să învețe cum să-și mențină poziția corectă. De asemenea, sunt necesare și câteva minute de instruire.

Nu este o soluția viabilă pentru avioanele comerciale

Este evident că într-un avion comercial se află mulți oameni care niciodată nu au sărit cu parașuta. În plus, panica generală creată într-un moment tensionat, la care se adaugă și măștile de oxigen, ar înrăutăți cu mult situația.

ADVERTISEMENT

Pe lângă lipsa de pregătire a pasagerilor, vorbim despre o situație în care există o viteză necontrolată a avionului, temperaturile scăzute de la acele altitudine și designul neprietenos al aparatelor de zbor. De altfel, costurile pentru parașute nu sunt deloc unele mici.

Totodată, există riscul ca în momentul în care cineva sare cu parașuta dintr-un avion comercial, să se izbească de aripile sau de coada acestuia, ceea ce ar putea duce la răniri grave sau chiar la decesul persoanei în cauză.

ADVERTISEMENT

Pentru un salt cu parașuta este nevoie și de o rampă specială, iar ieșirea de urgență dintr-un avion pentru pasageri nu dispune de așa ceva. Ținând cont și de costurile la care s-ar ridica dotarea avioanelor cu parașute și echipament potrivit, biletele ar fi cu mult mai scumpe, astfel că nu este deloc o soluția viabilă, scrie omofon.ro.  

ADVERTISEMENT