Life

De ce poartă femeile batic în Biserică. Tradiția are o explicație simplă

Care e motivul pentru care femeile trebuie să aibă capul acoperit în lăcașul de cult. Obiceiul are o dezlegare foarte ușoară.
21.04.2024 | 11:25
De ce poarta femeile batic in Biserica Traditia are o explicatie simpla
Care e motivul pentru care femeile trebuie să aibă capul acoperit în lăcașul de cult. Obiceiul are o dezlegare foarte ușoară. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

De ce poartă femeile batic în Biserică. Tradiția are o explicație simplă. Mai multe culte din întreaga lume au decis ca doamnele să intre la slujbă numai dacă au ceva pe cap, cum ar fi un voal sau o eșarfă închisă la culoare.

Care e motivul pentru care femeile trebuie să aibă capul acoperit în lăcașul de cult. Obiceiul are o dezlegare foarte ușoară

Care e motivul pentru care femeile trebuie să aibă capul acoperit în lăcașul de cult. Obiceiul are o dezlegare foarte ușoară și nu este o simplă cutumă, ci mai degrabă împlinirea cuvântului dumnezeiescului Apostol Pavel.

ADVERTISEMENT

„Orice bărbat care se roagă sau prorocește având capul acoperit necinstește capul său (pe Hristos), iar orice femeie care se roagă sau prorocește cu capul neacoperit îşi necinstește capul (I Corinteni 11, 4-5)”, conform doxologia.ro.

Pentru a înțelege cum trebuie cuvintele Sfântului Apostol Pacel trebuie să luăm în calcul faptul că Biserica este un loc sfânt și special, unde ținuta trebuie să fie una adecvată în mod tainic modului de comuniune cu Dumnezeu.

ADVERTISEMENT

În unele lăcașuri de cult chiar apare pe ușă o listă de ”reguli” la care trebuie să se supusă oamenii care vin la slujbă. Credincioșii nu trebuie să poarte pantaloni scurți sau haine care lasă multă piele la vedere, însă nicăieri nu scrie de capul acoperit la femei.

Acest lucru a lansat numeroase controverse de-a lungul timpului, însă preotul poate întrerupe slujba dacă observă o doamnă care nu are batic pe cap. Procesul de acoperire este cunoscut și sub numele de văl creștin.

ADVERTISEMENT

Cine nu trebuie să poarte neapărat batic pe cap, la Biserică

Pentru creștini descoperirea capului înseamnă deschiderea față de Dumnezeu sincer, fără viclenie. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că, de fapt, descoperirea capului simbolizează mintea care, în timpul rugăciunii, se înlocuiește de Logos, Cuvântul lui Dumnezeu.

Mai exact, credincioșii nu trebuie să mai aibă în ea alte gânduri lumești, ci să se concentreze la slujbă și cuvintele preotului care ține liturghia. Nu în zadar se cere în ”Imnul Heruvic” ca toată grija cea lumească să fie lepădată de creștini ortodocși.

ADVERTISEMENT

Concret, această tradiție reprezintă o practică foarte veche a femeilor care își acoperă capul într-o varietate de confesiuni creștine. Pe de altă parte, fetele și copilele pot intra în Biserică și cu capul descoperit.

Femeile în vârstă ori cele tinere și căsătorite își pun pe cap un șal sau o eșarfă decentă, nu neapărat un batic de-al bunicilor. În altă ordine de idei, bărbații nu au voie să intre în lăcașurile de cult cu nimic pe cap. Ei își dau jos șapca sau căciula, dacă au așa ceva când vin la slujbă.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
EUROPA intră în RĂZBOI! Decizia Comisiei Europene privind ÎNARMAREA
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
România va avea încă un Drum Expres. Conexiune rapidă între două mari orașe
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților